Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Ο μαθητής τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης Βασίλης Δανίκας συμμετείχε στις εργασίες συνεδρίου που διοργάνωσαν οι "Whistleblowers of America" (Work place promise institute) για την υπεράσπιση τής ελευθερίας τού λόγου και τής ισότητας.

Η οικογένεια τού Βασίλη έχει ιδρύσει πρόσφατα μια διεθνώς αναγνωρισμένη ΜΚΟ, με την ονομασία “Ελευθερία τού Λόγου”. Σκοπός της είναι η υπεράσπιση τής ελευθερίας τής έκφρασης τού λόγου, καθώς και τής ισότητας των ανθρώπων. Μέσα από διεθνείς συνεργασίες συμμετέχει σε συνέδρια με σκοπό τη συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη πολιτικής που θα βελτιώσει την προστασία τής ελευθερίας τής έκφρασης στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Τον Ιούνιο 2024 πραγματοποιήθηκε το πρώτο διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Ηνωμένα Έθνη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική. Την εκδήλωση τίμησε και ο Γενικός Γραμματέας τού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τον Σεπτέμβριο 2024 ο Βασίλης προσκλήθηκε στην Αμερική, όπου είχε την τιμή να παρευρεθεί στο Καπιτώλιο τής Washington DC για το συνέδριο των "Whistleblowers of America" (Work place promise institute).

Σε αυτό διάφοροι διεθνείς υπερασπιστές τής ελευθέριας τού λόγου, καθώς και γερουσιαστές, παρουσίασαν και συνέκριναν διεθνείς πρακτικές και νόμους που προστατεύουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε χώρες όπως η Αμερική, Ευρώπη, ο Καναδάς και η Αγγλία. Συμμετείχε, επίσης, με άλλους μαθητές στην "Κατασκήνωση τής Καμηλοπάρδαλης", ένα Giraffe Camp που έχει σχεδιαστεί για να εμπνέει τονέους, προσφέροντας ένα μοναδικό μείγμα εξερεύνησης, μάθησης και συμμετοχής τής κοινότητας.

Και δυο λόγια από τον Βασίλη:

«Θα πρέπει να τονίσω ότι ως μαθητής θεωρώ ότι η ενημέρωση και κατανόηση της ελευθέριας της έκφρασης του λόγου θα πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, μέσω της παιδείας και μόρφωσης, έτσι ώστε οι αυριανοί πολίτες να διαμορφώσουν την κοινωνική κουλτούρα που να κατανοεί την σημασία της ελευθερίας της έκφρασης του λόγου στον εργασιακό χώρο, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται ανεπιφύλακτα η καταγγελία της εργασιακής διαφθοράς χωρίς τον φόβο αντιποίνων και παρενόχλησης.»

Στην ομιλία του στην Αμερική ανέφερε συνοπτικά τα εξής:

«Σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που με έχει επηρεάσει προσωπικά: τις επιπτώσεις των αντιποίνων εναντίον των καταγγελλόντων διαφθοράς στον εργασιακό χώρο, στις οικογένειές τους και ειδικά στα παιδιά τους. Οι whistleblowers, όπως είναι γνωστοί διεθνώς, είναι πολίτες που καταγγέλλουν ή αποκαλύπτουν αδικήματα στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, αυτή η γενναία πράξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πρώτον, ας σκεφτούμε την κοινωνική απομόνωση. Όταν ένας γονέας αποφασίζει να ακολουθήσει τη συνείδησή του και να καταγγείλει διαφθορά στον εργασιακό του χώρο, η οικογένειά του μπορεί να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την κοινότητα. Οι φίλοι και οι γείτονες μπορεί να αποστασιοποιηθούν, αφήνοντας την οικογένεια να αισθάνεται μόνη και χωρίς υποστήριξη. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο, ειδικά για τα παιδιά που βασίζονται στους κοινωνικούς τους κύκλους για υποστήριξη και φιλία.

Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της αλλαγής σχολείου. Μερικές φορές, οι οικογένειες πρέπει να μετακομίσουν σε μια νέα περιοχή για να ξεφύγουν από την αρνητική προσοχή και πιθανόν το bullying. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να αφήσουν πίσω τους φίλους τους και να ξεκινήσουν από την αρχή σε ένα νέο σχολείο. Η δημιουργία νέων φίλων και η προσαρμογή σε ένα καινούργιο περιβάλλον μπορεί να είναι πραγματικά προκλητική και αγχωτική.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη φίλων. Ακόμα κι αν η οικογένεια δεν μετακομίσει, τα παιδιά μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι γονείς των φίλων τους δεν θέλουν να κάνουν παρέα πια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς και απόρριψης, τα οποία μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, υπάρχει ο φυσικός κίνδυνος. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και οι οικογένειές τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απειλές ή ακόμη και βία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια συνεχή αίσθηση φόβου και άγχους, (PTSD) καθιστώντας δύσκολο για τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή.

Συμπερασματικά, ενώ οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αποκάλυψη αδικημάτων στον εργασιακό χώρο, προσφέροντας έτσι ένα πολύτιμο δώρο στην κοινωνία τους καταπολεμώντας τη διαφθορά, τα αντίποινα που αντιμετωπίζουν μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις οικογένειές τους, ιδίως στα παιδιά τους. Είναι σημαντικό για εμάς να υποστηρίξουμε αυτές τις οικογένειες και να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που περνούν.»