Λέγεται ότι τα ταξίδια αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες και ωραιότερες μορφές μάθησης και συνάμα ψυχαγωγίας, διότι διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες και πλουτίζουν τις εμπειρίες μας.
Το ταξίδι μαθητών και εκπαιδευτικών του Α' Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στο Βερολίνο, μία πόλη με «βαριά» ιστορία, ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ, όπου διαπλέκεται το σύγχρονο design με τη μεσαιωνική ιστορία τής πόλης και τα σημάδια από τους βομβαρδισμούς,οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα και μουσεία, αποδεικνύει περίτρανα τα παραπάνω.
Σκοπός του ταξιδιού ήταν η εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας δεκατεσσάρων μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας στο Europaeisches Gymnasium Bertha-Von-Suttner στο πλαίσιο του προγράμματος STEPS To Democracy, που εκπονεί φέτος το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης σε συνεργασία με τρία Ευρωπαϊκά σχολεία: το RSG ‘t Rijks (Bergen op Zoom, Ολλανδία), το Europaeisches Gymnasium Bertha-Von-Suttner (Βερολίνο, Γερμανία) και το Liceo Linguistico Internazionale G. Deledda (Γένοβα, Ιταλία). Ομάδες μαθητών και καθηγητών των σχολείων αυτών είχαν επισκεφθεί το Α’ Τοσίτσειο Λύκειο τον Δεκέμβριο 2024 για το πρώτο σκέλος του προγράμματος STEPS. Τους μαθητές μας συνόδευσαν οι καθηγητές του Σχολείου μας κ. Μ. Σαρρής και κ. Μ. Καλαμαρά.
Οι Έλληνες μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των Γερμανών συμμαθητών τους, τους οποίους είχαν φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο 2024 στην Αθήνα.
Η συνεργασία μας με το Europaeisches Gymnasium Bertha-von-Suttner μας έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς πάνω σε θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό, την οικολογική αειφορία, το προσφυγικό ζήτημα και να στοχαστούμε εν γένει για το μέλλον της ανθρωπότητας. Όλες οι δραστηριότητες συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, κυρίως μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, της παντομίμας, των tableaux vivants, της κριτικής τοποθέτησης απέναντι σε κρίσιμα ερωτήματα που άπτονταν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τής προβολής video και φύλλων εργασίας αλλά και της δημιουργίας λεζάντας και αφίσας και τής δημιουργικής αξιοποίησης φηψιακών μέσων για τη συλλογή χρήσιμων πληροφοριών, ως απώτερο στόχο είχαν την καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικά σκεπτόμενων ανθρώπων, των ενεργών πολιτών του μέλλοντος.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τα δύο μεστά μαθήματα ιστορίας που παρακολουθήσαμε για τον Ψυχρό Πόλεμο, την ιστορία του Βερολίνου και το Τείχος του Βερολίνου, που συνοδεύονταν από φύλλα εργασίας. Την διδασκαλία συμπλήρωσε η παρακολούθηση τής ιδιαίτερα συγκινητικής και διδακτικής ταινίας «Ballon», καθώς και η ξενάγηση στο Τείχος, στις όχθες του ποταμού Spree, με έμφαση στην τέχνη που κοσμεί τα απομεινάριά του και που το καθιστά τη μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί στον κόσμο μήκους 1316 μέτρων, φιλοτεχνημένη από 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες(East Side Gallery).
Η επίσκεψη στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και τον Θόλο του και από εκεί η διαδρομή προς το σύμβολο της πόλης, την επιβλητική πύλη του Βρανδεμβούργου, μάρτυρα πλήθους ιστορικών γεγονότων, που έχουν λάβει χώρα στη συγκεκριμένη πόλη ανά τους αιώνες, αποτέλεσαν έναν ακόμη προορισμό μας στην ξενάγησή μας στην πόλη του Βερολίνου η οποία έκλεισε με μία «ποδηλατική περιήγηση» σε άλλα αξιοθέατα της πόλης, όπως την εβραϊκή συνοικία, το Berlin Wall Memorial, το νησί των Μουσείων, δίπλα στα οποία υψώνεται ο νεομπαρόκ Καθεδρικός ναός του Βερολίνου, και τέλος το Πανεπιστήμιο του Humboldt, το παλαιότερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, από τη βιβλιοθήκη του οποίου ρίχτηκαν στην πυρά περίπου 20.000 βιβλία από το ναζιστικό καθεστώς.
Το ταξίδι μας στο Βερολίνο δεν ήταν απλώς μια ακόμη σχολική εκδρομή, αλλά μια εμπειρία ζωής. Μια πολύτιμη ευκαιρία για ουσιαστική μάθηση πέρα από τα στενά όρια τής τάξης, για γνωριμία με μια πόλη-σύμβολο της ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά κυρίως για την επαφή με νέους ανθρώπους, με τους οποίους μοιραστήκαμε ιδέες, συναισθήματα και όνειρα. Η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία και η συνύπαρξη των μαθητών μας με τους συνομηλίκους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλλιέργησαν όχι μόνο τη γνώση και την κριτική σκέψη, αλλά και δεσμούς φιλίας που ξεπερνούν τα σύνορα και τις γλώσσες. Επιστρέφουν πιο ώριμοι, πιο ευαισθητοποιημένοι, με περισσότερες εμπειρίες και, κυρίως, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον άλλον είναι αξίες που πρέπει να διαφυλάττουμε και να υπηρετούμε καθημερινά. Κλείνοντας, ας κρατήσουμε τα λόγια του αποχαιρετισμού της Γερμανής συναδέλφου μας Nicole Ljungstrom: « Thank you for bringing Europe a little closer together»!
https://arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-high-school-a/ta-nea-mas/events-activities/55167-ekpaideftiki-metakinisi-sto-verolino#sigProId6fd995c85d