Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο κατάμεστο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, έγινε, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, η βράβευση των νικητών των 16ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης 2024-2025. Πρόκειται για ένα θεσμό με μεγάλη παιδαγωγική και πολιτισμική αξία, τον οποίο υπηρετούν με συνέπεια τα Αρσάκεια Σχολεία επί δεκαέξι συναπτά έτη.

Με πλοηγό την έμπνευσή τους δεκάδες μαθητές έστειλαν σκίτσα, χρωματικές συνθέσεις, φωτογραφίες, ποιήματα, διηγήματα, μελοποιημένους στίχους, μουσικές συνθέσεις και ταινίες μικρού μήκους. Ανώνυμα και κωδικοποιημένα τα έργα τους υπεβλήθησαν και από αυτά επιτροπή ειδικών προέκρινε εκείνα που βραβεύθηκαν. Ειδικότερες πληροφορίες για τους αγώνες και την επιτροπή μπορείτε να δείτε εδώ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος τής Φ.Ε. καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης και μέλη τού Δ.Σ. τής Φ.Ε., η Επόπτρια των Σχολείων τής Φ.Ε. δρ Νέλλη Παππά, που απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, οι βραβευθέντες μαθητές και οι γονείς τους, καθώς, επίσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Αρσακείων - Τοσιτσείων ΣχολείωνΠαρουσιάστηκαν τα έργα που απέσπασαν πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο σε κάθε κατηγορία Γυμνασίου και Λυκείου.

Κείμενα μαθητών διάβασε με μεγάλη εκφραστικότητα η Μαρία-Αικατερίνη Ντούνη, μαθήτρια των Σχολείων μας, που έχει βραβευθεί στη νοηματική ανάγνωση. Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος κ. Μπαμπινιώτης, τονίζοντας τη σημασία τής προσφοράς των Αρσακείων με τις ώρες Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών, που θέτουν σε προτεραιότητα την τέχνη σε όλες τις τάξεις και ηλικίες στα Αρσάκεια, κάτι τόσο αναγκαίο σε μία στενά τεχνοκρατική εποχή, που τείνει να φροντιστηριοποιήσει το σχολείο και να αποδομήσει την παιδεία.

Στην μικρή δεξίωση που ακολούθησε οι βραβευθέντες μαθητές, εκτός από το βραβείο τους, πήραν δώρα και φωτογραφήθηκαν και συνομίλησαν με τους κριτές για τα έργα τους. Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά συνεργείο από την ΕΡΤ, ενώ υπήρξε ζωντανή μετάδοση για όσες και όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν από το σπίτι ή από την εργασία τους. Δεν τυπώθηκε πρόγραμμα για λόγους οικολογικούς, ενώ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα όλα τα σχετικά με τους Αγώνες.

Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν επιστήμονες και καλλιτέχνες, άνθρωποι καταξιωμένοι στον χώρο τους, αλλά ταυτόχρονα και μερικοί γονείς και απόφοιτοι των σχολείων μας, που με καμάρι μίλησαν για την εμπειρία τους από τα Αρσάκεια και έδωσαν 'εναν άλλον τόνο στην τελετή.

Την εκδήλωση συντόνισε δημιουργικά ο δημοσιογράφος κ. Μάκης Προβατάς και τίμησε με την παρουσία του ο διακεκριμένος ποιητής Τίτος Πατρίκιος, που με τα καίρια σχόλιά του χάρισε στιγμές προβληματισμού και σκέψεις σοφές γεμάτες με πείρα ζωής στους παρευρισκομένους. Ο κ. Προβατάς μάλιστα τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τα μέλη μίας νεότερης γενιάς να βλέπουν ένα ποιητή-θρύλο να ζει και να κινείται ανάμεσά τους...

Ο μεγάλος ποιητής ευχαρίστησε για την πρόσκλησή του στον ιστορικό αυτό χώρο των Αρσακείων. Μία βράβευση για ένα λογοτέχνη, είπε, είναι μία δυνατότητα να δικαιωθεί και να πάει ακόμη παραπέρα. Υπάρχει, όμως, και ένα αρνητικό ενδεχόμενο. Ο βραβευθείς να νομίσει ότι έγινε χάρη στο βραβείο πολύ σπουδαίος, να κλειστεί στον εαυτό του, να βλέπει αφ’ υψηλού τους άλλους και να απομονωθεί. Γι’ αυτό πρέπει να αποφύγουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Όσοι λοιπόν δεν βραβεύθηκαν, ας συνεχίσουν την προσπάθεια και ας επικοινωνούν ισότιμα με εκείνους που βραβεύθηκαν.

Στην ερώτηση του κ. Προβατά πόση σημασία έχει να διαβάζουν σήμερα τα νέα παιδιά, ο ποιητής απάντησε ότι με το διάβασμα δεν γνωρίζεις μόνο όσα λέει ο συγγραφέας, αλλά γνωρίζεις και τον εαυτό σου, που τον ξαναβλέπεις αλλιώς ύστερα από όσα διάβασες, καθώς και την ίδια την κοινωνία. Αφορμώμενος από μία φράση τού Σταντάλ, πως μία αρνητική συνέπεια που έχει το να αφοσιώνεσαι στο γράψιμο είναι ότι μειώνεται ο χρόνος που αφιερώνεις στο διάβασμα, ο μεγάλος ποιητής είπε ότι δεν πρέπει να σταματά να διαβάζει κανείς όσα δημιουργούν οι άλλοι.

Σχετικά με την απορρόφηση των νέων από τα ψηφιακά μέσα ο Τίτος Πατρίκιος είπε: «Χρειάζεται η επαφή με τους άλλους. Αν κλειστούμε στον εαυτό μας και στο τάμπλετ, χάσαμε» και προσέθεσε «Χρειάζεται να είμαστε μαζί με τους άλλους. Δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός για τον άνθρωπο από τη μοναξιά».

Με τη σειρά μας ευχαριστούμε από καρδιάς τον μεγάλο ποιητή που τίμησε την τελετή βράβευσης με την παρουσία του και απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και πολλά "μπράβο" σε όσα απέσπασαν κάποιο βραβείο!