Με μια συγκινητική γιορτή τίμησε το Α' Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης την επέτειο τής εθνεγερσίας του 1821. Μετά από τέσσερις σκλαβωμένους, μαρτυρικούς αιώνες, οι Έλληνες επαναστάτησαν, κι ας ήταν «πολλά ολίγοι», και η Ελευθερία ξαναγύρισε στον τόπο της. Με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», οι Έλληνες διεκδίκησαν εθνική ανεξαρτησία, ατομική αξιοπρέπεια και τον «νοητό Ήλιο τής Δικαιοσύνης». Αυτή την ιερή και κρίσιμη περίοδο της ιστορίας μας τιμήσαμε κατά την εορτή τής 25ης Μαρτίου την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025. Υμνήσαμε το φως για να εξορκίσουμε το σκοτάδι...
Το Α' Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης έχει μακρά παράδοση ωραιότατων τέτοιων εορτών. Την παράδοση αυτή ακολούθησαν και οι συντελεστές τής φετινής γιορτής, που γέμισε τους θεατές με συναισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης. Υπερηφάνειας, που είναι Έλληνες, με το βάρος τής ιστορίας και το πλήθος των ηρωικών στιγμών να εμπνέουν το παρόν και το μέλλον. Συγκίνησης, που είδαν τόσο νέα παιδιά να ερμηνεύουν άψογα τους ρόλους τους, με την καθοδήγηση τοή Θεατρολόγου μας κ. Κωνσταντίνου Θεοδώρου, σε ένα εμπνευσμένο θεατρικό έργο, γραμμένο και σκηνοθετημένο από τη μαγική τριάδα των κκ. Μαριέττας Καλαμαρά, Φιλολόγου, Γεωργίας Κοντού, Φιλολόγου, και Μάρκου Σαρρή, Βιολόγου, ένα δρώμενο που συνδύαζε ποίηση, ιστορικά κείμενα και τον μοντέρνο λόγο μιας σύγχρονης οικογένειας, που νιώθει το χρέος να τιμά το παρελθόν.
Η καθαρή άρθρωση και η αβίαστη κίνηση των μαθητών, ο δεμένος θίασος παρά τις λιγοστές πρόβες, τα υψηλά νοήματα, η στιβαρή σκηνοθεσία και το υποβλητικό σκηνικό που δημιούργησε η Εικαστικός μας κ. Κυριακή Πρεβενιού με τη βοήθεια μαθητών της Α’ και Γ’ τάξης, κράτησαν το ενδιαφέρον των θεατών, μικρών και μεγάλων, αδιάπτωτο και προσέφεραν στιγμές συναισθηματικής έξαρσης και συγκίνησης.
Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Φιλόλογος κ. Δημήτριος Καλογιάννης, που με τον μεστό, δυναμικό και επιδραστικό λόγο του γέννησε σκέψεις και ουσιαστικούς προβληματισμούς στο μυαλό των θεατών.
Το άρτιο θέαμα πλαισίωσαν τα μελωδικά τραγούδια που ερμήνευσε η χορωδία, με τη χορωδιακή επεξεργασία, τη διδασκαλία, τη διεύθυνση και το πιάνο τής Συντονίστριας Μουσικών και Υπεύθυνης τού Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων κ. Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη, και με τη συνοδεία τής κιθάρας τού Θεολόγου μας κ. Γιώργου Παντόγλου και του μπουζουκιού τού εξαιρετικού κ. Δημητρίου Αρβανίτη. Μαθητές του Α’ και του Β΄ Τοσιτσείου Λυκείου και η απόφοιτός μας Βασιλική Παναγοπούλου, τραγουδώντας άλλοτε σόλο και άλλοτε χορωδιακά, ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και παρέσυραν το κοινό σε ενθουσιώδη ρυθμική συμμετοχή και χειροκροτήματα, θυμίζοντας σε όλους πόσο μελωδική είναι η ελληνική μουσική και πόσο πλούσια η ποιητική και στιχουργική παραγωγή μας.
Κατά ευτυχή σύμπτωση, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου εφέτος συνέπεσε με τον εορτασμό της Ημέρας της Ποίησης. Έτσι η ποίηση του Ελύτη και οι στίχοι του Γκάτσου, του Ρασούλη και του Σαββόπουλου είχαν διπλά την τιμητική τους.
Ακολούθησε μια πρωτότυπη παρουσίαση και επίδειξη ελληνικών παραδοσιακών στολών από ποικίλες περιοχές της Ελλάδας και αντίστοιχης προέλευσης παραδοσιακοί χοροί, τους οποίους χόρεψαν με κέφι και χάρη μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης, με διδασκαλία της Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κ. Γεωργίας Χατζηστάμου.
Η προσεγμένη αυτή γιορτή, εντασσόμενη στην αρσακειακή παράδοση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, ευθυγραμμίζεται με την πεποίθηση που έχουμε όλοι στα Αρσάκεια ότι το σχολείο δεν είναι μόνο χώρος απόκτησης γνώσης και τυπικών εφοδίων. Είναι χώρος βίωσης τής ιστορίας, αναβίωσης τής παράδοσης, καλλιέργειας των τεχνών, εμβάθυνσης τής εθνικής συνείδησης, αξιοποίησης των ταλέντων των μαθητών, σύνδεσης παιδιών, γονέων και διδασκάλων σε μία μεγάλη οικογένεια που συνεορτάζει.
Κάθε τέτοια γιορτή είναι μια ευκαιρία βιωματικής μάθησης, εμβάπτιση στη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τη συναίσθηση τής ατομικής ευθύνης απέναντι στο σύνολο. Είναι η απαραίτητη προπαιδεία του αυριανού πολυτάλαντου και ολοκληρωμένου ανθρώπου, με την πολύπλευρη κουλτούρα, που δεν θεωρεί τίποτε περιττό, αλλά εκτιμά τις επιστήμες όσο και τις τέχνες, τιμά το παρελθόν και οραματίζεται το μέλλον.
Και είναι οι νεαροί συντελεστές των εορτών αυτών -τα παιδιά- που νοηματοδοτούν τον αγώνα των δασκάλων. Ανταμοιβή μας είναι η υπερηφάνεια και ικανοποίηση που έρχεται μετά από όλους τους κόπους, το χειροκρότημα των θεατών, ο ενθουσιασμός των μαθητών, η υπόσχεση που κρύβει μέσα της αυτή η νεολαία ότι θα υλοποιήσει υψηλούς στόχους και μεγάλα έργα.
Πιστοί στο όραμα αυτό τής παιδείας, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, με τον δικό μας τρόπο, αξιοποιώντας στο έπακρο το πλούσιο δυναμικό τής αρσακειακής οικογένειας, για να μην βυθιστούμε ποτέ στη λήθη και την ισοπεδωτική ρηχότητα, τιμώντας πάντα το φως και εξορκίζοντας το σκοτάδι!
Τη γιορτή έκλεισε ο Διευθυντής του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης κ. Χρήστος Δευτεραίος, Φυσικός, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, μεγάλους και μικρούς, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο καλαίσθητο πρόγραμμα της γιορτής που φιλοτέχνησε η κ. Κ.Πρεβενιού, αλλά και στο τεχνικό προσωπικό που τόσο πρόθυμα υποστήριξε τη γιορτή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η τέως Επόπτρια κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, οι κκ. Ηγησώ Τσιριγώτη και Παναγιώτα Ατσαβέ, πρώην Διευθύντριες του Α΄και του Β’ Αρσακείων Τοσιτσείων Λυκείων Εκάλης αντίστοιχα, οι Διευθυντές και Καθηγητές των Αρσακείων Τοσιτσείων Γυμνασίων και Λυκείων Εκάλης και πλήθος παλαιών συναδέλφων, απόφοιτοι και γονείς των μαθητών μας.
Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ.