Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών-διεθνών προγραμμάτων το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης φιλοξένησε, από τις 7 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2024, μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα σχολεία Liceo Linguistico Internationale G. Deledda (από τη Γένοβα, Ιταλία), Regionale Scholengemeenschap ‘tRijks (από την πόλη Bergen op Zoom, Ολλανδία) και Europaeisches Gymnasium Bertha-Voν- Suttner (από το Βερολίνο, Γερμανία), με τα οποία συνεργάζεται επί σειρά ετών.

Οι ξένοι μαθητές μαζί με τους Έλληνες μαθητές μας, που τους φιλοξενούσαν, σχημάτισαν μία μεγάλη πολυεθνική ομάδα που συμμετείχε σε μαθησιακές δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για το πρόγραμμα "STEPS to democracy" (Speak, Teach, Enquire, Protect, Sensitize) με θέμα την ιστορική εξέλιξη τής δημοκρατίας στις συμμετέχουσες χώρες, τους θεσμούς με τους οποίους προστατεύονται οι δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμβολή τού υπεύθυνου, ενεργού πολίτη στη δημοκρατική κοινωνία.

Στην έναρξη τού προγράμματος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες η Επόπτρια κ. Νέλλη Παππά, η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση, καλωσορίζοντας τους ξένους μαθητές και καθηγητές και μιλώντας τους για τη συμβολή τής Ελλάδας στη σύγχρονη δημοκρατία και τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Στο πλαίσιο τού προγράμματος οι μαθητές ετοίμασαν παρουσιάσεις τής ιστορικής εξέλιξης τής δημοκρατίας στις χώρες τους, τις οποίες παρουσίασαν στο Αμφιθέατρο τού Σχολέιου μας. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές συμμετείχαν, επίσης, σε ομαδικές δραστηριότητες με οικολογικό στόχο και έπαιξαν όλοι μαζί το περιβαλλοντικό παιχνίδι που είχαν σχεδιάσει οι καθηγητές κ. Σαρρής, Φραγκουλοπούλου και  Παπαβασιλείου.

Επιπλέον, συμμετείχαν σε εργαστήρια αναλύοντας κείμενα μεγάλων φιλοσόφων και πολιτικών με επίκεντρο τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες. Παρακολούθησαν, ακόμη, το εργαστήριο για την αλληγορία τού σπηλαίου από την «Πολιτεία» τού Πλάτωνος, το οποίο σχεδίασαν και παρουσίασαν οι μαθήτριες Ε. Ιωαννίδη και Ι. Καλλιακμάνη. Συμμετείχαν στο εργαστήριο Χημείας τής κ. Π. Μπούζη, μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας. Ενώ ήρθαν σε επαφή με σημαντικά καλλιτεχνικά έργα που σχετίζονται με πολιτικές αξίες, στο αντίστοιχο εργαστήριο που επιμελήθηκε η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κ. Κ. Πρεβενιού.

Με ανάλογα μαθήματα και εργαστήρια στήριξαν το πρόγραμμα και οι καθηγητές Ι. Κούρτη, Μ. Σαρρής, Κ. Πρεβενιού και Μ. Γιαννάκη, που έχει αναλάβει και όλη την προετοιμασία για το Genoa MUN, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι μαθητές μας κατά την επίσκεψή τους στο LLI G. Deledda στη Γένοβα.

Τέλος, οι φιλοφενούμενοι μαθητές επισκέφθηκαν και τα μνημεία των Αθηνών, τις Μυκήνες και το Ναύπλιο. Παρακολούθησαν ξεναγήσεις στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Μουσείο τής Ακρόπολης και στον ιερό βράχο της, καθώς, επίσης, και την ξενάγηση που έκαναν Έλληνες μαθητές στις Μυκήνες, στον Θησαυρό τού Ατρέως, και στο Ναύπλιο, ενώ απόλαυσαν τον καλό καιρό παράλληλα με ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα.

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι πάνω απ’ όλα οι μαθητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών συνήψαν φιλίες και έζησαν αξέχαστες στιγμές που τους ένωσαν με τους Έλληνες μαθητές τού Σχολέιου μας σε μία μεγάλη διεθνή οικογένεια. Τα οφέλη τής κοινής αυτής δράσης αυτής είναι αδιαμφισβήτητα, καθώς οι μαθητές αναπτύσσουν κριτική σκέψη, παίρνουν πρωτοβουλίες και αυτενεργούν, ενισχύουν τις γλωσσικές και ψηφιακές τους δεξιότητες, μαθαίνουν να συνεργάζονται, μιλούν στα Αγγλικά και παρουσιάζουν ενώπιον ακροατηρίου τις ερευνητικές τους εργασίες, αποκτούν γνώσεις και μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο για τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, τα έθιμα, την κουλτούρα των άλλων λαών και τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό πολιτισμικό οικοδόμημα.

Ευχαριστούμε τις οικογένειες των μαθητών για την αμέριστη στήριξη των διεθνών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και συγχαίρουμε τους μαθητές μας για το πνεύμα φιλοξενίας, το ήθος και την εργατικότητα που επέδειξαν!

Θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες μετακινήσεις των συμμετεχόντων Ελλήνων μαθητών στα σχολεία με τους συμμαθητές τους που υποδέχθηκαν και με προορισμούς το Βερολίνο, την Γένοβα και το Bergen op Zoom.

Τέλος, το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης υποδέχθηκε και Ολλανδούς καθηγητές, "jobshadowers", που παρακολούθησαν πρόγραμμα Erasmus+ "jobshadowing" (παρακολούθηση εργασίας). Οι καθηγητές πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία τού Σχολείου μας, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων. Ιδιαίτερη εμπειρία για τους ξένους καθηγητές ήταν η παρακολούθηση τού μάθηματος Αρχαίων Ελληνικών που πραγματοποίησε ο κ. Α. Λυμπέρης, φιλόλογος, διδάσκοντας Θουκυδίδη, καθώς το ολλανδικό σχολείο συμμετείχε με το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, που έχει επιλέξει το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο RSG ‘tRijks, και συνοδοί ήταν καθηγητές Αρχαίων Ελληνικών.