Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, στις 20:00, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Επόπτρια τής ΦΕ κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η τέως Διευθύντρια τού Σχολείου μας κ. Ελένη Αγγελοπούλου, η πρόεδρος τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ευγενία Μαντωνανάκη-Μπαλαφούτα και η εκπρόσωπος τού Συνδέσμου Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Μαρία Μπεναρδή.

Ο Διευθυντής απευθυνόμενος στους αποφοίτους μας είπε:

 «Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε τις αποσκευές σας για το επόμενο ταξίδι. Έχετε ανδρωθεί μέσα από την πρόκληση που ζήσατε ως τελειόφοιτοι, να διεκδικήσετε θέση στον κόσμο της επιστήμης. Και το αξίζετε.Τώρα θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη τον δισταγμό και την αβουλία. Να πάρετε μαζί σας όλα εκείνα τα δώρα που σάς χάρισαν γονείς και δάσκαλοι και να στολίσετε το μονοπάτι που θα βαδίσετε. Αυτό το μονοπάτι είναι μοναχικό. Μη σταματήσετε ποτέ φοβισμένοι. Όταν καταλήγει σε μέρη άβατα, αλλάξτε πορεία. Θα βρεθείτε σε ξέφωτα, θα συναντήσετε νέους συνοδοιπόρους. Αλλά η επιλογή της διαδρομής θα είναι πάντα δική σας απόφαση.»

Τους συμβούλευσε λέγοντας:

«Όπου και αν βρεθείτε, να παραμείνετε άνθρωποι. Η κάθε σας επιλογή στις σπουδές και τη σταδιοδρομία, ας έχει ως κέντρο τον Άνθρωπο. Ίσως πολλοί κριθείτε άξιοι ως ηγέτες και σύμβουλοι. Αν ορίσετε τις τύχες συνανθρώπων σας, να είστε δίκαιοι και να λειτουργείτε με ενσυναίσθηση.
Όπου και αν βρεθείτε, να συνεργάζεστε. Η χαρά της συνεργασίας προϋποθέτει συγκατάβαση, κατανόηση του άλλου και διάθεση να ακούτε. Ο Άλλος είναι ισότιμος και αξιοσέβαστος.
Όπου και αν βρεθείτε να στοχάζεστε. Να φιλοσοφείτε, να αναθεωρείτε αλλά και να αποφασίζετε χωρίς δισταγμούς. Ο χρόνος πιέζει, οι εξελίξεις τρέχουν. Είναι τέχνη να κινείσαι γοργά και να παραμένεις ήρεμος μέσα στον κυκεώνα του σήμερα. Η κάθε μέρα σας μπορεί να είναι αφορμή χαράς και προόδου.
Όπου και αν βρεθείτε να θυμάστε ότι είστε Έλληνες, κληρονόμοι ενός υψηλού πολιτισμού που κομίζει αξίες και πρόταση ζωής. Το Σχολειό σας τίμησε και τιμά το παρελθόν της πατρίδας και σάς χάρισε πολύτιμα εφόδια ιστορικής μνήμης.
Όπου κι αν βρεθείτε να θυμάστε ότι υπάρχει πόνος και ανάγκη. Ίσως δεν γνωρίσατε στερήσεις, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο διπλανός μας μπορεί να στερείται τα αυτονόητα. Ας είναι η ζωή σας μία ζωή προσφοράς.
Όπου κι αν βρεθείτε μην ξεχνάτε ότι θα συναντήσετε διαφθορά και αδικία. Αντισταθείτε. Μη συμβιβάζεστε».


Και κατέληξε αποχαιρετώντας τους με συγκίνηση: 

"Αγαπημένα μας παιδιά.
Η σχολική τάξη είναι πια πολύ μικρή. Το Σχολείο προσπαθούσε να αφομοιώσει τις καταιγιστικές εξελίξεις για να σάς προετοιμάσει για το δύσκολο αύριο. Τα λάθη του και τα ελλείμματά του τα αναπλήρωνε η αγάπη των δασκάλων σας. Χρειάζονται ισχυρά αντανακλαστικά ώστε εμείς οι μεγαλύτεροι να αφουγκραστούμε τον παλμό του σήμερα και να σάς οδηγήσουμε σωστά. Στο Σχολείο θα επιστρέφετε με νοσταλγία για να θυμάστε το χαμόγελο και τη θαλπωρή που σάς χάρισαν αγαπημένες δασκάλες, προικισμένοι καθηγητές και ταλαντούχοι μέντορες.
Ξεκινήστε. Το ταξίδι θα είναι συναρπαστικό. Με αίθριους καιρούς αλλά και σύννεφα. Θα χαρείτε την πεζοπορία με την αύρα του ανέμου. Θα κατασκηνώσετε σε ερημικές πλαγιές περιμένοντας να κοπάσουν θύελλες. Θα διασχίσετε πολιτείες και θα περιπλανηθείτε στις αγορές του κόσμου αναζητώντας την αλήθεια των ανθρώπων. Θα ζητήσετε πυξίδα όταν χαθείτε σε λαβύρινθους και αδιέξοδα στενά. Έχετε μαζί σας τον χάρτη που σάς χάρισαν. Είναι περίτεχνα επιμελημένος με υψόμετρα, οικισμούς, αποστάσεις, απόκρημνες ακτές, ατραπούς και λεωφόρους. Ζωγραφίστε πάνω του τη δική σας πορεία. Να είναι ευφυής και η κάθε διαδρομή σας να έχει σοφή διάρκεια. Οι επόμενοι χάρτες ίσως έχουν χαραγμένα και τα δικά σας μονοπάτια.
Καλό σας ταξίδι!».


Η Πρόεδρος τού Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου Δανάη Λάτση στον αποχαιρετιστήριο λόγο της μίλησε για τα πρώτα σχολικά βήματα και μας συγκίνησε:

«Κάπως μαγικά σε μία μόνο μέρα δεν θα είμαστε πια μαθητές, αλλά ξαφνικά ενήλικοι, υποψήφιοι φοιτητές. Αφήνουμε σήμερα πίσω μας ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, τη σχολική μας ζωή. Αλλά και μια σημαντική μας ιδιότητα, αυτή του μαθητή, της μαθήτριας, του παιδιού.
Με αγωνία για το νέο μας ξεκίνημα, με όνειρα παιδικά, να γίνουμε καλοί μαθητές, να μάθουμε πολλά, να κάνουμε φίλους, να μεγαλώσουμε ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι στα σχολικά μας χρόνια.
Αφού μάθαμε, δοκιμαστήκαμε, κερδίσαμε, χάσαμε, αποτύχαμε, γελάσαμε, κλάψαμε, κάναμε και χάσαμε φίλους, μοιραστήκαμε και τελικά μεγαλώσαμε όλοι μαζί . Οι συμμαθητές μου έγιναν οι πιο «γνωστοί» άγνωστοι και οι δάσκαλοι και οι καθηγήτες οι μεγαλύτεροι μας υποστηρικτές.
Οφείλουμε λοιπόν σε όλους τους δασκάλους, καθηγητές, διευθυντές και υποδιευθυντές ένα μεγάλο ευχαριστώ απο καρδιάς.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στους γονείς μας. Αγαπητοί γονείς ο καιρός πέρασε ο κόσμος προχώρησε τα παιδιά σας μεγάλωσαν. Έχετε κάθε λόγο απόψε να αισθάνεστε περήφανοι.
Νιώθοντας παράλληλα την ανάγκη να αναφερθώ στα αυριανά αποτελέσματα θα ήθελα να το κάνω μέσα από τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου:

«Την ελπίδα σου μη χάνεις
θέλει δύναμη η ζωή
κι αν σου φέρνει ένα δάκρυ
σου χρωστάει μια γιορτή
»

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη η πρόεδρος τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και η εκπρόσωπος τού ΣΑΦΕ.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι τμημάτων προσφώνησαν τους αποφοίτους ονομαστικά και ο Διευθυντής τούς απένειμε τα απολυτήρια. Τους αποφοίτους τού Ανθρωπιστικού Τμήματος Γ΄1 προσφώνησε ο κ. Δημήτρης Καλογιάννης, τους αποφοίτους τού Πολυτεχνικού Τμήματος Γ΄2 η κ. Ειρήνη Τσαγκαράκη, τους αποφοίτους τού Ιατρικού Τμήματος Γ΄3 η κ. Μαριέττα Καλαμαρά και τους αποφοίτους τού Οικονομικού Τμήματος Γ΄4 ο κ. Άγγελος Κυριακόπουλος.

Ο Σύλλογος Καθηγητών απένειμε στους αποφοίτους αναμνηστικό δώρο και ο Σύλλογος Γονέων το αναμνηστικό λεύκωμα, το οποίο επιμελήθηκε προσωπικά η πρόεδρος τού συλλόγου. Ο Διευθυντής ευχαρίστησε  την πρόεδρο τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνεισφορά τού συλλόγου στη διοργάνωση τής αποφοίτησης. Ακολούθησε δεξίωση και προβολή βίντεο από τη σχολική ζωή των τελειοφοίτων, το οποίο σκηνοθέτησε η απόφοιτος τού Οικονομικού Τμήματος Βάσια Μπελεχάκη.
 
Το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο προσέφερε τα κρασιά, ενώ τα αναψυκτικά και οι χυμοί ήταν ευγενική χορηγία των σουπερμάρκετ "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ". Την εκδήλωση κάλυψε φωτογραφικά η εταιρεία "myicon".