Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 οι μαθητές τού Πολυτεχνικού και τού Ιατρικού Τμήματος τής Γ΄ τάξης μαζί με τους μαθητές τού Θετικού Προσανατολισμού τής Β΄ τάξεως τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση τού διάσημου Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) τής Ζυρίχης από τον διακεκριμένο καθηγητή κ. Σωτήρη Πρατσίνη.

Ο Σωτήρης Πρατσίνης είναι καθηγητής Μηχανικής Τεκμηρίωσης στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) τής Ζυρίχης. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο τής Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου απέκτησε MSc το 1982 και το Phd το 1985. Το έτος αυτό διορίστηκε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών τού Πανεπιστημίου τού Σινσινάτι στο Οχάιο, όπου προήχθη ως καθηγητής το 1994 και υπηρέτησε ως προσωρινός προϊστάμενος Χημικής Μηχανικής το 1998. Το ίδιο έτος εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα τής Μηχανικής Μηχανολογίας και Επεξεργασίας στο ETH τής Ζυρίχης, όπου ίδρυσε το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και διδάσκει τη Μαζική Μεταφορά, την Τεχνολογία Σωματιδίων, τη Μηχανική Νανοκλίμακας και τη Σύνθεση Υλικών Καύσης.

Ο κ. Πρατσίνης παρουσίασε το ιστορικό ίδρυμα, το οποίο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία Nobel και το οποίο είναι διάσημο για την επιστημονική του έρευνα. Παρουσίασε, ακόμη, και τους τομείς στους οποίους ειδικεύεται το εργαστήριο το οποίο έχει ιδρύσει και διευθύνει, μέσα από μια σειρά διαφανειών, τις οποίες διέθεσε στο Σχολείο και τους μαθητές που τον παρακολούθησαν. Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις των μαθητών μας σχετικά με τις εταιρείες οι οποίες οφείλουν την ύπαρξή τους στην έρευνα τού ΕΤΗ, τη σχέση τού Πολυτεχνείου με τη βιομηχανία, καθώς και τις σπουδές στο διάσημο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα τής Ζυρίχης.

Οι τελειόφοιτοι τού Σχολείου μας θα έχουν την ευκαιρία, στο πλαίσιο τής θερινής εκδρομής αποφοίτων στο CERN, να επισκεφθούν και το ΕΤΗ, τον Ιούλιο 2024.