Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 ο διακεκριμένος παιδοψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης συντόνισε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους μαθητές τής Α΄ τάξεως τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στους χώρους τού Σχολείου.

Ο Δημήτρης Καραγιάννης MD, PhD, είναι παιδοψυχίατρος, υπαρξιακός συστημικός ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής και επόπτης ψυχοθεραπευτών. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία, με γνωστικό αντικείμενο τη θεραπεία οικογένειας, και διδάκτωρ τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης. Έχει διδάξει και διδάσκει σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά προγράμματα ψυχικής υγείας τού Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ο επιστημονικός διευθυντής τού Ψυχοθεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ», στο οποίο εκπαιδεύονται ειδικοί τής ψυχικής υγείας στην ψυχοθεραπεία. Είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων και ένα από τα πλέον δημοφιλή του βιβλία είναι το "Αλλάζει ο άνθρωπος;".

Ο διευθυντής τού Σχολείου κ. Βακαλόπουλος πρότεινε στον κ. Καραγιάννη να δομήσει τη συζήτηση γύρω από τρεις θεματικούς άξονες αυτού τού βιβλίου:

α. Σεναριογράφοι ή σκηνοθέτες ζωής;

β. Αποτυχία: Η ρωγμή στο κατασκευασμένο οικοδόμημα

γ. Η αλλαγή ως προϊόν αλληλεπίδρασης.

Τα σχετικά αποσπάσματα τού βιβλίου δόθηκαν σε ομάδες μαθητών, οι οποίοι διατύπωσαν τα ερωτήματά τους προς τον κ. Καραγιάννη. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε σε αυτά, αλλά επεκτάθηκε και σε πολλά άλλα θέματα τής προσωπικής και τής κοινωνικής ζωής των παιδιών. Κυρίαρχο στη συζήτηση ήταν το πρόβλημα τής διαχείρισης τού άγχους καθώς και η αγωνία για το μέλλον.

Η συνάντηση διήρκεσε πολύ περισσότερο από όσο είχε αρχικά προγραμματιστεί λόγω τής μεγάλης συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών σε αυτήν.