Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Κατά την εβδομάδα 12-18 Μαϊου 2023 έξι μαθητές και τρεις καθηγητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης μετέβησαν στο Sandnes τής Νορβηγίας για την έκτη και τελευταία συνάντηση τού προγράμματος Erasmus+ ReACT! "Reanimating cultural treasure!". 

Ἐξι συνολικά σχολεία μοιράστηκαν ένα κοινό όραμα και εκπόνησαν από κοινού το σχέδιο Erasmus+: το Sandnes Videregaende Skole (Νορβηγία), το Loreto College (Cavan, Ιρλανδία), το Regionale Scholengemeenschap ‘t Rijks (Bergen op Zoom, Ολλανδία), το Agora Sant Cugat International School (Βαρκελώνη, Ισπανία), το Istituto di Istruzione Superiore "G.A. Pischedda" (Bosa, Ιταλία) και το A΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο-Λύκειο Εκάλης (Ελλάδα).
Τα σχολεία συνεργάστηκαν για το σχέδιο αυτό, που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια διάσωσης τής αρχιτεκτονικής και, γενικότερα, τής πολιτισμικής κληρονομιάς των χωρών στις οποίες ανήκουν. 

Κατά τις επιμέρους φάσεις τού προγράμματος οι μαθητικές ομάδες επισκέπτονταν ένα από τα συμμετέχοντα σχολεία, παρουσίαζαν την έρευνά τους και συμμετείχαν σε πολιτιστικές δραστηριότητες και επισκέψεις.

Χάρη στη φιλοξενία που προσέφεραν οι οικογένειες των μαθητών των διαφόρων χωρών τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη νοοτροπία και την κουλτούρα των επιμέρους λαών.

Παρουσίασαν την εξέλιξη τής αρχιτεκτονικής στις χώρες τους και μελέτησαν κατά πόσο ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο μπορεί να αναπαλαιωθεί και να ξαναγίνει λειτουργικό, με σεβασμό στο παρελθόν αλλά και στο περιβάλλον.

Έτσι, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε θέματα βιωσιμότητας και οικοφιλικών επιλογών στον τομέα τής διατροφής, των μετακινήσεων, τής ενδυμασίας και τής κατανάλωσης.

Αυτήν ακριβώς την ερευνητική τους εργασία παρουσίασαν οι μαθητές τού Σχολείου Στέλιος Κοντολιός, Ελένη Μακρυγιάννη, Αλέξανδρος Ρούσσης, Αντιγόνη Σακά, Ευάγγελος Σακάς και Ορέστης Φύτρος.

Στην εκπόνηση τής εργασίας τούς καθοδήγησε ο καθηγητής Βιολογίας κ. Μάρκος Σαρρής, ενώ στη δημιουργία τής αφίσας τής συνολικής παρουσίασης τού προγράμματος τους καθοδήγησε η φιλόλογος κ. Ευγενία Δοδοπούλου, που ανέλαβε και τη γενική διοργάνωση τής μετακίνησης.
Η κ. Δοδοπούλου και ο κ. Σαρρής συνόδευσαν, επίσης, τους μαθητές στη Νορβηγία μαζί με την καθηγήτρια Φυσικής κ. Άννα Μαρία Σκουρτσή.

Κορυφαία στιγμή τής μαθητικής ανταλλαγής ήταν η παράσταση "NO TO FAST FASHION", έμπνευση τής καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Εμμανουέλας Φραγκουλοπούλου, σε διδασκαλία και σκηνοθεσία τού κ. Μάρκου Σαρρή. Η παράσταση για πρώτη φορά είχε παρουσιαστεί στο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης κατά τη φιλοξενία Erasmus+ "YES-U2!" τον Δεκέμβριο τού 2023.

Πρωταγωνίστρια τότε ήταν η μαθήτρια Δανάη Λάτση, ενώ σαν «μοντέλα» συμμετείχαν οι μαθητές τού Σχολείου που παρουσίαζαν τα διάφορα υφάσματα, ενώ παράλληλα προβαλλόταν το ενεργειακό αποτύπωμά τους και οι συνέπειες τού καταναλωτισμού στον χώρο τής μόδας

Στόχος τής παράστασης ήταν ο μαθητικός πληθυσμός να ενεργοποιηθεί εναντίον τής υπερκατανάλωσης και τής «γρήγορης μόδας», τής δεύτερης πιο επιβαρυντικής για το περιβάλλον βιομηχανίας.

Η παράσταση στα Αρσάκεια Σχολεία ενθουσίασε τους θεατές, με αποτέλεσμα το συντονιστικό νορβηγικό σχολείο να ζητήσει  από τον κ. Σαρρή να μεταβεί στη Νορβηγία για να σκηνοθετήσει και εκεί την παράσταση.
Αυτή τη φορά πρωταγωνίστρια ήταν η Kitty Doan, μαθήτρια τού νορβηγικού σχολείου, και «μοντέλα» παιδιά από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία.

Η εμπειρία τής διδασκαλίας και των δοκιμών ήταν ανεπανάληπτη!
Αξέχαστη θα μείνει στο διεθνές ακροατήριο και η ίδια η παράσταση, που αξιοποιεί τη σύγχρονη πολυμεσική τεχνολογία και πλήθος οπτικοασκουστικών τεκμηρίων τής καταστροφής που προκαλείται από τον απερίσκεπτο καταναλωτισμό, την άγνοια και την απληστία.

Εκτός από τις ακαδημαϊκές παρουσιάσεις, τις βιντεοπαρουσιάσεις των σχολείων και τη θεατρική παράσταση, το πρόγραμμα περιέλαβε και ομιλίες, επισκέψεις σε αναδομημένα κτήρια (repurposed buildings) και αξέχαστες στιγμές ξεναγήσεων και δραστηριοτήτων: εκδρομή στο Gramstad, ανάβαση στο Dalsnuten, ΒΒQ μέσα στο δάσος, κανό στη λίμνη, ιστιοπλοϊκές εκδρομές, παρακολούθηση αγώνα ποδοσφαίρου τοπικών ομάδων στο στάδιο Viking, βόλεϊ και άλλες αθλοπαιδιές και επίσκεψη στο Stavanger.

Μπορείτε να δείτε οπτικοακουστικό υλικό και τις εργασίες των μαθητών εδώ.

Οι μαθητές αποκόμισαν σημαντικά γνωστικά και γλωσσικά οφέλη και ανέπτυξαν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες από το πρόγραμμα αυτό που πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνδρομή τού ΙΚΥ.

Η ΕΕ θεσμοθέτησε και χρηματοδοτεί το Erasmus+ με στόχο τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη, τον διαπολιτισμικό διάλογο, την προώθηση τής οικολογικής ευαισθησίας, τής ενεργού πολιτειότητας και τής συμπεριληπτικής παιδείας και, πάνω απ’όλα, τη φιλία μεταξύ των αυριανών πολιτών τής ηπείρου μας.