Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τα τμήματα Α΄1 και Α΄3 τής Α΄ τάξεως τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης μετέβησαν στην παραλία Καλοπήγαδο τού Δήμου Λαυρεωτικής, στο πλαίσιο τής δράσης «Υιοθετώ μια παραλία».

Η δράση αυτή στηρίζεται από τη WWF και στόχο έχει την παρακολούθηση τής μετακίνησης των σκουπιδιών στις ακτογραμμές τής Μεσογείου κατά τη διάρκεια τού χρόνου.

Στην παραλία τα παιδιά, εξοπλισμένα με γάντια και λεκάνες περισυλλογής, περισυνέλεξαν τα απορρίμματα από την παραλία.
Ακολούθησε η καταγραφή των αποτελεσμάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τής WWF.

Με την εθελοντική προσφορά τους και τις καταγραφές που διενεργήθηκαν κατά την παρουσία τους στην παραλία, οι μαθητές τού Σχολείου μας βοήθησαν να συλλεχθούν πολύτιμα στοιχεία για τα απορρίμματα που συναντάμε στις ακτές μας.

Στόχος ήταν να έρθουν σε άμεση επαφή με το πρόβλημα, να σκάψουν κάτω από την καθαρή επιφανειακή εικόνα τής ακτής και έπειτα να σχεδιάσουν την κατάλληλη στρατηγική καταπολέμησης τής πλαστικής ρύπανσης και προστασίας.

Άμα τη αφίξει τους οι μαθητές αμέσως ενθουσιάστηκαν με το εγχείρημα που αναλάμβαναν, έψαξαν κάθε σπιθαμή τής ακτής που κλήθηκαν να καθαρίσουν και, γενικότερα, η στάση τους απέπνεε μια συνειδητή υπευθυνότητα.
Δεν είδαν την εξόρμηση αυτή ως μια ευκαιρία να λείψουν από τις σχολικές τάξεις, αλλά αξιοποίησαν στο έπακρο τη δυνατότητα που τους έδωσε το πρόγραμμα αυτό να ανακαλύψουν άλλες πτυχές τής αξίας τού Σχολείου, αυτές που τους μαθαίνουν να είναι ενεργοί πολίτες, να αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα και να παλεύουν για την αλλαγή.

Η εμπειρία για τους μαθητές αλλά και για τους συνοδούς καθηγητές ήταν εξαιρετική.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε όλα τα στάδια τής εργασίας με συνέπεια και καλή διάθεση, γεμίζοντας τελικά δύο μεγάλες σακούλες με σκουπίδια από μια παραλία που αρχικά φαινόταν πεντακάθαρη...

Η δράση αυτή θα συνεχιστεί τον Απρίλιο τού 2022, όταν στην ίδια παραλία θα μεταβούν οι μαθητές των άλλων δύο τμημάτων τής Α΄ τάξεως για να καταγράψουν την εικόνα τής παραλίας εκείνη την εποχή τού χρόνου.