Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Ο μαθητής τής Γ΄3 τάξης Προσανατολισμού Υγείας τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης Φίλιππος-Αλέξανδρος Παληός συμετείχε, στις 9 Απριλίου 2022, στο διαδικτυακό Masterclass «Επιστήμονες για μία ημέρα». Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές λυκείου και πραγματοποιείται από τους ερευνητές τού CERN και τού GSI για τη χρήση τής Φυσικής Επιστήμης πάνω στην ιατρική θεραπεία.

Ο μαθητής έγραψε για την εμπειρία του:

 

"Ένα ταξίδι στα μυστικά τής σωματιδιακής θεραπείας
Είχα πρόσφατα την τύχη να συμμετάσχω στο διαδικτυακό Particle Therapy Masterclass για τη χρήση τής Φυσικής επιστήμης στην ιατρική θεραπεία. Οι κύριοι ομιλητές κ. Γιώτα Φωκά, τού GSI, και Αριστείδης Μαμαράς, τού ΑΠΘ, παρουσίασαν τη σωματιδιακή θεραπεία και τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε κύριο όπλο εναντίον τού καρκίνου. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον εμβολισμό καρκινικών κυττάρων με σωματίδια όπως φωτόνια, νετρόνια ή ιόντα άνθρακα με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων και κυκλικών επιταχυντών που εναποθέτουν τα σωματίδια με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια σε καρκινικούς όγκους.
Χρήσιμο επιστημονικό υπόβαθρο σχετικά με τη λειτουργία των επιταχυντών και τη φύση των σωματιδίων μάς δόθηκε από τους ομιλητές κ. Γιάννη Παπαφιλίππου, τού CERN, και Γεώργιο Δέδε, τού LMU Πανεπιστημίου τού Μονάχου. Ο κ. Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, από το Νοσοκομείο Παπακωνσταντίνου, με την παρουσίασή του μάς βοήθησε να κατανοήσουμε τις εφαρμογές τής θεραπείας και τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, όπως είναι η ανάγκη κατανόησης τού μεγέθους και τής ακριβούς θέσης τού όγκου έτσι, ώστε ο εμβολισμός να γίνει από σωστή γωνία και σε σωστό βάθος και να μην πληγούν σημαντικοί υγιείς ιστοί.
Στη συνέχεια συνδεθήκαμε με την κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου στην αίθουσα ελέγχου τού πειράματος ALICE στο CERN, η οποία μάς ενημέρωσε για τον σκοπό, τη δομή και τις πρακτικές εφαρμογές του και απάντησε σε απορίες που δημιουργήθηκαν στους μαθητές κατά την παρουσίαση.
Το απογευματινό μέρος τού ολοήμερου αυτού σεμιναρίου περιελάμβανε παρουσίαση τού λογισμικού προγράμματος matRad, που παρέχει, μετά την εισαγωγή δεδομένων τού ασθενούς, ακριβή προσομοίωση καρκινικών όγκων υπό τη διαδικασία σωματιδιακής θεραπείας. Αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλάνου θεραπείας με το μικρότερο αποτύπωμα στους γύρω υγιείς ιστούς. Τέλος, μάς δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσουμε και εμείς στους υπολογιστές μας ένα πλάνο θεραπείας για συγκεκριμένο ασθενή, στο οποίο πειραματιστήκαμε με διαφορετικά σωματίδια, γωνίες εμβολισμού και ποσότητα ακτίνων που επιδρούν στον όγκο.
Το Particle Therapy Masterclass στο σύνολό του ήταν ένα αρκετά εξειδικευμένο σεμινάριο, που μας παρείχε όμως γενικότερες γνώσεις πάνω στην επιστημονική και την ιατρική μέθοδο, κάτι που ως μαθητής τού τομέα υγείας με ενδιαφέρει αρκετά. Γίνεται ετησίως, απευθύνεται σε οποιονδήποτε μαθητή λυκείου ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πάνω στο θέμα και για αυτούς τους λόγους θα το πρότεινα σε όλους τους μαθητές που έχουν σκοπό να ασχοληθούν με επιστήμες υγείας."