Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών οι μαθητές/-τριες όλων των τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης ενημερώθηκαν για τον γλωσσικό και πολιτιστικό πλούτο τής Ευρώπης, για την αναγκαιότητα τής εκμάθησης ξένων γλωσσών και για τη διαπολιτισμική κατανόηση. Η 26η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα εορτασμού των ευρωπαϊκών γλωσσών και τιμάται σε 47 κράτη τής Ευρώπης από το 2001. Στόχος τής συγκεκριμένης ημέρας είναι να κατανοήσουν οι πολίτες ότι, μαθαίνοντας ξένες γλώσσες, γνωρίζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων κρατών, κατανοούμε ο ένας τον άλλο και συνυπάρχουμε αρμονικά.

Στο πλαίσιο τού εορτασμού τής ημέρας αυτής, οι μαθητές/-τριες Γαλλικών υλοποίησαν ποικίλες δραστηριότητες. Στην Γ΄ τάξη χρωμάτισαν τη γαλλική σημαία, στην οποία έγραψαν τις πρώτες τους λέξεις στα Γαλλικά, έμαθαν, επίσης, και τραγούδησαν το γαλλικό τραγούδι «Frère Jacques» στην τάξη, το οποίο τραγουδιέται σε αρκετές χώρες και όχι μόνο γαλλόφωνες, και στο τέλος πήραν ένα μικρό δωράκι και ένα κέρασμα.

Οι μαθητές/-τριες τής Δ΄  τάξης εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μια αφίσα με τη λέξη «Γεια!» σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, αφού πρώτα γνώρισαν και άκουσαν πολλές γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη μέσα από τον επίσημο ιστότοπο «Journée européenne des langues» (πατήστε εδώ) (ecml.at). Επίσης, άκουσαν και τραγούδησαν το τραγούδι «Une langue arc-en-ciel» των Les Enfantastiques.

Στην Ε΄ τάξη, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την πολυγλωσσία μέσα από το «Le voyage linguistique de Lara à travers /’Europe» στην επίσημη ιστοσελίδα τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Έφτιαξαν διάφορες αφίσες με θέμα «Πες γεια στις γλώσσες», καθώς και με λέξεις κοινές με τα Ελληνικά, και, ακόμη, με σλόγκαν, με εκφράσεις και με ζωγραφιές συμβολικές τής γαλλικής κουλτούρας. Έτσι, δημιούργησαν το "δέντρο των ευρωπαϊκών γλωσσών".

Οι μαθητές/-τριες των Στ΄ τάξεων, τέλος, έπαιξαν διαδραστικά πολυγλωσσικά παιχνίδια στην επίσημη ιστοσελίδα τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών «Toporopa Jeux éducatifs: Géographie de l'Europe», συμπλήρωσαν το προσωπικό τους δελτίο ταυτότητας «Ma carte d’identité» και δημιούργησαν μια μεγάλη αφίσα με ευρωπαϊκούς χαιρετισμούς.

Την οργάνωση και την επιμέλεια των δράσεων είχε η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας κ. Έφη Γεώργα.