Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Από τη μέρα που ένας άνθρωπος ξεστόμισε ότι «αυτό είναι δικό μου» γεννήθηκε η βία και το ψέμα· αποτέλεσμα και των δύο ο πόλεμος. Το σίδερο και η φωτιά, το αίμα παιδιών, οι χιλιάδες χαμοί, οι ολοκληρωτικές καταστροφές, το μίσος, ο αλληλοσπαραγμός, η απαξίωση τής έννοιας «άνθρωπος» είχαν και έχουν τον πρώτο λόγο στην ιστορία τής γης.  Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, ευαισθητοποιούμενοι γι’ αυτήν την αλγεινή πραγματικότητα, θέλησαν να «φωνάξουν» την ανάγκη για ειρήνη με όπλο την τέχνη... Έτσι, με την κωμωδία τού Αριστοφάνη «Ειρήνη», στην οποία ο δημιουργός έπιασε τον σφυγμό τής τότε αθηναϊκής κοινωνίας που λαχταρούσε την ειρήνη, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν την προσδοκία τους για την επικράτηση τής ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα παιδιά αισθάνθηκαν ότι έχουν το δικαίωμα να εδραιωθεί η ειρήνη για να είναι ο κόσμος τους πιο όμορφος.

Η θεατρική παράσταση καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές οι οποίοι απόλαυσαν τις υπέροχες ερμηνείες όλων των μαθητών/-τριών, αλλά, παράλληλα, ένιωσαν ελπίδα κι αισιοδοξία για το μέλλον, αφού τα νέα παιδιά που θα αποτελέσουν τους πολίτες τού μέλλοντος ευαισθητοποιήθηκαν για την αξία τής ειρήνης γνωρίζοντας από τώρα πως: «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκαιο.» T. Λειβαδίτης