Κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης η 31η Οκτωβρίου, που ταυτίζεται με την ιστορία τού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι άνθρωποι, από τότε που εμφανίστηκαν στη γη, προσπαθούσαν να επιβιώσουν. Λόγω τού ενστίκτου τής αυτοσυντήρησης οδηγήθηκαν αρχικά στην αποταμίευση τροφίμων, την οποία κάνουν και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί.
Τα παιδιά τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης την ημέρα της αποταμίευσης, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, θυμήθηκαν τον μύθο τού Αισώπου με τον μέρμηγκα και τον τζίτζικα, από τους οποίους τη διάρκεια του καλοκαιριού ο ένας αποταμίευε για να ανταποκριθεί στις δύσκολες μέρες τού χειμώνα, ενώ ο άλλος τραγουδούσε αμέριμνα.
Συζήτησαν, επίσης, και για τις καμήλες που αποθηκεύουν το λίπος στον ύβο (καμπούρα) τους, για να το χρησιμοποιήσουν σε περιόδους πείνας.
Οι άνθρωποι, ως έλλογα όντα, κάποια στιγμή άρχισαν να αποταμιεύουν, αντί για τρόφιμα, χρήματα στις τράπεζες. Με τα χρήματα αυτά αντιμετώπισαν την πείνα, τις ασθένειες, τις οικονομικές δυσκολίεςκ.λπ.
Η αποταμίευση, βέβαια, δεν υπηρετεί τη φιλαργυρία αλλά την αρετή τής οικονομίας.
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έλεγαν: «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» και «σταλαματιά-σταλαματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά», για να δηλώσουν ότι με την αποταμίευση θα έχουμε στις δύσκολες στιγμές τα απαραίτητα προς το ζην.
Ένας κουμπαράς, λοιπόν, μας μαθαίνει να επιμένουμε στα όνειρά μας, καθώς, περιορίζοντας την κατανάλωση τού σήμερα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τού αύριο... Έτσι, με αφορμή την ημέρα αυτή οι μαθητές μας ενίσχυσαν το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Το Εργαστήρι» αγοράζοντας κουμπαράδες.