Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 οι μαθητές τού Ε΄2 τμήματος τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ενεργοποιώντας μικρούς πολίτες» από την κ. Άννα-Μαρία Βλάσση. Αφορμή ήταν το βιβλίο «Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης», από τις εκδόσεις "Μέλισσα".

Τα παιδιά συζήτησαν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως πολιτών και έφεραν παραδείγματα δράσεων στην καθημερινή ζωή.
Τόνισαν, επίσης, τη σημασία τού να ασχολείται κανείς με τα κοινά με ποικίλους τρόπους, μέσα από συλλόγους και εθελοντικές ομάδες.

Είχαν την ευκαιρία, μάλιστα, να δουν και να ακούσουν μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας την κ. Δάφνη Φιλιππάκη, εκπρόσωπο τού Συνήγορου τού Πολίτη.

Τέλος, έκαναν μια ομαδική εργασία όπου πρότειναν δικά τους παραδείγματα, αφού πρώτα μελέτησαν τον χάρτη των δικαιωμάτων των παιδιών, και συμφώνησαν ότι για να λέγεται κάποιος πολίτης δεν αρκεί να είναι κάτοικος μιας πόλης, αλλά πρέπει να αποτελεί ενεργό μέλος της, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης, δηλαδή να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει στα κοινά.