Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο μάθημα των Γαλλικών και στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο «Κοινωνική συναίσθηση: Συμπερίληψη, αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα», οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, παράλληλα με το μάθημά τους από τα βιβλία “Copains Copines 2” και "Lalagramm” που διδάσκονται, συζήτησαν με την καθηγήτριά τους κ.  Έφη Γεώργα για τις ανθρώπινες αξίες, όπως είναι η φιλία, η αγάπη, ο σεβασμός και η ανεκτικότητα.

Στη συνέχεια, μετέτρεψαν τη δράση τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων τους σε δραστηριότητες συνεργασίας και ανταλλαγής με μαθητές από άλλα ευρωπαϊκά σχολεία συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο “Δύο φανταστικά πρόσωπα διηγούνται…”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.

Τα παιδιά κατασκεύασαν δύο μαριονέτες, τη Selana και τον Luno, και επικέντρωσαν τις δημιουργίες τους και τις ανταλλαγές τους γύρω από την παρουσίαση αυτών των φανταστικών χαρακτήρων. Ενημέρωσαν τους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους από τα άλλα σχολεία τής Ευρώπης για το όνομά τους, τον χαρακτήρα τους και εξήγησαν τις συνήθειές τους, αφού τους παρουσίασαν μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις ιδιότητές τους.

Παρουσίασαν, επίσης, το Σχολείο τους, την τάξη τους, τη σχολική τους ζωή και τις καθημερινές τους συνήθειες και γνώρισαν τους αλληλογράφους τους μέσω των ατομικών και των ομαδικών τους δημιουργιών (σκίτσων, μηνυμάτων, ηχογραφήσεων κ.ά.). Αντάλλαξαν πληροφορίες για πασχαλινά έθιμα, κάρτες, παραδόσεις, φωτογραφίες από τις χώρες τους, καθώς και από τα μέρη των διακοπών τους.

Η βασική αρχή τού προγράμματος ήταν να μοιραστούν τα επιτεύγματα, τα έργα και τις δημιουργίες τους με τους μαθητές από τα άλλα σχολεία τής Ευρώπης με τα οποία συνεργάστηκαν από τη Γαλλία και την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν τη γαλλική γλώσσα και να γνωρίσουν τον πολιτισμό των άλλων χωρών μέσω τής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και των ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι παρουσιάσεις διαφανειών powerpoint, προγράμματα για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων, ένα padlet (πατήστε εδώ) ή μέσω τού Τwinboard.

Με την ολοκλήρωση τού προγράμματος έγινε προβολή όλων των ψηφιακών παρουσιάσεων στο δημόσιο Twinspace τής πλατφόρμας τού e-Twinning.

Τέλος, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τηλεσυνάντηση με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους από το École Primaire du Βourg, St Didier Au Mont d’ Or τής Λυών και των «Εκπαιδευτηρίων Μπουγά» τής Καλαμάτας, να γνωριστούν, να συνομιλήσουν, να ανανεώσουν αυτή την όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία και να τους προσκαλέσουν να τους επισκεφτούν.