Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-24, το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, έχοντας κάνει από τους θερινούς μήνες τη σχετική διερεύνηση και προετοιμασία, δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα» με ψηφιακό φάκελο. Το εν λόγω πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την καθοδήγηση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας του σχολείου μας για τον τίτλο «Σχολείο- Πρέσβης» διοργανώσαμε, πλην των δράσεων των ευρωπαϊκών φορέων όπου συμμετείχαμε ενεργά, πλήθος εκδηλώσεων με γνώμονα την καλλιέργεια του ιδεώδους και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της δημοκρατίας σε όλη τη σχολική κοινότητα.

Σε μια προσπάθεια απολογισμού των δράσεων μας, τώρα που τελειώνει η εφετινή σχολική χρονιά, θα θέλαμε να αναφέρουμε μεταξύ άλλων τα εξής:
• Δημιουργία καλαίσθητου φυσικού σημείου ενημέρωσης (info point) της Ε.Ε στον χώρο του σχολείου μας με πλούσιο ενημερωτικό υλικό για μαθητές-εκπαιδευτικούς – επισκέπτες.
• Δημιουργία ψηφιακού σημείου ενημέρωσης (info point) στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, όπου αποτυπώνονται όλες οι δράσεις και το εκπαιδευτικό υλικό μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
• Διοργάνωση εκπαιδευτικού ταξιδιού με επίκεντρο το Στρασβούργο : επίσκεψη και ξενάγηση στο κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου και στα υπόλοιπα όργανα της Ε.Ε. που βρίσκονται στην «ευρωπαϊκή συνοικία» της πόλης.
• Εκδήλωση στο θέατρο του σχολείου μας με θέμα την ισότητα και τη θέση της γυναίκας με επίσημη προσκεκλημένη την ευρωβουλευτή και αρμόδια για θέματα ισότητας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία συνομίλησε με κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές και μαθήτριες. Η εκδήλωση μεταδόθηκε και σε live streaming.
• Εκδήλωση στο θέατρο του σχολείου μας με θέμα την κλιματική καταστροφή και τις συνέπειές της με επίσημους προσκεκλημένους τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, ευρωβουλευτή, κύριο Νίκο Παπανδρέου, τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κύριο Μανώλη Πλειώνη και τη βιολόγο-αρχισυντάκτρια του ΒήμαScience, κυρία Ιωάννα Σουφλέρη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, κυρία Έλενα Παπαδημητρίου και πλαισίωσε ο συνεργάτης της στο fyi.news και απόφοιτος του σχολείου μας, κύριος Μανώλης Γιαννίκιος. Η συζήτηση μεταδόθηκε και σε live streaming.
• Δύο παρουσιάσεις του φορέα της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Europe Direct Αττικής και Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτών, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ειδικούς σε θέματα Ε.Ε. για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και να πάρουν μέρος σε ψηφοφορία-προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου.
• Παρακολούθηση της ομιλίας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε νέους από όλη την Ελλάδα στο Ωδείο Αθηνών από τους υποψηφίους πρέσβεις του σχολείου μας κατά την επίσκεψη της κυρίας Μέτσολα στην Αθήνα τον χειμώνα.


• Συνεργασία με σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό: σύμπραξη με το πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου στο πλαίσιο της πολυήμερης εκδρομής της Β’ Λυκείου, συνεργασία με το Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και το γαλλικό σχολείο Ecole Episcopale Saint Etienne στο Στρασβούργο.
• Δημιουργία αφίσας-προωθητικού υλικού των ευρωεκλογών από τη μαθήτρια του σχολείου μας Σοφία Μάνου-Διαλέτη και συμμετοχή της στον πανελλήνιο διαγωνισμό πρωτότυπης αφίσας με θέμα την Ε.Ε. και τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές.
• Ομιλία του καθηγητή διεθνολόγου, κυρίου Όθωνα Αναστασάκη στους μαθητές του EPAS με θέμα την Ευρώπη και τα επίκαιρα διλήμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ομιλία των προσκεκλημένων μας κυρίων Βασιλείου Λαμπρινουδάκη (ομότιμου καθηγητή Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλους του ΔΣ της ΦΕ) και Κωνσταντίνου Βελέντζα (ιδρυτή της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού στην Ελλάδα) στους μαθητές του EPAS με θέμα τον Ευρωπαϊκό Φιλελληνισμό.
• Συμμετοχή των ανήλικων και ανήλικων υποψήφιων πρέσβεων (senior/junior ambassadors) του σχολείου μας στις επιμορφωτικές ημερίδες του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
• Ομιλία της General Manager του Democracy and Culture Foundation, κυρίας Ελίνας Μακρή στους μαθητές του EPAS για τις προοπτικές σπουδών και επαγγελμάτων στην Ε.Ε. αλλά και για τα δημοκρατικά ιδεώδη.
• Δημιουργία podcast και έκθεσης φωτογραφίας διάσημων Ευρωπαίων φωτογράφων από μαθητές/μαθήτριες του προγράμματος .
• Συμμετοχή του σχολείου μας στην Ημέρα της Ευρώπης στην Αθήνα τον Μάιο και διοργάνωση καμπάνιας προώθησης της ψήφου στις ευρωεκλογές στη γειτονιά του σχολείου μας, στην περιοχή Αβάνας.

Στο τέλος Μαΐου υποβάλαμε ψηφιακά τον φάκελο υποψηφιότητας του σχολείου μας με όλες τις εφετινές μας δράσεις και ευχόμαστε να έχουμε, με το νέο σχολικό έτος, τον τίτλο «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωκοινοβουλίου», ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το πλούσιο έργο της καλλιέργειας δημοκρατικής και ευρωπαϊκής συνείδησης σε ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα. Θα σάς κρατούμε ενήμερους για την αξιολόγησή μας!