Θρίαμβος για την Ομάδα Ρομποτικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων Εκάλης!
Η ομάδα «Infinite Code», με τους μαθητές Γιώργο Καστρίτη και Φίλιππο Σίνγκερ, και προπονήτρια την καθηγήτρια Πληροφορικής-Ρομποτικής κ. Πωλίνα Πλουμιδάκη, κατέκτησε τη 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία έλαβε χώρα στην πόλη Γκιουρ τής Ουγγαρίας στις 8 έως10 Νοεμβρίου 2019.
Το εισιτήριο για την εκπροσώπηση τού Σχολείου και τής χώρας δόθηκε στις 30 Ιουνίου 2019, όταν η ομάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον Εθνικό Τελικό τής 11ης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Smart Cities» (Έξυπνες Πόλεις).
Μετά από μια έντονη περίοδο προετοιμασίας, γεμάτη πολύωρες και εντατικές προπονήσεις, η ομάδα αναχώρησε για τον Τελικό τήςWorld Robot Olympiad (WRO), με αισθήματα συγκίνησης αλλά και άγχους...
Στην εφετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα πήραν μέρος περισσότερες από 70 χώρες και 2.700 συμμετέχοντες.
Το περίπτερο τής ελληνικής ομάδας επισκέφθηκαν αμέτρητοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι γνώρισαν από κοντά το project τής αρσακειακής ομάδας, το έξυπνο αρκουδάκι Alex, και πρόθυμα προσέφεραν μια ευχή στο «Δέντρο τής Αγάπης και τής Ελπίδας» για τα άρρωστα παιδιά τού κόσμου, που είχε στήσει η ομάδα.
Το αρκουδάκι, το οποίο προορίζεται για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία, εκτός από ένας φίλος κατά τη διάρκεια τής νοσηλείας τους, δημιουργήθηκε για να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί το παιδί, καθώς διαθέτει πάνω του βιομετρικούς αισθητήρες, οι οποίοι παρακολουθούν την υγεία τού νοσηλευόμενου παιδιού, ενώ αυτό παίζει μαζί του, και ειδοποιεί εάν κάποια ζωτική του λειτουργία διαταραχθεί, στέλνοντας μήνυμα στο wearable τού θεράποντος γιατρού.
Όλες οι τιμές των αισθητήρων καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων, ώστε αυτόματα να δημιουργείται ένα αρχείο για την πορεία τής υγείας τού παιδιού.
Επίσης, το αρκουδάκι είναι ικανό να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του παιδιού και να του «μιλά» όταν το έχει ανάγκη, να του προσφέρει απλόχερα αγκαλιές και να το ψυχαγωγεί μέσα από τραγούδια και παιχνίδια.
Στο κρεβάτι τού παιδιατρικού δωματίου οι μαθητές κατασκεύασαν και ένα «έξυπνο μαξιλάρι», το οποίο παρακολουθεί τη δραστηριότητα τού παιδιού και όταν αντιλαμβάνεται ότι είναι ανήσυχο αναδίδει αιθέρια έλαια λεβάντας, αλλά και μια συσκευή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να έχει εξ αποστάσεως πρόσβαση στο παιδί, μέσω φωτογραφίας ή βίντεο.
Τέλος, η ομάδα δημιούργησε και την «έξυπνη καρέκλα», η οποία χρησιμεύει στις ενδονοσοκομειακές μετακινήσεις τού παιδιού και ρυθμίζει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε περίπτωση που αυτή υπερβεί το επιτρεπτό όριο.
Τελικά, μετά από έναν δύσκολο και πιεστικό τριήμερο αγώνα, η ομάδα με υπερηφάνεια σήκωσε ψηλά την ελληνική σημαία!
Στην κατηγορία Open Elementary, στην οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές, συμμετείχαν χώρες από τις πιο ανταγωνιστικές στη Ρομποτική, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ρωσία, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, αλλά μετά από μια μάχη σώμα με σώμα με τις Φιλιππίνες, και με διαφορά μόλις 0.9/200 βαθμούς από το χρυσό μετάλλιο, οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων ανέβηκαν στο 2ο σκαλί τού βάθρου τής παγκόσμιας κατάταξης και επέστρεψαν υπερήφανοι και συγκινημένοι με το ασημένιο μετάλλιο στο Σχολείο και στη χώρα μας!