Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων συμμετέχει σε 7 Διεθνή Προγράμματα!
Playing with Protons (CERN) - Climate Action Project - European School Radio
- eTwinning
Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων από το 2015 αποτελεί ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας σχολείων eTwinning έχοντας υλοποιήσει σε όλες τις τάξεις (Α΄ - Στ΄), 30 προγράμματα με ποικίλη θεματολογία όπως Ιστορία και Πολιτιστική Κληρονομιά, Τέχνες, Ανθρωπιστικές Αξίες, Οικολογία – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσικές Επιστήμες και SHTEAM, Αγωγή Υγείας, Συναισθηματική Νοημοσύνη, κ.ά., από τα οποία έχουν βραβευθεί με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας 12 έργα και με Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας 9 έργα.
Σημαντική είναι η διάκριση του Σχολείου, για δύο συνεχόμενες φορές, τα σχολικά έτη 2018 – 2019 και 2020 – 2021, με την Ευρωπαϊκή Διάκριση Ετικέτα Σχολείου eTwinning, ανάμεσα σε 1212 και 2139 σχολεία αντίστοιχα σε όλη την Ευρώπη.
Τέλος, όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου παρακολουθούν συστηματικά επιμορφώσεις και σεμινάρια συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης του eTwinning ενώ οι ίδιοι είναι και επιμορφωτές.
Δείτε αναλυτικά τις eTwinning δράσεις του Σχολείου στο blog μας: https://etwinningarsakioa.blogspot.com/
Για περισσότερες πληροφορίες για το eTwinning: www.etwinning.gr
- Τ4Ε (Teachers for Europe)
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 «Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture» (2018-2021) αποβλέπει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση ως όχημα για την προώθηση αρχών και αξιών, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικής κουλτούρας της ΕΕ. Στο Πρόγραμμα συμμετέχει η Διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, κ. Ελένη Παπανικολάου ως Ambassador T4E για την περιοχή της Ηπείρου και η δασκάλα, κ. Νικολέτα Μπατσούλη ως Τ4Ε. Συμμετέχουσες χώρες είναι η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, και η Ρουμανία. Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς μέσω της Έδρας Jean Monnet στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών. To Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο φιλοξένησε την πρώτη ενημερωτική συνάντηση όλων των Τ4Ε, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.teachers4europe.eu/el/
- ΟSOS (Open Schools for Open Societies)
Το Σχολείο μας συγκαταλέγεται στα σχολεία του OSOS από το 2019 και υλοποιεί δύο έργα: «Playing with protons» και «Global Science Opera (GSO4School)». Στη διεθνή δράση συμμετέχουν 1167 σχολεία από όλο τον κόσμο και 2317 εκπαιδευτικοί. Από την Ελλάδα συμμετέχουν 274 σχολεία.
Αντικείμενο του έργου είναι η προετοιμασία της εισαγωγής της καινοτομίας του «Ανοιχτού σχολείου», με βασικό άξονα τις φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM σε θεματικές που συνδέονται με σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Στο έργο συμμετέχουν 21 φορείς (υπουργεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μουσεία, σχολεία, κ.ά.) από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Εθνικός Συντονιστής για την Ελλάδα είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/osos
- Global Science Opera
Το Global Science Opera είναι ένα διεθνές πρόγραμμα, όραμα του οποίου αποτελεί η παραγωγή μίας ετήσιας Διεθνούς Όπερας Επιστήμης στην οποία η Διεθνής Κοινότητα θα εξερευνά τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης και τεχνολογίας μέσα από μια δημιουργική και δημοκρατική διαδικασία. Το πρόγραμμα GSO4School προτείνει μία πρωτοποριακή, διεπιστημονική μέθοδο που θα κινητοποιήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την επιστήμη και την τέχνη, αλλά και η ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών στο πλαίσιο του GSO. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 45 πανεπιστήμια, σχολεία και άλλοι φορείς από 45 χώρες από όλο τον κόσμο.
Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων έχει συμμετάσχει σε δύο έργα:
- Gravity (2019) - Στ΄ τάξη
- Energize (2020) - Στ΄ τάξη
- Φέτος (2020-2021) συμμετέχει στo έργο “Thrive” - Β΄ τάξη.
Δείτε τις παραγωγές στις οποίες συμμετείχαμε:
https://globalscienceopera.com/productions/gravity-2019/
https://globalscienceopera.com/productions/energize-2020/
Για περισσότερες πληροφορίες:
https://globalscienceopera.com/
- Playing with Protons (CERN)
Η εκπαιδευτικός του Σχολείου μας που επιμελείται το μάθημα των Φυσικών Επιστημών, κ.Υβόννη-Χριστίνα Ευαγγέλου, επιλέχθηκε και παρακολούθησε το Καλοκαιρινό Σχολείο «Playing with Protons», στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN στην Ελβετία, τον Αύγουστο του 2019. Από τότε υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τους μαθητές της Στ΄ τάξης. Το «Playing with Protons» είναι ένα Καλοκαιρινό Σχολείο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) σε συνεργασία με το Perimeter Institute,. Κάθε χρόνο συμμετέχουν, ως υπότροφοι, 10 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα κατόπιν επιλογής.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://playprotons.web.cern.ch/
- Climate Action Project
Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων συμμετείχε στο Climate Action Project για πρώτη φορά το 2020. Οι δράσεις του προγράμματος υλοποιήθηκαν από τους μαθητές της Β΄ τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Το Climate Action Project είναι ένα διεθνές πρόγραμμα με σκοπό την αλλαγή των στάσεων και των συμπεριφορών των μαθητών, αλλά και της νοοτροπίας της κοινωνίας όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή. Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με το WWF και τη NASA. Το 2020 συμμετείχαν 2.500.000 μαθητές 6 – 22 ετών από 135 χώρες.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.climate-action.info/
- European School Radio
Το “European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” λειτουργεί ως ένας διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός με κοινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Μαθητικό Ραδιόφωνο (europeanschoolradio.eu) είναι ο μοναδικός συλλογικός ραδιοφωνικός σταθμός των σχολείων, που εκπέμπει διαδικτυακά 24/7. Φιλοξενεί στο κοινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα παραγωγές των μαθητών, ηχογραφημένες ή ζωντανές. Το European School Radio εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία, η οποία θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Φιλοξενείται ως υπηρεσία ραδιοφώνου στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και έχει ανοιχτή συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.
Οι συμμετοχές του Σχολείου μας στο European School Radio:
- Διαγωνισμός «Καν’ το ν’ ακουστεί 2017»: Ραδιοφωνικό μήνυμα με τίτλο «Η φύση μιλάει», Α΄ τάξη. Διακρίθηκε ως μία από τις συμμετοχές που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή.
- Σύντομη θεματική εκπομπή με τίτλο «Γιάννενα…σαν παραμύθι», Δ΄ τάξη, σχολικό έτος 2017 – 2018.
- Σύντομη θεματική εκπομπή με τίτλο «The little music STEAMers radio show”, Α΄ τάξη, σχολικό έτος 2018 – 2019.
- Διαγωνισμός «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020»: Τραγούδι με τίτλο «Ο δικός μας πλανήτης», Δ΄ τάξη.
- Και φέτος συμμετέχουμε στον Διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2021” με τίτλο “Από το Εγώ στο Εμείς”, Γ΄ τάξη.
Ακούστε τις εκπομπές μας και τα φετινά ραδιοφωνικά μηνύματα του Σχολείου μας
- για τον Εκφοβισμό και
- για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
στον παρακάτω σύνδεσμο: http://europeanschoolradio.eu/el/archives/school/58a07deb04d329-84170910
Για περισσότερες πληροφορίες: http://europeanschoolradio.eu/el