Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησαν στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού τη Γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου που επιμελήθηκε το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού. Το θέμα της γιορτής αφορούσε στην προσφορά του γαλλικού Φιελληνισμού και στη δράση της Μαντώς Μαυρογένους, προκειμένου να τονώσει το γαλλικό φιλελληνικό κίνημα.
Ακολουθεί απόσπασμα από την εμπνευσμένη ομιλία που εκφώνησε η φιλόλογος του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού κ. Μ. Γραμματικού.
[…] Η Μαντώ Μαυρογένους μέσα από επιστολή της απηύθυνε έκκληση στις γυναίκες του Παρισιού να πάρουν το μέρος των Ελλήνων. Γράφει απευθυνόμενη στις παρισινές κυρίες: «Μία κόρη απλή, μεγαλωμένη σ’ ένα βράχο, θρεμμένη μέσ’ στη θλίψη, μη αναπνέοντας παρά τον αέρα του πατριωτισμού, θα ακουσθεί άραγε από ένα πλήθος κυριών βυθισμένων στις απολαύσεις της ζωής, τριγυρισμένων, από τα παιδικά τους χρόνια, απ’ όλα τα θαύματα του ανθρωπίνου πνεύματος, τις ωραίες τέχνες και τις πολυτέλειες, συνηθισμένων στην κομψότητα των τρόπων, στον αττικισμό του λόγου; Τόση αντίθεση στον τρόπο της ζωής μας μπορεί τάχα να βοηθήσει στη συνεννόησή μας και δεν κινδυνεύω να γελοιοποιηθώ αν μιλήσω για την επαναστατημένη ηρωική μου πατρίδα σε γυναίκες που δεν ξέρουν ν’ ασχολούνται παρά μόνο με τις επαναστάσεις της μόδας;». Και συνεχίζει: «Οι Έλληνες γεννημένοι φιλελεύθεροι μόνο στον εαυτό τους θα οφείλουν την ελευθερία τους. Επομένως δεν επικαλούμαι τη μεσολάβησή σας για να πείσετε τους συμπατριώτες σας στο να μάς στείλουν βοηθήματα, αλλά μόνο στο να τους μεταστρέψετε από την ιδέα του να στείλουν βοηθήματα στους εχθρούς μας...»
Οι Ευρωπαίοι φιλέλληνες γοητευμένοι από την ισχυρή και συνάμα γλυκιά και ευγενική φυσιογνωμία της Μαντώς, έβλεπαν σε αυτήν το ρομαντικό πρότυπο της Ελληνίδας αγωνίστριας. Ο Γάλλος Ρεμπώ μετά τη γνωριμία τους το 1821 αναφέρει: «Η Μαντώ, η φιλοπατρία σε όλη της την καθαρότητα, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, η απόλυτη αυτοθυσία, η πιο συγκινητική απρονοησία για το προσωπικό μέλλον».
Η συσπείρωση του παγκόσμιου Φιλελληνικού κινήματος λειτούργησε ευεργετικά υπέρ του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα. Η αυτοθυσία αλησμόνητων προσωπικοτήτων, ανδρών και γυναικών, όπως η Μαντώ Μαυρογένους, οδήγησε στην δικαίωση του αγώνα των Ελλήνων. Το μεγαλείο του Φιλελληνισμού και συνάμα του Εθνοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων απεικονίζει ιδεατά ο μέγας Γάλλος ρομαντικός συγγραφέας Βικτώρ Ουγκώ μέσα από την εμβληματική του φράση: «Ο κόσμος είναι μία διεύρυνση της Ελλάδος και η Ελλάς είναι ο κόσμος σε σμίκρυνση».
https://arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-a/announcements/78-greek/schools/psychico/psychico-lyceum/48583-i-ellas-einai-o-kosmos-se-smikrynsi#sigProIdcce80021fe