ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Δύο περιοδικές εκθέσεις
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Διάρκεια: έως τέλος Οκτωβρίου 2018
Διεύθυνση: Εκθεσιακός χώρος τού Ιδρύματος τής Βουλής, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71, τηλ.: 210-3735253
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00
Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο τού ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές τού Κέντρου Ιστορίας τού Δήμου Θεσσαλονίκης, τού Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και τού Αρχείου τής ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς τής προσωπικής και συλλογικής πορείας τού Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο. Η έκθεση είναι δομημένη σε έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μια ποιητική συλλογή, με σκοπό να αναδειχθεί η ποιητική και πολιτική ηθική τού Αναγνωστάκη.
«180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός -οι άνθρωποι»
Διάρκεια: έως 31 Μαΐου 2018
Διεύθυνση: Κτήριο τής Βουλής, Περιστύλιο
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή, 10:00-14:00 / Ομαδική ξενάγηση στην έκθεση: Σάββατο, 12:00 / Ομαδική ξενάγηση στο κτήριο και την έκθεση: Κυριακή, 12:00. Για τις ξεναγήσεις απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210-3735245, 210-3735247 (καθημερινά: 9:00-16:00)
Η έκθεση πραγματοποιείται από το Ίδρυμα τής Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση τού Πανεπιστημίου. Σπάνια βιβλία, πρωτότυπα εκθέματα από τα πανεπιστημιακά μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, φοιτητικές ταυτότητες, έργα τέχνης και λογοτεχνικά κείμενα, αναδεικνύουν την πολύπλευρη παρουσία τού Πανεπιστημίου Αθηνών στην πνευματική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή τής χώρας μας. Η έκθεση, δομημένη θεματικά, εστιάζει στην ιστορία, την ταυτότητα, την ιδεολογία, τη διεθνή θέση, τα έργα τέχνης, καθώς και τους ανθρώπους, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, τους φοιτητές, τη ζωή τους, το φοιτητικό κίνημα, την έρευνα και την πρόνοια.
Τα τεκμήρια τής έκθεσης προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο τού ΕΚΠΑ, τα πανεπιστημιακά μουσεία, τη Βιβλιοθήκη τής Βουλής των Ελλήνων, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Αρχείο τής ΕΡΤ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Βιβλιοθήκη τής Νομικής Σχολής, την Τράπεζα τής Ελλάδος, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, τον Σύλλογο Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Ακαδημία Αθηνών, την Πινακοθήκη τού Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Μπενάκη, τις Τεχνικές Υπηρεσίες τού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Πανεπιστημιακή Λέσχη και το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Στο πλαίσιο τής έκθεσης θα παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πανεπιστήμιο Αθηνών: 180 χρόνια από την ίδρυσή του» με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία και τη συμβολή τού ΕΚΠΑ στην πνευματική και εκπαιδευτική πορεία τής νεότερης Ελλάδας.
IΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β & Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ – «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας»
Διάρκεια έκθεσης: 7 Φεβρουαρίου-13 Μαΐου 2018
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Τηλ. 210-3611206, http://www.thf.gr/
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 - 18.00 και Πέμπτη: 10.00-20.00
Εβδομήντα και πλέον αντιπροσωπευτικά έργα τού κορυφαίου θαλασσογράφου, Κωνσταντίνου Βολανάκη, αποκαλύπτουν την τεράστια προσφορά του στη διαμόρφωση τής φυσιογνωμίας τής νεοελληνικής ζωγραφικής. Ο Βολανάκης, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών τού Μονάχου κοντά στον Karl von Piloty. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ, παράλληλα, δίδασκε στο Καλλιτεχνικό Κέντρο, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1895 στον Πειραιά. Η σημαντική εκθεσιακή του δραστηριότητα σημαδεύτηκε από πολλές επιτυχίες και διακρίσεις.
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – «Van Gogh Alive: Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης»
Διάρκεια έκθεσης: έως 4 Μαρτίου 2018
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21 Αθήνα, Tηλ. 210 7282333. Ομαδικά & οικογενειακά εισιτήρια 210 7258510.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 09.00 – 22.00
Η έκθεση παρουσιάζει με έναν επαναστατικό τρόπο το συνολικό έργο τού Βαν Γκογκ. Αφηγείται την ιστορία τού δημιουργού, διεισδύει στα συναισθήματα και τις σκέψεις του και περιγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε. Με 40 ταυτόχρονες προβολές και ήχο υψηλής ευκρίνειας, που ζωντανεύουν τα αριστουργήματά του αποκαλύπτοντας την έμπνευση και την τεχνοτροπία τους, ενώ βυθίζουν ακαριαία τον θεατή μέσα στο σύμπαν τού ζωγράφου. Ένα ιδιότυπο, πανέμορφο και άκρως εντυπωσιακό «πλανητάριο» εικόνων, που μέσω και τής διαδραστικής αλληλεπίδρασης διεγείρει τις αισθήσεις και οδηγεί τον επισκέπτη σε μια καθολική, βαθιά επικοινωνία με το έργο τού Βαν Γκογκ και με τον ίδιο τον δημιουργό.
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα»
Διάρκεια έκθεσης: Νοέμβριος 2017 - Απρίλιος 2018
Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Τηλ. 210-7228321-3
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10.00 - 17.00, Πέμπτη: 10:00 - 20:00, Κυριακή: 11.00 - 17.00, Τρίτη: κλειστό
Η έκθεση θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό εξαιρετικά δείγματα τής αρχαίας νομισματοκοπίας, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τη Νομισματική Συλλογή τής Alpha Bank. Το θέμα τής έκθεσης σχετίζεται με τις ποικίλες αναφορές και ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη τού 7ου αιώνα π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Το νόμισμα αποτελεί, πρωτίστως, το βασικό μέσο συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Επίσης, είναι το μέσο με το οποίο το κράτος πραγματοποιεί πληρωμές και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Τα αρχαία νομίσματα, ωστόσο, δεν είναι απλώς μέσα συναλλαγής· είναι και τα ίδια σύμβολα απτά, που κρατά κανείς στα χέρια του, τα «διαβάζει» και τα αντιλαμβάνεται. Απεικονίζουν παραστάσεις οι οποίες προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες –ιστορικές και όχι μόνο– που συνδέονται με τον τόπο και την αρχή η οποία τα εξέδωσε. Στο πλαίσιο τής έκθεσης έχουν επιλεγεί να παρουσιασθούν και άλλα αρχαία αντικείμενα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, ειδώλια, επιγραφές) προερχόμενα από Μουσεία τής Ελλάδος και τού εξωτερικού, η εικονογραφία και οι αναφορές των οποίων τεκμηριώνουν επιστημονικά τις παραστάσεις που αποτυπώνονται στις νομισματικές επιφάνειες.
Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση.
KINDERDOCS – Προβολές ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Έναρξη προβολών: 1 Φεβρουαρίου 2017
Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Τηλ. 210 34 53111, 210 36 71 000, www.benaki.gr / Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Εγνατίας 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Τηλ. 2310 240002, +30 2310 240403, +30 2310 251928, www.mmca.org.gr
Το KinderDocs, οι προβολές ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια και τους φίλους της, παρουσιάζει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ που αφορούν σε σύγχρονα, καθημερινά θέματα με αποτέλεσμα να προκαλούν το ενδιαφέρον και συγχρόνως να προβληματίζουν το κοινό. Κάθε ντοκιμαντέρ, μια ιστορία: εφηβεία, φιλιά, οικογένεια, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, χορός, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, μετανάστευση, περιβάλλον. Οι προβολές συνοδεύονται από δημιουργικό διάλογο και δράσεις, που αποσκοπούν να ευαισθητοποιήσουν τους νέους και να κεντρίσουν τη σκέψη των αυριανών θεατών.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ - «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»
Διάρκεια: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 – Κυριακή 29 Απριλίου 2018
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, και Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών, Απ. Παύλου 37, Θησείο, Τηλ. 210 3461981
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά
Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας τής Κίνας στο Πεκίνο και τελεί υπό την αιγίδα τής Πρεσβείας τής Λαϊκής Δημοκρατίας τής Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία. Παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα τού κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.λπ. Οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες, διερεύνησαν τα μαγνητικά φαινόμενα, αλλά και υπολόγισαν, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, την αξία τού π, τού λόγου τής περιφέρειας προς τη διάμετρο τού κύκλου. Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση μπρούντζου και σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα, το πρυμναίο πηδάλιο, είναι μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα τής Κίνας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις τής αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Παράλληλα, οι μαθητές όλων των τάξεων και σχολικών βαθμίδων θα μπορέσουν να κατανοήσουν μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, την κινεζική αντίληψη για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης σε σχέση και με την αντίστοιχη ελληνική.
Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται παράλληλα με την έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας τής Κίνας από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018. Η ανταλλαγή των δυο εκθέσεων γίνεται στο πλαίσιο τού «2017 Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών μεταξύ Ελλάδας-Κίνας» με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων» τελεί υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, τού Υπουργείου Εξωτερικών, τού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τού Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης τής Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και με επιστημονικό σύμβουλο τον Ομότιμο Καθηγητή τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόση Π. Τάσιο. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται ο σημαντικότερες τεχνολογικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων σε τομείς όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία, οι επικοινωνίες, η οικοδομική, οι τέχνες, κ.ά., μέσα από πρωτότυπα ομοιώματα και εποπτικό υλικό. Σημαντική θέση μεταξύ των εκθεμάτων θα έχει η λειτουργική ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σε τριπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό, από πλεξιγκλάς, μπρούντζο και αλουμίνιο, η οποία θα κατασκευαστεί ειδικά για το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την επιστημονική επίβλεψη των καθηγητών Δρ. Κυριάκου Ευσταθίου και Δρ. Γιάννη Σειραδάκη. Επιπλέον, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και δυο αντίγραφα ιστορικών αρχαιοελληνικών ναυαγίων, ευγενική παραχώρηση τού Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου και του Δήμου Σάμου. H δράση αυτή υποστηρίζεται επίσης από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ τού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) στο πλαίσιο τής συνεργασίας του με το Μουσείο τού Ανακτόρου στο Πεκίνο και τη δημιουργία τού κοινού ερευνητικού εργαστήριου με την επωνυμία «NIKI: Chine-Greece Laser Technology Joint Laboratory on Cultural Heritage», το οποίο στοχεύει στην εισαγωγή των καινοτόμων τεχνολογιών λέιζερ που έχουν αναπτυχθεί στο ΙΗΔΛ για τη μελέτη και ανάδειξη αντικειμένων πολιτισμικής Κληρονομιάς στο Μουσείο τού Ανακτόρου.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ - Μόνιμη διαδραστική έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω»
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ. 210 3461981 (εσωτ. 201), e-mail: edu@herakleidon-art.gr
Ώρες λειτουργίας: Κυριακή 10.00 - 18.00, Αργίες: κλειστά
Η έκθεση στο κεντρικό κτίριο τού Μουσείου Ηρακλειδών (Α΄ και Β΄ όροφος) αποτελεί εξέλιξη τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο αρχικά βασίστηκε στις μόνιμες συλλογές τού Μουσείου με έργα των καλλιτεχνών M.C. Escher και Victor Vasarely. Στον πρώτο όροφο τής Διαδραστικής Έκθεσης γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια τής συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες. Στον δεύτερο όροφο τής Διαδραστικής Έκθεσης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς τής επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και τής τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από τον μύθο στον λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις τής επιστήμης και τής μοντέρνας τέχνης τού 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη τού χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals. Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα τής έκθεσης συνίσταται στο ότι ο επισκέπτης, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές, βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη τού ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά).
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροοφορίες.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Πατήστε εδώ για να δείτε τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στα κτήρια τού Μουσείου Μπενάκη.
ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος»
Διάρκεια έκθεσης: έως τον Μάιο του 2018
Διεύθυνση: Λεβίδου 13 & Όθωνος 100, 14562 Κηφισιά, Τηλ. 210-8015870
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 9.30 - 14.30, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 15.00
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με αποστολή την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τού κοινού για την φύση και το περιβάλλον, καθώς και τη διαχείριση των φυσικών πόρων που την συντηρούν, δημιούργησε το μεγάλο Πρόγραμμα «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος». Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την ομώνυμη Έκθεση για το ευρύ κοινό, Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Ημερίδες. Σκοπός τού Προγράμματος είναι να φέρει τον άνθρωπο κοντά στην πέτρινη φύση και να του γνωρίσει τις άπειρες χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινότητά του. Σήμερα που ο πληθυσμός και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί στη Γη, νέες χρήσεις των ήδη υπαρχόντων ορυκτών ανακαλύπτονται και μπαίνουν στην υπηρεσία τού ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή.
Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και το πρόγραμμα.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – Εκθέσεις, Προβολές στη Θόλο
Διεύθυνση: Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη 9.00-13.30, Παρασκευή, 9.00-20.00, Σάββατο 11.00-16.00, Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 212 2540000.
Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες εκθέσεις:
1. «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ»: μια πρωτοποριακή έκθεση με πολύτιμα αντικείμενα τού Πολεμικού Ναυτικού
2. «Star Wars Stories»: μια έκθεση συλλεκτικών παιχνιδιών εμπνευσμένων από τις δημοφιλείς ταινίες, μέσα στα αυθεντικά κουτιά που κυκλοφόρησαν τις δεκαετίες 1970 και 1980
3. «Toy Stories»: μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών
Ενημωρωθείτε για τις διαδραστικές περιηγήσεις και τις ταινίες στη Θόλο.
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – «Οδύσσειες»
Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου 2016 - 25 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 08:00 - 20.00
Διεύθυνση: Πατησίων 44, Αθήνα 10682, Τηλ. 2132144891 & 213 2144837, www.namuseum.gr
Η έκθεση αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση τού εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση τού Μουσείου. Επιχειρεί να ανιστορήσει το περιπετειώδες ταξίδι τού ανθρώπου στον χρόνο μέσα από ένα αφαιρετικό και συμβολικό πρίσμα εμπνευσμένο από την Οδύσσεια. Χωρίς να αναδιηγείται το μυθολογικό έπος τού Ομήρου, η έκθεση εμπνέεται από τον αρχετυπικό χαρακτήρα τού Οδυσσέα και αφηγείται, μέσα από εμβληματικά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το μακρύ χρονικό τού δοκιμαζόμενου ανθρώπου, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασέψει το περιβάλλον, να γνωρίσει νέους τόπους, να πλουτίσει τους ορίζοντες του, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα τής ύπαρξης του με τη βοήθεια τού έρωτα και τής δημιουργικής πράξης. Εκατόν ογδόντα τέσσερα έργα από τη μόνιμη έκθεση και τις αποθήκες των Συλλογών τού Μουσείου και έξι δάνεια, τρία από το Επιγραφικό Μουσείο και τρία από το Μουσείο Ακροπόλεως, παρουσιάζονται σε μια γοητευτική αλληλουχία πολιτισμικών διαστρωματώσεων, επιτρέποντας στον επισκέπτη τής έκθεσης να διακρίνει διαφοροποιήσεις και μεταβολές και παράλληλα να ανιχνεύσει τα στοιχεία που ενυπάρχουν και παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, συνιστώντας το κοινό αποτύπωμα τού ανθρώπου στους αιώνες, στις εποχές, στους πολιτισμούς. Την ερμηνευτική προσέγγιση των έργων ενισχύει ο γεμάτος συμβολισμούς λόγος των κορυφαίων νεοελλήνων ποιητών Κ. Π. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Ο. Ελύτη και Γ. Ρίτσου, δημιουργώντας γέφυρες με τη σημερινή εποχή μέσω τής σύγχρονης ποιητικής γλώσσας.
Τρεις θεματικοί άξονες συναρθρώνουν την εκθεσιακή αφήγηση: Το ΤΑΞΙΔΙ παρουσιάζει τεκμήρια τής αδιάκοπης αναζήτησης τού ανθρώπου για πρώτες ύλες, γνώσεις και ιδέες. Το πολυποίκιλο φορτίο ενός νοερού πλοίου και οι μύθοι που συνόδευαν τα θαλάσσια ταξίδια των αρχαίων δημιουργούν ένα υπαινικτικό περιβάλλον περιπέτειας και γνώσης. Οι ΙΘΑΚΕΣ είναι εμπνευσμένες από τον νόστο τού Οδυσσέα και αφιερώνονται στις πατρίδες όλων των ανθρώπων. Οικουμενικές ιδέες και έννοιες σηματοδοτούνται με έργα που αποτυπώνουν τη συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών για ανάπτυξη και ευημερία, αλλά και την αναγκαιότητα τής ανθρώπινης ύπαρξης να υπερβεί τη φθαρτότητά της. Στην ΕΞΟΔΟ έργα συμβολικά υποδηλώνουν τα ανώτερα επιτεύγματα τού ανθρώπινου πνεύματος καλώντας τον καθένα από εμάς να παραλάβει τη σκυτάλη τής δημιουργίας.
Στις «Οδύσσειες» και τη μεγάλη γιορτή που σηματοδοτούν, συμμετέχουν και οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι τού μουσείου με σταθμούς ενδιαφέροντος σε εμβληματικές αρχαιότητες, που προσανατολίζουν τον επισκέπτη στην ανεύρεση νοηματικών συνδέσμων με τις θεματικές τής περιοδικής έκθεσης. Παράλληλα, την επέτειο τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τιμούν μεγάλα μουσεία του κόσμου, αποστέλλοντας ως «δώρα» εξέχοντα έργα τους, που εκτίθενται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους για το προσεχές διάστημα. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, το Badisches Landesmuseum τής Καρλσρούης, το National Museum of Western Art τού Τόκιο, το Palace Museum τού Πεκίνου, αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Πανεπιστήμιο τής Χαϊδελβέργης χαιρετίζουν τον εορτασμό με σημαντικά έργα των συλλογών τους, όπως ο Στοχαστής τού Rodin, o απουλικός κρατήρας με παράσταση ζωγράφου που διακοσμεί άγαλμα τού Ηρακλή με την τεχνική τής εγκαυστικής κ.ά. Τα έργα συνομιλούν με τα μόνιμα εκθέματα τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και αναδεικνύουν διαφορετικές διαστάσεις τού αρχαίου κόσμου και μερικές φορές τις αναπάντεχες ομοιότητες του με το σήμερα. Τα εγκαίνια τής έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, 150 χρόνια μετά από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 1866 που έγινε η τελετή θεμελίωσης τού κτηρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Διεύθυνση: Λεωφόρος Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Αττική 19007. Τηλ. +30-2294067617, mouseio@marathon.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 09.00 έως 15.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 έως 14.00
Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το Μουσείο.
H μόνιμη έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό την ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ξεκινώντας από το 1896 έως και το 2000. Περισσότερα από 3.100 εκθέματα καταγράφουν την ιστορία τού Μαραθωνίου Δρόμου από το 1896 μέχρι σήμερα. Μια μοναδική αθλητική συλλογή που δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού εκτός από τη γενέτειρα τού Μαραθωνίου Δρόμου. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Στο πρώτο κτίριο φιλοξενείται, μέσα από τη συλλογή σπάνιων αντικειμένων, ένα οδοιπορικό στην ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ενώ στο δεύτερο καταγράφεται το παγκόσμιο κίνημα τού Μαραθωνίου Δρόμου, μέσα από θεματικές ενότητες που είναι αφιερωμένες στους μαραθώνιους που διεξάγονται σε κάθε γωνιά τού πλανήτη, σε ολυμπιονίκες, στην εμφάνιση των γυναικών στον μαραθώνιο, ακόμη και στον εξοπλισμό των μαραθωνοδρόμων.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ
Διεύθυνση: «Τεχνόπολις» - Γκάζι (είσοδος από την οδό Περσεφόνης και Πειραιώς)
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας (15 Οκτωβρίου - 15 Απριλίου): Τρίτη - Κυριακή 10.00 - 20.00
Θερινό ωράριο λειτουργίας (16 Απριλίου - 14 Οκτωβρίου): Τρίτη - Κυριακή: 10.00 - 18.00
Επικοινωνία – Πληροφορίες: Τομέας Βιομηχανικού Μουσείου, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Τηλ.: 210-3475535, 210-3475518, 210-3461589, fax. 210-3413228, Email: gasmuseum@athens-technopolis.gr
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου άνοιξε για το κοινό το 2013 με στόχο την ανάδειξη και προστασία τού παλαιού εργοστασίου φωταερίου τής Αθήνας, που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια. Αποτελεί το πρώτο βιομηχανικό μουσείο τής πρωτεύουσας και έρχεται να συμπληρώσει το μουσειακό χάρτη τής Αθήνας αναδεικνύοντας ένα από τα λίγα σωζόμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς τής πόλης. Η επίσκεψη στο Μουσείο περιλαμβάνει ένα μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία τού εργοστασίου. Μέσα από αυτή τη βόλτα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής τού φωταερίου, να θαυμάσει το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλαιά μηχανήματα, να ανακαλύψει το ρόλο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τού εργοστασίου, να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας και να εξοικειωθεί με έννοιες, όπως η βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία. Το Μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από προβολές και συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων και κατοίκων τής περιοχής, όπως και διαδραστικές εφαρμογές, που προσφέρουν στον επισκέπτη μια βιωματική προσέγγιση.
Οργανωμένες επισκέψεις: Καθ’ όλη τη διάρκεια τού έτους οργανώνονται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται τόσο σε σχολικές ομάδες και άλλες ομάδες ενηλίκων, όσο και σε οικογένειες.
Ενημερωθείτε για το Μουσείο, τις Εκδηλώσεις και τις Περιοδικές Εκθέσεις στην Τεχνόπολη.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.opanda.gr/ για να ενημερωθείτε για ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Δήμο Αθηναίων.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
NOESIS – ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ: Περιοδική έκθεση – «Νίκολα Τέσλα»
Διάρκεια: έως 31 Μαρτίου 2018
Διεύθυνση: 6o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, ΤΚ 57001, Τηλέφωνο: 2310 483 000
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-15.00, Σάββατο: 13.30-20.30, Κυριακή: 11.30-18.30 / Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για σχολικές (από Δ΄ Δημοτικού) και άλλες ομάδες, διάρκειας 30΄, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων 25 άτομα. Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 2310 483 000, εσωτερικό 2, από Δευτέρα ως Παρασκευή, 8.30-13.30.
Ο Νίκολα Τέσλα, «ο εφευρέτης τού 20ου αιώνα», ήταν μία πολυσύνθετη προσωπικότητα αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Συναινούσε στη χρήση πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές από κακή χρήση. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» τού Βελιγραδίου, δίνει έμφαση στα στοιχεία τού οραματισμού και τής ιδιοφυΐας του. Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριό του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες τού Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μόνιμη Συλλογή – Περιοδικές Εκθέσεις
Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2313-306400
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8.00 - 20.00
Αυθεντικά εκθέματα, που προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Μακεδονία γενικότερα, μαζί με εμπεριστατωμένο εποπτικό υλικό και πολυμέσα παρουσιάζουν πτυχές τού βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, μέσα από επιμέρους θεματικές τής βυζαντινής ιστορίας και τέχνης. Εκτίθενται 3190 αρχαιολογικά αντικείμενα, κειμήλια και έργα τέχνης από τα 46.000 και πλέον που περιλαμβάνονται στις συλλογές του, τα οποία χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20ο αι. μ. Χ.
Ενημερωθείτε για την Έκθεση τής Μόνιμης Συλλογής τού Μουσείου και για τις Περιοδικές Εκθέσεις.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Περιοδικές εκθέσεις
Διεύθυνση: Μανόλη Ανδρόνικου 6, Τηλ. 2313-310201, www.amth.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 9.00 - 16.00
«Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»
Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Απριλίου 2018
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος τής αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Η λέξη ειδώλιο είναι υποκοριστικό τής λέξης εἴδωλον και χρησιμοποιείται για να περιγράψει αντικείμενα που είναι εικόνες υπαρκτών και φανταστικών όντων και αντικειμένων. Ο χωμάτινος, εύπλαστος και συνάμα ανθεκτικός πηλός υπήρξε το πιο αγαπητό υλικό, αυτό που επιλέχθηκε από γενιές ανθρώπων για να δώσει μορφή και πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες: Στην πρώτη παρουσιάζεται διαχρονικά η εξέλιξη τού ειδωλίου από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή παρέχοντας στον επισκέπτη μια πανοραμική εικόνα τής παραγωγής ειδωλίων στις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις τής Μακεδονίας και τής Θράκης ανά εποχή. Στη δεύτερη αίθουσα τα ειδώλια παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες με βάση τις ερμηνείες και τα σημαινόμενά τους. Η διαχρονική παρουσίαση των ειδωλίων από την Προϊστορία ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια στοχεύει: στην καλύτερη κατανόηση των τεχνικών χαρακτηριστικών, τής μορφολογικής/ εικονογραφικής και στυλιστικής τυπολογίας και εξέλιξης, αλλά και στην ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία είναι δυνατόν να μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη τού χρόνου.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Φωτογραφική έκθεση «Από την ανασκαφή στην προβολή»
Διάρκεια: έως 30 Απριλίου 2018
Η έκθεση πραγματοποιείται στο αίθριο τού Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Το φωτογραφικό υλικό, που αντλήθηκε από το πλούσιο αρχείο των Εφορειών Λάρισας και Ξάνθης, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων στις παραπάνω Εφορείες.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.
Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη, 2310-247111, www.teloglion.gr, Mail: edu@teloglion.gr, teloglion@teloglion.gr
Πατήστε εδώ για να δείτε πληροφορίες για τις περιοδικές εκθέσεις τού Ιδρύματος.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – Περιοδικές εκθέσεις
Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 589140/1
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις εκθέσεις τού ΚΜΣΤ.
ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Διεύθυνση: Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων, Τηλ. 26510 64065- Ιωαννίνων, Φλάμπουρα Πρέβεζας, Τηλ. 26820 25421
Ώρες λειτουργίας: 1η Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου: 10.00 – 18.00 / 16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου: 10.00 – 17.00
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο Κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα τής νοτιανατολικής Ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδα τού προμαχώνα καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν. Σκοπός του είναι η διάσωση τής γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία και η διάχυση τής πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στο ευρύ κοινό. Επίσης, η σύνδεση αυτής τής τεχνολογίας με τα κοινωνικά δεδομένα τής εποχής γύρω από τα οποία αυτή αναπτύχθηκε και άκμασε. Πρόκειται για Μουσείο θεματικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία τής αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και Μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία τής αργυροχοΐας στην περιοχή τής Ηπείρου. Χρονικά, η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»
Διεύθυνση: Ελληνικό Ιωαννίνων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων - Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην Δήμου Κατσανοχωρίων), 18 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 7 χιλιόμετρα από την Εγνατία οδό. Τηλ. 26510 89220
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά και Κυριακές 09:30 - 15:00
Το Μουσείο είναι μοναδικό στο είδος του, γιατί περιλαμβάνει έργα που μιλούν για την Ήπειρο και την ιστορία της: για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, τον βοσκό, τον γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Στόχος του Μουσείου είναι η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και η ανάδειξη τής ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Διεύθυνση: 16ο χλμ. Εθν. Οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων, Φλάμπουρα Πρέβεζας, Τηλ. 26820 25421
Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό ωράριο: Τρίτη - Κυριακή 08.00 - 14.00, Θερινό ωράριο: 08.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00
Σε έναν χώρο 100 περίπου τετραγωνικών, φιλοξενούνται χιλιάδες εκθέματα που αφορούν στην τέχνη, στο περιβάλλον, στην ιστορία και στον πολιτισμό. Αυθεντικές στολές αστροναυτών αλλά και παραδοσιακές στολές, που κατασκευάστηκαν πριν 2 περίπου αιώνες, συνυπάρχουν με επώνυμους πίνακες ζωγραφικής, μινιατούρες πλοίων, αυθεντικά πολεμικά όπλα αλλά και κομμάτια από μετεωρίτη, στερεοποιημένη λάβα, αυγά στρουθοκαμήλου, κόμπρες, περίεργα έντομα από όλον τον κόσμο, αυθεντικά πολεμικά όπλα και πολλά ακόμη αντικείμενα.
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Διεύθυνση: Νέα Εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 38-40, Τ.Κ. 26442, Πάτρα (Νομός Αχαΐας), Τηλ. 2610 623820, 2613 616100, E-mail: nampatraspress@gmail.com
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 8.30 - 15.00 (Δευτέρα κλειστά)
Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι οργανωμένη κατά τρόπο ώστε ο επισκέπτης να πραγματοποιεί ένα «βιωματικό ταξίδι» στο παρελθόν τής πόλης των Πατρών και τής ευρύτερης περιοχής της. Με απλό και κατανοητό τρόπο μπορεί να περιηγηθεί τα εκθέματα τα οποία αναπτύσσονται σε τρεις θεματικές ενότητες και προβάλλουν τον ιδιωτικό βίο, τον δημόσιο βίο και τα Νεκροταφεία (Νεκρόπολη) των κατοίκων τής περιοχής και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Ανάμεσα στα εκθέματα αξιόλογη θέση κατέχουν τα μυκηναϊκά πήλινα αγγεία και όπλα, τα θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα τής ρωμαϊκής περιόδου και το άγαλμα τής Αθηνάς, ρωμαϊκό αντίγραφο τού χρυσελεφάντινου αγάλματος τής Αθηνάς Παρθένου, έργου τού Φειδία.
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.