Πληροφορική
Το 1993 ξεκίνησε να διδάσκεται το μάθημα της Πληροφορικής στα Σχολεία μας. Είμαστε από τα πρώτα σχολεία στην Ελλάδα που ενέταξε τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής στο πρόγραμμά του. Στόχος όλοι οι μαθητές μας να μάθουν να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, τα εργαλεία επικοινωνίας και τις δικτυακές υπηρεσίες, για να επιλύουν προβλήματα και τελικά να συμμετέχουν στη σύγχρονη Κοινωνία της γνώσης.
Τα μαθήματα γίνονται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς σε σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια.
Όλοι οι μαθητές διαθέτουν μαθητικό εταιρικό e-mail το οποίο τους επιτρέπει αφενός την χρήση των εφαρμογών του MSOffice 365 και αφετέρου την χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας διδακτικού υλικού του σχολείου «e-arsakeio».
Στόχος μας είναι:
- Καλλιέργεια κριτικής σκέψης, ενεργού συμμετοχής, συνεργατικής αλληλεπιδραστικής μάθησης, διερευνητικής προσέγγισης της γνώσης
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων, αυτενέργειας, δημιουργικότητας
- Ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης
- Κατανόηση βασικών εννοιών και δομών προγραμματισμού
Εκπαίδευση των μαθητών:
Οι μαθητές γνωρίζουν τον υπολογιστή και εξοικειώνονται με τον χειρισμό του, χρησιμοποιώντας λογισμικά επεξεργασίας κειμένου, παρουσιάσεων, επεξεργασίας εικόνας, βίντεο, ήχου, υπολογιστικά φύλλα, εργαλεία επικοινωνίας και διαδικτυακές εφαρμογές. Μέσα από σχεδιασμένες δραστηριότητες εργάζονται ομαδοσυνεργατικά διερευνώντας και επιλύοντας προβλήματα. Με εκπαιδευτικά λογισμικά ασκούνται στον προγραμματισμό και αναπτύσσουν αλγοριθμική σκέψη. Επιπλέον ασκούνται στη 3D σχεδίαση και τη ρομποτική.
Στα μαθήματα της «Ζώνης πολιτισμού και Επιστημών», «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και στους απογευματινούς ομίλους οι μαθητές καλλιεργούν σε βάθος τα ενδιαφέροντά τους και προετοιμάζονται για Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Το μάθημα της Πληροφορικής εμπλουτίζεται διαρκώς με σύγχρονες μεθόδους βασισμένες στα τελευταία μοντέλα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας.
Τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Αρσακείων Σχολείων:
Στα Αρσάκεια Σχολεία λειτουργούν εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, τα οποία διαθέτουν σύγχρονο εποπτικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό (π.χ. εκτυπωτές, σαρωτές, web κάμερα, προβολέα, data – οθόνη), καθώς και μεγάλο εύρος εξειδικευμένου λογισμικού. Οι Η/Υ είναι σε μόνιμη κεντρική σύνδεση στο Διαδίκτυο προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστατευμένη, όσον αφορά στο περιεχόμενο, πρόσβαση στις σύγχρονες πηγές πληροφόρησης.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ: 6 εργαστήρια Η/Υ, το ένα από αυτά χαρακτηρίζεται λόγω του εξοπλισμού που διαθέτει σε 3D εκτυπωτή και πίστες, ολυμπιακών προδιαγραφών, για αγωνιστική Ρομποτική, ως (Fab Lab).
ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ: 5 εργαστήρια Η/Υ, το ένα από αυτά χαρακτηρίζεται λόγω του εξοπλισμού που διαθέτει σε 3D εκτυπωτή, soldering Station, mini Drill και πίστες, ολυμπιακών προδιαγραφών, για αγωνιστική Ρομποτική, ως (Fab Lab).
ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 3 εργαστήρια Η/Υ, το ένα από αυτά χαρακτηρίζεται λόγω του εξοπλισμού που διαθέτει σε 3D εκτυπωτή και πίστες, ολυμπιακών προδιαγραφών, για αγωνιστική Ρομποτική, ως (Fab Lab).
ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ: 2 εργαστήρια Η/Υ, το 1 διαθέτει 3D εκτυπωτή
ΣΧΟΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 1 εργαστήριο Η/Υ, διαθέτει 3D εκτυπωτή
Τα εργαστήρια Η/Υ διαθέτουν 14 υπολογιστές ως θέσεις εργασίας για τους μαθητές και 1 υπολογιστή για τον Καθηγητή.
Όλα τα εργαστήρια Η/Υ διαθέτουν έγχρωμο εκτυπωτή.
Επίσης τα εργαστήρια διαθέτουν προβολικό μηχάνημα συνδεμένο στον υπολογιστή του καθηγητή καθώς και λευκό πίνακα προβολής και γραφής.
Οι υπολογιστές των εργαστηρίων Πληροφορικής είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο και στο δίκτυο των Αρσακείων Σχολείων και σε κάθε εργαστήριο οι Η/Υ είναι συνδεδεμένοι σε τοπικό δίκτυο. Όλα τα εργαστήρια διαθέτουν τα κατάλληλα λογισμικά για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο υπολογιστής του καθηγητή σε κάθε εργαστήριο Η/Υ, διαθέτει ειδικό λογισμικού ελέγχου των υπολογιστών των μαθητών καθώς και διαμοιρασμού αρχείων.
Εργαστήρια νέων τεχνολογιών (Fab Lab*): διαθέτουν 3D εκτυπωτή, soldering Station, mini Drill και πίστες, ολυμπιακών προδιαγραφών, για αγωνιστική Ρομποτική, ένα σε κάθε σχολικό συγκρότημα.
* Το Fab Lab (ακρώνυμο του fabrication laboratory) είναι Εργαστήριο νέων τεχνολογιών, στο οποίο οι μαθητές μαθαίνουν πειραματιζόμενοι, χρησιμοποιούν μηχανήματα ψηφιακής κατασκευής και εργαλεία σχεδιασμού, για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.
Το μάθημα της Πληροφορικής και η Ψηφιακή πλατφόρμα e-arsakeio
1o) Υπάρχουν χώροι όπου είναι αναρτημένο υλικό του Συντονισμού και απευθύνεται σε όλους του μαθητές της ΦΕ της αντίστοιχης τάξης.
Περιέχει α) παρουσιάσεις για την υποστήριξη του μαθήματος της Θεωρίας β) αρχεία pdf με υποστηρικτικό υλικό καθώς και γ) διαδραστικές ασκήσεις αυτοαξιολόγησης για τους μαθητές. Είναι δομημένο σύμφωνα με τα Κεφάλαια του σχολικού βιβλίου ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
2o) Επίσης ο κάθε καθηγητής ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ έχει για κάθε τμήμα του, την δικιά του ψηφιακή τάξη όπου:
Α) αναθέτει εργασίες στους μαθητές για το σπίτι,
Β) αναθέτει ηλεκτρονικές αξιολογήσεις,
Γ) ανεβάζει επιπλέον υποστηρικτικό υλικό από αυτό των προηγούμενων χώρων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ όπου κρίνει ότι είναι αναγκαίο.
3ο) Ο κάθε καθηγητής έχει τον δικό του χώρο όπου προ ετοιμάζει το υλικό του πριν το αναρτήσει στις ψηφιακές του τάξεις.
4ο) Έχουμε ειδικό χώρο αποθετηρίου εκπαιδευτικού υλικού για κάθε τάξη, όπου εάν θέλει κάποιος καθηγητής ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ανεβάζει το υλικό του, ώστε να χρησιμοποιηθεί από όσους συναδέλφους το θελήσουν, οι οποίοι διδάσκουν στην ίδια τάξη στα σχολεία μας. Μπορούν και να το παραλλάξουν.
Το e-arsakeio εξασφαλίζει:
- προσωπική ηλεκτρονική επικοινωνία με τον διδάσκοντα, (ο/η μαθητής/τρια ανεβάζει στον προσωπικό του χώρο τις ηλεκτρονικές εργασίες που του ανατίθενται και οι οποίες βαθμολογούνται από τον διδάσκοντα)
- εξ αποστάσεως εκπαίδευση
- εξατομικευμένη μάθηση
3D σχεδίαση και εκτύπωση
Σχολεία Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων: Διαθέτουν 3D εκτυπωτή.
Οι μαθητές μας μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένες δραστηριότητες διδάσκονται την τρισδιάστατη σχεδίαση.
Έρχονται σε επαφή με μια σύγχρονη τεχνολογική επανάσταση, η οποία εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα. Αποκτούν εφόδια για να αναπτύξουν δεξιότητες σκέψης, αλλά και να βελτιώσουν τόσο την φαντασία όσο και την δημιουργικότητα τους, κατανοώντας σύνθετες έννοιες. Τους δίνεται η ικανοποίηση της κατασκευής «δικών τους αντικειμένων» τα οποία με χαμηλό κόστος μπορούν να τα επανασχεδιάσουν και να τα επανεκτυπώσουν συνεργαζόμενοι με τους συμμαθητές τους.
Ρομποτική – STEAM
Η Ρομποτική και το STEAM διδάσκονται στo πλαίσιo του μαθήματος της Πληροφορικής καθώς και στα μαθήματα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων, STEM / Ρομποτική» και «Ζώνη Πολιτισμού και Επιστημών».
Χρησιμοποιούνται οι ρομποτικές διατάξεις Bee Bot, ρομπότ σάντουιτς, πλακέτα MicroBit v2, WeDo 1.0 και WeDo 2.0, Edison robots, Thymio robots, EV3 Lego Mindstorms robots. Επίσης ρομποτικές διατάξεις οι οποίες διαθέτουν μικροελεγκτή βασισμένο στον Arduino, καθώς και ηλεκτρονικά και πλαστικά μέρη. Τα εργαστήρια έχουν φορτωμένα στους Η/Υ και τα αντίστοιχα με τις ρομποτικές διατάξεις λογισμικά.
Δραστηριότητες που ανατίθενται στους μαθητές συνοδεύονται με φύλλα εργασίας που έχουν εκπονηθεί από τον Συντονισμό Πληροφορικής.
Επίσης στα εργαστήρια που διδάσκεται η Ρομποτική υπάρχουν και κατάλληλες ρομποτικές πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών για τη διεξαγωγή των δοκιμών.
Λειτουργούν και Απογευματινοί Όμιλοι Ρομποτικής. Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν λαμβάνουν μέρος σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς. Ρομποτικής.