Ο Γιάννης Στεφάνου είναι ένας από τους πέντε Έλληνες ερευνητές των οποίων το πρόγραμμα θα επιχορηγήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας με το ποσό 1,5 εκατ. ευρώ, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους ερευνητική ομάδα και να προχωρήσουν την έρευνά τους.
Η πρότασή του αφορά στο πώς θα μπορούσαμε να ελέγξουμε και να σταματήσουμε τους σεισμούς, θεωρώντας ότι το κόστος επέμβασης θα είναι μικρότερο από τις ζημιές.
Ο Γιάννης Στεφάνου αποφοίτησε από το Β΄ Τοσίτσειο-Αρσάκειο Λύκειο το 1999 και σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών τού ΕΜΠ, από την οποία αποφοίτησε το 2004. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών τού ΕΜΠ και το 2010 αναγορεύτηκε διδάκτορας τής εν λόγω σχολής.
Από το 2011 μέχρι σήμερα, είναι ερευνητής στο εργαστήριο Navier (ENPC, IFSTTAR, CNRS) στη Γαλλία και επίκουρος καθηγητής στην École Nationale des Ponts et Chaussées (ENPC).
Η έρευνά του εστιάζεται στα γεωυλικά, τα οποία είναι λίαν ετερογενή υλικά, και συγκεκριμένα στη μελέτη τής ευστάθειάς τους υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Αναπτύσσει θεωρητικά, αριθμητικά και πειραματικά εργαλεία με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που εκτείνονται από τη συμπεριφορά των κατασκευών υπό σεισμικά φορτία έως τη γένεση των σεισμών και την επανενεργοποίηση των σεισμικών ρηγμάτων.
Δείτε σχετικό δημοσίευμα στην "Καθημερινή" εδώ.