Οι Αγώνες διεξήχθησαν από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα. Σε αυτούς έλαβαν μέρος 88 σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Η ομάδα τού Αρσακείου, την οποία αποτελούσαν οι μαθητές Δ. Δημητρακοπούλου, Χρ. Κατσιώτης, Α. Πεκρίδου, Κ. Σιμοπούλου και Γ. Σχινάς, είχε περάσει επιτυχώς από την προκριματική φάση, που διεξήχθη για τα σχολεία τής Βόρειας Ελλάδας στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στις 5 Φεβρουαρίου 2012.
Οι Προημιτελικοί Αγώνες, στους οποίους είχαν προκριθεί μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Εκάλης, τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Εκάλης και τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, έλαβαν χώρα στο 6ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 και η Ομάδα τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης στη φάση αυτή σημείωσε δύο νίκες σε τρεις αγώνες, αποσπώντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία. Οι δύο Ημιτελικοί Αγώνες καθώς και ο Τελικός πραγματοποιήθηκαν στο κτήριο τής Παλαιάς Βουλής την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012.
Οι μαθητές τού Αρσακείου αντιμετώπισαν στον Ημιτελικό γύρο τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου και στον Τελικό γύρο τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια τόσο από τους διοργανωτές, όσο και από τους κριτές-εκπαιδευτικούς από άλλα σχολεία.
Το θέμα τού Τελικού γύρου ήταν «Στη δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους ακόμα και όταν διαφωνούν».
Δεύτερη καλύτερη ομιλήτρια τής διοργάνωσης αναδείχθηκε –μεταξύ όλων των διαγωνισθέντων μαθητών– η τελειόφοιτη μαθήτρια Κατερίνα Σιμοπούλου, τέταρτος καλύτερος ομιλητής ο τελειόφοιτος μαθητής Γιώργος Σχινάς και ένατη καλύτερη ομιλήτρια η τελειόφοιτη μαθήτρια Δέσποινα Δημητρακοπούλου.
Ιδιαίτερη χαρά έδωσε στους μαθητές τού Σχολείου η γνωριμία και η συζήτηση που είχαν με την Πρύτανι τού Πανεπιστημίου τής Σορβόνης κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο.
Η κ. Αρβελέρ στην ομιλία της κατά την Τελετή Λήξης των Αγώνων αναφέρθηκε στην ισηγορία, αξία που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας όχι μόνο εμείς αλλά και ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός. Η ισηγορία, τόνισε, φανερώνει το γεγονός ότι η αλήθεια έχει πολλές όψεις, τις οποίες πρέπει να αναδεικνύουμε επιχειρηματολογώντας.
Στη συνέχεια ο Υπουργός παρατήρησε ότι στη σημερινή εποχή κυριαρχεί η συνθηματολογία και όχι η επιχειρηματολογία, ο «ξύλινος» λόγος και όχι ο ουσιαστικός και προέτρεψε τους μαθητές να επιχειρηματολογούν για να κερδίσουν την ουσία.
Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν στην Αθήνα οι φιλόλογοι κ. Βασιλική Δεμίρη και Βίκτωρ Βαβαρούτσος.