Ημερολόγιο

Μάιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31
Στο Λουξεμβούργο θα βρεθεί τον Μάρτιο τού 2013 η ομάδα μαθητών τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης που πρώτευσε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό τής 11ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών EUSO 2012-13, όπου θα διαγωνιστεί με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Σκοπός τού διαγωνισμού είναι η προώθηση τής πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.
Στον εφετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό τής Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) συμμετείχαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης: Νικόλαος Αγγελόπουλος, Αθανάσιος Γκιργκινούδης και Θεώνη Προυσαλίδη. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με την European Union Science Olympiad - EUSO (www.euso.dcu.ie) και σε αυτόν οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία. Ο Διαγωνισμός ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός αλλά παράλληλα ξεπέρασε και κάθε προηγούμενο σε συμμετοχές. Πανελλαδικά συμμετείχαν 347 ομάδες (1.041 μαθητές) από τις οποίες επελέγησαν για τον τελικό 57. Οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης ειδικά στη Φυσική και τη Βιολογία βαθμολογικά πρώτευσαν.
Οι συμμετέχουσες ομάδες κλήθηκαν να διεξαγάγουν πειραματικές δραστηριότητες, που περιλάμβαναν τα ακόλουθα στάδια: α) μελέτη τού θεωρητικού πλαισίου και τού σχεδιασμού τού πειράματος, με τη βοήθεια φύλλου εργασίας, β) τη σύνθεση τής πειραματικής διάταξης, τη διεξαγωγή τού πειράματος και την καταγραφή των πειραματικών δεδομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες τού φύλλου εργασίας, γ) την επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων, τη σχεδίαση γραφημάτων, τον υπολογισμό μεγεθών, τη διαμόρφωση συμπερασμάτων και τη σύγκριση με τις θεωρητικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις ερωτήσεις τού φύλλου εργασίας.
Τους μαθητές τής ομάδας τού Σχολείου εκπαίδευσαν οι καθηγητές κ. Μ. Μεταξά (Φυσική), Π. Παυλή (Χημεία) και Β. Νικολακόπουλος (Βιολογία).
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και την τελετή βράβευσης στο http://www.ekfe.gr/portal/