Κτήριο Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης


Το συγκρότημα των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης κατασκευάστηκε τη δεκαετία τού 1970 και παραμένει μέχρι σήμερα ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα, διατεταγμένο σε πτέρυγες και σε επίπεδα προσαρμοσμένα στις κλίσεις τού εδάφους, τα οποία εξασφαλίζουν ανεξαρτησία σε κάθε σχολική βαθμίδα.

Νηπιαγωγεία Αρσακείων Εκάλης


Το σχολικό έτος 2011-2012 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προχώρησε στη διεύρυνση των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης με την ίδρυση και τη λειτουργία τεσσάρων διθέσιων Νηπιαγωγείων σε ιδιαίτερη πτέρυγα, δίπλα στα Δημοτικά.

Τα κτήρια των Νηπιαγωγείων κατασκευάστηκαν με σύγχρονες προδιαγραφές και σύγχρονα υλικά, μετά από προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες τής προσχολικής εκπαίδευσης και αγωγής.

Συγκεκριμένα, τα 4 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε δύο επίπεδα τα οποία περιλαμβάνουν 10 αίθουσες διδασκαλίας, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, 2 αίθουσες εκδηλώσεων, εξοπλισμένο ιατρείο, γραφεία, χώρους υγιεινής για τα παιδιά, το προσωπικό και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, 2 κουζίνες και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη λήψη μέτρων για την ασφαλή χρήση τού κτηρίου από τα παιδιά και τους εργαζόμενους.

Αθλητικές εγκαταστάσεις των Αρσακείων Εκάλης


Τα Αρσάκεια Σχολεία τής Εκάλης διαθέτουν αθλητικές εγκαταστάσεις γενικών διαστάσεων 70,50x44μ. και συνολικού εμβαδού 2.850 τ.μ. που περιλαμβάνουν:

Κλειστό Γυμναστήριο Δημοτικών, με γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και πολύζυγα, Αίθουσα μπαλέτου, Αίθουσα μουσικοκινητικής και Αίθουσα ρυθμικής

Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίων, με γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και πολύζυγα

Κλειστό Γυμναστήριο Λυκείων, με γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και πολύζυγα

Κλειστό κολυμβητήριο:

Η κατασκευή τού κλειστού κολυμβητηρίου των Αρσακείων-Τοσιτείων Σχολείων Εκάλης, διαστάσεων 25x12,5 μ., ολοκληρώθηκε το 1989 και το κολυμβητήριο εγκαινιάστηκε το 1990 από την υφυπουργό Πολιτισμού και απόφοιτο των Αρσακείων Σχολείων κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Στεγάζεται σε ανεξάρτητο συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων το οποίο περιλαμβάνει και δύο κλειστά γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης εκατέρωθεν τού κολυμβητηρίου.

Το κλειστό κολυμβητήριο διαθέτει τζαμαρία η οποία εξασφαλίζει φυσικό φως, οροφή με θόλο, έξι διαδρόμους κολύμβησης και αποδυτήρια εξοπλισμένα με ντους και τουαλέτες.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε αυτό εσωτερικό πρωτάθλημα κολύμβησης για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου των Αρσακείων-Τοσιτείων Σχολείων και περιοδικά φιλοξενούνται οι Αγώνες Κολύμβησης ΑΣΙΣ μεταξύ μαθητών ιδιωτικών σχολείων.

Αίθουσα τζούντο

Στίβο με μεταλλικές κερκίδες, 200 μέτρων από ταρτάν, με 6 διαδρομές και ευθεία τερματισμού μήκους 75μ. και 7 διαδρομών, όπου πραγματοποιείται ο αγώνας ταχύτητας των 100μ.

Διάδρομο και σκάμμα άλματος εις μήκος

Γήπεδο ποδοσφαίρου 5 x 5 διαστάσεων 22x40μ., καλυμμένο με τεχνητό χλοοτάπητα

Ανοιχτό μικρό γήπεδο πετοσφαίρισης

Ανοιχτό μικρό γήπεδο καλαθοσφαίρισης - χειροσφαίρισης

Ανοιχτό μικρό γήπεδο καλαθοσφαίρισης - αντισφαίρισης

Ανοιχτό μικρό γήπεδο καλαθοσφαίρισης - αντισφαίρισης - πετοσφαίρισης

Καθημερινά σε όλη τη διάρκεια τού σχολικού έτους οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Σχολείων χρησιμοποιούνται για το ωρολόγιο πρόγραμμα τής Φυσικής Αγωγής από τους μαθητές όλων των βαθμίδων και το απόγευμα από τους αθλητικούς ομίλους, ενώ τα Σαββατοκύριακα διεξάγονται ημερίδες αθλοπαιδιών, ποδοσφαίρου, κολύμβησης και στίβου μεταξύ των Αρσακείων και Τοσιτσείων Σχολείων, καθώς και αγώνες στο πλαίσιο των Α.Σ.Ι.Σ (Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων).

Κουρμούλειος Βιβλιοθήκη


Το 1987 από το νέο Δ.Σ. τής Φ.Ε., με πρόεδρο τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, δημιουργήθηκε η «Κουρμούλειος Βιβλιοθήκη», στη μνήμη τού Γεωργίου Κουρμούλη προέδρου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από το 1969 έως το 1977, επί της προεδρίας τού οποίου κατασκευάστηκε και το σχολικό συγκρότημα των Αρσακείων Εκάλης.

Πρόκειται για μια ενιαία σχολική βιβλιοθήκη για τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια των Αρσακείων-τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, που στεγάζεται σε αίθουσα 210 τ.μ., η οποία διαθέτει φυσικό φωτισμό και θέα μέσω τζαμαρίας στο εσωτερικό αίθριο τού Σχολείου.

Η νέα σύγχρονη ενιαία βιβλιοθήκη περιλαμβάνει Αναγνωστήριο και ειδικό χώρο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση σε 20.000 τόμους βιβλίων: επιστημονικά συγγράμματα, παιδικά βιβλία, περιοδικά, έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, σχολικά βοηθήματα, λευκώματα, ξενόγλωσσα βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά.

Το υλικό της είναι ταξινομημένο και τεκμηριωμένο σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα καταλογογράφησης, αναζήτησης, ανάκτησης δεδομένων, διαδικασίας δανεισμού, παραγγελιών, διαχείρισης περιοδικών κ.λπ.

Στον χώρο τής Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, εκθέσεις βιβλίων και περιοδικών, ομιλίες συγγραφέων, λέσχες ανάγνωσης, διαθεματικά προγράμματα και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών


Τα Σχολεία Εκάλης διαθέτουν 4 σύγχρονα εξοπλισμένες αίθουσες εργαστηρίων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών συνολικής δυναμικότητας 50 θέσεων εργασίας για τους μαθητές τής Δευτεροβάθμιας, στο κτηριακό συγκρότημα των Γυμνασίων – Λυκείων, και μία αίθουσα Η/Υ δυναμικότητας 18 θέσεων εργασίας, στο κτηριακό συγκρότημα των Δημοτικών.

Οι Η/Υ είναι σε μόνιμη κεντρική σύνδεση στο Διαδίκτυο προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστατευμένη, όσον αφορά στο περιεχόμενο, πρόσβαση στις σύγχρονες πηγές πληροφόρησης.

Τα εργαστήρια διαθέτουν επιπλέον τον απαραίτητο εποπτικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό (π.χ. εκτυπωτές, σαρωτές, web κάμερα, προβολέα data – οθόνη) και μεγάλο εύρος εξειδικευμένου λογισμικού για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Χάρη στις υψηλές προδιαγραφές τους τα εργαστήρια των Αρσακείων Εκάλης, όπως και τού Ψυχικού, λειτουργούν ως πιστοποιημένα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης από το Υπουργείο Παιδείας και χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή για παρουσιάσεις πρωτοποριακών εφαρμογών νέου εκπαιδευτικού λογισμικού.

Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο - Δειγματική ανασκαφή


Η κατασκευή Αρχαιολογικού και Περιβαλλοντικού Πάρκου ήταν ιδέα τού καθηγητή Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη, μέλους τού Δ.Σ. τής Φ.Ε., και στοιχεί προς τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό τής παιδείας που παρέχεται στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία.

Το 2015 εξειδικευμένο συνεργείο από την αρχαία Επίδαυρο κατασκεύασε με φυσικά υλικά μια ειδική υποδομή που αποτυπώνει/μιμείται τα ερείπια σπιτιού τής Αθήνας τού 4ου αιώνα π.Χ. , όπου οι μαθητές υλοποιούν προσομοιώσεις δειγματικής ανασκαφής.

Η Δειγματική Ανασκαφή αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό εργαλείο για τη διδασκαλία τής Ιστορίας, καθώς συμμετέχοντας σε μια «δειγματική», δηλαδή σκηνοθετημένη, ανασκαφή, οι μαθητές εκπαιδεύονται στη διαδικασία και τις μεθόδους γενικότερα τής πρωτογενούς έρευνας.

Εργαστήριο Ιστορίας και Tέχνης


Το 2016 στον 1ο όροφο τής πτέρυγας των Αρσακείων Δημοτικών Εκάλης διαμορφώθηκε ειδική αίθουσα-εργαστήρι Ιστορίας και Τέχνης, με αντίγραφα αρχαίων γλυπτών και αγγείων, όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση και την παραστατικότερη διδασκαλία τού μαθήματος τής Ιστορίας στο Δημοτικό.

Το εργαστήρι αυτό περιλαμβάνει 7 εκμαγεία γλυπτών και ένα αντίγραφο πήλινης οινοχόης, αντικείμενα αντιπροσωπευτικά διαφορετικών εποχών.

Τα εκθέματα, που αποτελούν δωρεές προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, συνοδεύονται από επεξηγηματικό εποπτικό υλικό.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν από κοντά τα υψηλής πιστότητας και καλλιτεχνικής αξίας αυτά αντίγραφα έργων τέχνης, τα οποία αποτελούν πηγή γνώσης αλλά και έμπνευσης για την ανάπτυξη τής δημιουργικής έκφρασης των μαθητών.

Εργαστήρια Φυσικών μαθημάτων


Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών λειτουργούν τόσο για τα Δημοτικά όσο και για τα Γυμνάσια – Λύκεια και εξυπηρετούν τις ανάγκες διδασκαλίας και πειραματικής άσκησης των μαθητών στα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Δημοτικού αποτελείται από δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για την Ε΄ και την Στ΄ τάξη αντίστοιχα.

Οι αίθουσες αυτές διαθέτουν πλούσιο σχολικό εργαστηριακό εξοπλισμό, όργανα, εποπτικά μέσα αλλά και πολυμέσα, διαδραστικό πίνακα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, απαραίτητα στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Οι μαθητές εργάζονται κατά ομάδες σε πάγκους εργασίας, με την καθοδήγηση των δασκάλων Φυσικής και με τη συνδρομή τής παρασκευάστριας τού εργαστηρίου, για την πραγματοποίηση πειραμάτων στο πλαίσιο της ανακαλυπτικής μάθησης, σε ένα περιβάλλον που ενισχύει την ερευνητική διάθεση των μαθητών.