Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 49 1 2 3 4 5 6 7
week 50 8 9 10 11 12 13 14
week 51 15 16 17 18 19 20 21
week 52 22 23 24 25 26 27 28
week 1 29 30 31
Στα Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συγκροτήθηκε πρόσφατα συλλογή μηχανημάτων και οργάνων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την εκπαίδευση των Αρσακειάδων. Η Συλλογή αυτή αφενός παρέχει μοναδική βιωματική εμπειρία για την ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα της παιδείας που προσέφεραν τα Σχολεία αυτά στην Ελληνική κοινωνία κατά την 180ετή ιστορία τους και αφετέρου αποτελεί για τους σημερινούς μαθητές και μαθήτριες ένα εξαιρετικό εργαλείο τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Η δημιουργία της Συλλογής οφείλεται αποκλειστικά στο ζήλο ενός ανθρώπου, του Παναγιώτη Καραούζα, μηχανολόγου της Τεχνικής Υπηρεσίας της Φ.Ε., ο οποίος πριν από δέκα περίπου χρόνια άρχισε να συγκεντρώνει τα παροπλισμένα όργανα και μηχανήματα από τους διάφορους χώρους της Εταιρείας. Συντηρώντας και μελετώντας τα κατάφερε να τα καταστήσει πάλι λειτουργικά και το 2015 μετά από έγκριση του Δ.Σ. της Φ.Ε. να πραγματοποιήσει την ιδέα του για τη δημιουργία ενός Μουσείου Αναλογικής Τεχνολογίας που στεγάσθηκε σε μια ελαφρά κατασκευή στον προαύλιο χώρο των Σχολείων του Ψυχικού.

Από τα μηχανήματα αυτά, τα περισσότερα και αντιπροσωπευτικότερα έχουν εκτεθεί στο “Μουσείο” και έχουν να κάνουν κυρίως με την αναλογική τεχνολογία, δηλαδή με όργανα, των οποίων οι μετρήσεις ή τα παράγωγα είναι ανάλογα, αντιστοιχούν δηλαδή προς το ανά πάσα στιγμή μετρούμενο ή (ανα)παραγόμενο αντικείμενό τους, σε αντίθεση με την ψηφιακή τεχνολογία, η οποία μετατρέπει και παρουσιάζει τα δεδομένα σε αριθμούς).

Αναλυτικότερα, εκτίθενται μηχανήματα αναλογικού ήχου (μαγνητόφωνα, μπομπινόφωνα, ραδιόφωνα, ηχητικές κονσόλες, τηλέφωνα κ.α.), καθώς και αναλογικής εικόνας (κινηματογραφικές μηχανές, επιδιασκόπια, προβολικά μηχανήματα, φωτογραφικές μηχανές κ.α.). Ακόμα, υπάρχουν μηχανήματα αναλογικού τύπου, που σχετίζονται με την τυπογραφία (γραφομηχανές, πολύγραφοι, εκτυπωτικά μηχανήματα, λινοτυπική μηχανή).

Τέλος, στο χώρο του Μουσείου υπάρχει πληθώρα εργαστηριακών συσκευών, όπως γαλβανόμετρα, αμπερόμετρα, βολτόμετρα, μαγνητικές πυξίδες, συσκευές μελέτης υδροστατικής και ατμοσφαιρικής πίεσης, πρότυπα ατμομηχανής, μοντέλα βενζινοκινητήρων, διατάξεις ηλεκτρικών κυκλωμάτων, συσκευή προσομοίωσης διάταξης και κίνησης του ηλιακού συστήματος, φυγοκεντρικές μηχανές, ηλεκτροστατικές μηχανές, κ.ά.

Το υλικό του Μουσείου προσφέρει ένα μοναδικό εποπτικό υλικό διδασκαλίας των φυσικών επιστημών. Στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και με στόχο την ανάπτυξη της παρατηρητικότητας, της διερεύνησης, της ανακάλυψης, και τελικά της γνώσης, μέσω των εκθεμάτων αυτών, πραγματοποιούνται επισκέψεις στο χώρο από μαθητές των Αρσακείων Σχολείων.