Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 49 1 2 3 4 5 6 7
week 50 8 9 10 11 12 13 14
week 51 15 16 17 18 19 20 21
week 52 22 23 24 25 26 27 28
week 1 29 30 31
Με απόλυτη επιτυχία και σε κλίμα έντονου ενθουσιασμού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τού 2ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου – Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (AtsMUN) με θέμα “Global Integrationor Separatistic Discrimination?” (Παγκόσμια ενσωμάτωση ή διαφορετικότητα που διχάζει;) που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών το τριήμερο 28, 29, 30 Απριλίου 2017 στον χώρο τού Σχολείου.
Όπως όριζε το πρόγραμμα τού Συνεδρίου για την 3η ημέρα τής διοργάνωσης, οι Επιτροπές ξεκίνησαν από νωρίς τις συνεδριάσεις, συνεχίζοντας τα debates τής προηγούμενης ημέρας και διατύπωσαν τα πορίσματα, στα οποία κατέληξαν.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών –οι οποίες βέβαια ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας– πάνω από 450 μαθητές από σχολεία από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό (εφέτος από την Ιταλία) καθώς και απόφοιτοι των Αρσακείων και φοιτητές προσομοίωσαν τις συνεδριάσεις και εν γένει τις εργασίες που διεξάγονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τους μαθητές συνόδευαν 41 συνοδοί-καθηγητές (advisors), ενώ από τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών συμμετείχαν 37 μαθητές ως σύνεδροι και 38 μαθητές ως εθελοντές με ρόλο συντονιστικό και οργανωτικό.
Στις επιτροπές συζητήθηκαν θέματα που είχαν σχέση με τη διεθνή ασφάλεια (κυρίως την τρομοκρατία), το μεγάλο ζήτημα τού μεταναστευτικού, την προσπάθεια για ώθηση τής οικονομίας σε περιοχές τού Τρίτου Κόσμου, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τον πόλεμο και βιώνουν καθημερινά την καταπάτηση ζωτικών δικαιωμάτων τους, αλλά και ζητήματα που έχουν ανακύψει με την παγκυριαρχία τού διαδικτύου στον χώρο τής πληροφόρησης.
Παράλληλα με τη θεματολογία των παραπάνω Επιτροπών, εφέτος οι σύνεδροι είχαν τη χαρά να ασχοληθούν και με θέματα πιο εξειδικευμένα όπως: να συντάξουν προτάσεις για την αύξηση των επενδύσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, να σχολιάσουν την ένταση και την αστάθεια που επικρατεί στις χώρες τής Μέσης Ανατολής, να αναζητήσουν πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση τού περιβάλλοντος και να μιλήσουν και για την κατάσταση στην Κύπρο.
Το ενδιαφέρον, βέβαια, όλων κέντρισαν οι εργασίες τού Εκτελεστικού Συμβουλίου τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που προσομοιώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα) αλλά και τής ιστορικής επιτροπής Κρίσεων που προσέγγισε το φαινόμενο τής ναζιστικής Γερμανίας.
Τέλος, όλοι παρακολούθησαν την προσομοίωση τού Διεθνούς Δικαστηρίου υπό την προεδρία τού δικηγόρου και αξιωματούχου τού Διεθνούς Δικαστηρίου τής Χάγης Mr Robert Stern. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, Βολιβία και Χιλή, διεκδίκησαν την πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η ανεκτίμητης αξίας προσφορά τού συνεδρίου έγκειται στο ότι οι μαθητές καλούνται να προβληματιστούν, να προετοιμαστούν, να αναπτύξουν τη σκέψη τους και να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους λεκτικά για θέματα που άπτονται τής επικαιρότητας, τής διεθνούς αλλά και τής εγχώριας πολιτικής σκηνής. Καλλιεργούν τον λόγο τους, τελειοποιούν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, η οποία αποτελεί και την επίσημη γλώσσα τής διοργάνωσης, ενώ παράλληλα εξασκούν την ικανότητά τους στην πειθώ και την επιχειρηματολογία.
Παράλληλα, όχι μόνο μέσω των συνεδριάσεων των Επιτροπών, αλλά με αφορμή τόσο την εκδρομή που πραγματοποιήθηκε κατά τη 2η ημέρα τού Συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία για τους συνοδούς-καθηγητές (advisors), όσο και την εκδήλωση-πάρτι που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο τού Σχολείου για τους μαθητές, δημιουργήθηκε κλίμα άκρως φιλικό και ευχάριστο για όλους, προσδίδοντας πιο διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό τόνο στην όλη διοργάνωση. Αυτός εξάλλου ήταν και ο αρχικός –μεταξύ άλλων– στόχος των διοργανωτών.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες όλων των Επιτροπών, ακολούθησε η τελετή λήξης στην Εστία Επιστημών. Στην τελετή σύντομες αποφωνήσεις απηύθυναν η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συνεδρίου κ. Νεφέλη Πετράκη, απόφοιτος των Αρσακείων Πατρών, οι πρόεδροι των Επιτροπών τού Συνεδρίου, ο Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου δρ Εμμανουήλ Πετράκης, ο διευθυντής τού Αρσακείου Γυμνασίου δρ Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας τού Συνεδρίου κ. Κυριάκος Μπίρμπας, απόφοιτος των Αρσακείων Πατρών.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στις καθηγήτριες Ξένων Γλωσσών κ. Κασσιανή Ελευθεριάδη, Πατρούλα Καφούσια και Ελένη Πετράκου, χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συνέδριο, καθώς και στη Συντονίστρια Ξένων Γλωσσών των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και MUN Director κ. Ασπασία Κοντογιάννη.
Η απόλυτα επιτυχημένη διεξαγωγή τού 2ου MUN αφήνει το μέλλον γεμάτο υποσχέσεις και προσδοκίες για επόμενες διοργανώσεις ακόμα πιο ενθουσιώδεις και πολυπληθείς, διοργανώσεις που χάρη στις υπερεντατικές προσπάθειες όλων θα ταυτίσουν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών με τον συγκεκριμένο θεσμό.