Αρσάκεια Ιωαννίνων

001

Η Αρσακειακή μας οικογένεια αποτελεί μια χαρούμενη σχολική κοινότητα. Επιδιώκουμε την ανανέωση, την αναπροσαρμογή, την ανατροφοδότηση. Σκοπός μας είναι να εξελισσόμαστε, να προοδεύουμε, να ανακαλύπτουμε τη γνώση, να μοιραζόμαστε ιδέες και εμπειρίες, να επιμένουμε στην αριστεία με έμπνευση, πίστη στον στόχο, πάθος και πείσμα για την επιτυχία,.
Ο καλός σχεδιασμός τής διδασκαλίας με εκσυγχρονισμένες παιδαγωγικές μεθόδους και διαδικασίες την καθιστά ελκυστική. Η μαθησιακή διαδικασία στη σχολική τάξη έχει τη δική της ζωή, η οποία οφείλει να είναι η γέννηση του καινούργιου. Στόχος τού σχολείου είναι η προσφορά νέας γνώσης και εμπειρίας από τον εκπαιδευτικό αλλά και η καλλιέργεια και η ανάπτυξη δεξιοτήτων τού νου και τής ζωής στα παιδιά, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το μαθησιακό προφίλ, τη μαθησιακή ετοιμότητα, τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. Γίνονται μαζί πρωταγωνιστές και δημιουργοί.


Τα παιδιά πραγματοποιούν βιωματικές δραστηριότητες και δράσεις, θεματικές επισκέψεις, επιστημονικές συνεργασίες και ευφάνταστες κατασκευές. Συμμετέχουν σε εθνικά, ευρωπαϊκά, διεθνή δίκτυα σχολείων, για να κατανοήσουν τις διαφορετικές, αλλά τόσο συνδεδεμένες, οπτικές που συνθέτουν ένα ελπιδοφόρο περιβάλλον. Διαμορφώνουν νέες αντιλήψεις, στάσεις και πρακτικές, καθώς εκπαιδεύονται να ζήσουν ως συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες τού κόσμου.
Κύριο μέλημά μας είναι να μαθαίνουν τα παιδιά καλά γράμματα και να αγαπάνε το φιλικό και ευχάριστο σχολείο που τα προστατεύει, ώστε να αισθάνονται ασφαλή. Παράλληλα, καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες και υποστηρίζονται να τις εφαρμόζουν στην πράξη. Βιώνουν κάθε μαθησιακή τους εμπειρία μέσα από τη συνεργασία και τη θετική αλληλεπίδραση της ομάδας. Λύνουν τις διαφορές τους δημοκρατικά, για να προάγουν την επιτυχία τού καθενός και, ταυτόχρονα, καθένας να εργάζεται για το καλό τού συνόλου.

Το Σύγχρονο Ανοιχτό Σχολείο έχει να κάνει με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται, στο πλαίσιο ενός κόσμου που τρέχει γρήγορα και, σχεδόν, ασυγκράτητα... Βρισκόμαστε στην εποχή τής πυροδοτούμενης περιέργειας. Ενημερωνόμαστε, επιμορφωνόμαστε, διδασκόμαστε από όλα εκείνα τα καλά παραδείγματα που υπάρχουν διεθνώς, για να εφαρμόζουμε καλές πρακτικές και να πηγαίνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Το Σύγχρονο Ανοιχτό Σχολείο συμμετέχει στις εξελίξεις. Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, όπως η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργικότητα. Καλούμαστε στη σύγχρονη εποχή να θέσουμε το εύστοχο και ακριβές ερώτημα στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας, καθώς αυτό αποτελεί τον τρόπο επικοινωνίας μας με τις μηχανές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης που εισέρχονται δυναμικά στη ζωή μας.
Ένα Σύγχρονο Ανοιχτό Σχολείο χρειάζεται να υπακούει στις τρεις πλευρές ενός τριγώνου:
“Η πρώτη πλευρά είναι η αλγοριθμική σκέψη, δηλαδή μαθηματικά, πληροφορική, θετικές επιστήμες. Η δεύτερη είναι η λογοτεχνική σκέψη, να μπορεί το παιδί να αποτυπώνει τις ιδέες και τις σκέψεις του. Η τρίτη είναι η εθελοντική συμπεριφορά, να αισθάνεται ο μαθητής ότι είναι μέλος μιας ομάδας, μιας κοινωνίας", όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πατήστε εδώ για να φυλλομετρήσετε το έντυπό μας.