Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 22 1
week 23 2 3 4 5 6 7 8
week 24 9 10 11 12 13 14 15
week 25 16 17 18 19 20 21 22
week 26 23 24 25 26 27 28 29
week 27 30
Στο πλαίσιο υλοποίησης και ανάδειξης τού Σχεδίου Δράσης «MEWE – Ταυτότητα, Ετερότητα, Κοινότητα (εγώ κι εσύ γινόμαστε εμείς)» για το σχολικό έτος 2014-15, το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης προχώρησε στο σχεδιασμό τής σχολικής ιστοσελίδας του (blog), την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο ή στη διεύθυνση: https://arsakeiogt.wordpress.com/

Ακολουθεί το κείμενο υποδοχής στην ιστοσελίδα.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΗΧΟΣ με φρέσκο αεράκι

1Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης είναι ένας τόπος. Τόπος φανερός, μα και μυστικός. Αυτός ο τόπος, καθώς συναντιούνται κάθε μέρα πλήθος υπάρξεις -ορατές και αόρατες- κάθε μια με το δικό της ήχο και το δικό της χρώμα, γίνεται ένας τόπος πυκνός. Συνομιλούν σ’ αυτόν τα όνειρα και οι αγωνίες μικρών και μεγάλων (μαθητών, δασκάλων και γονιών) κι έτσι μεταμορφώνεται σε έναν καμβά ηχητικής πολυχρωμίας, σαν τον πίνακα «Ancient Sound - Αρχαίος Ήχος» που ζωγράφισε το 1925 ο Paul Klee και κοσμεί την ιστοσελίδα μας.

Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα θελήσαμε να μοιραστούμε αυτούς τους ήχους και τα χρώματα, που συνθέτουν τη ζωή μας -όχι από διάθεση αυτοπροβολής ή αυταρέσκειας αλλά κινούμενοι από μια καλοπροαίρετη περιέργεια: Άραγε, τι χρώματα παίρνει ο αρχαίος ήχος, όταν συναντιέται με το φρέσκο αεράκι; Κοκκινίζει ποτέ από συστολή το κεραμιδί τής σοφίας ή μήπως λαμπυρίζει από κρυφό καμάρι σαν το κεχριμπάρι, όταν συναντιέται με τους ιριδισμούς τού βλέμματος ενός παιδιού που ανθοβολεί; Ενός παιδιού, που έκπληκτο ανακαλύπτει πόσο γνώριμη, οικεία και λυτρωτική τού είναι αυτή η σοφία;  


Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα θα μοιραστούμε κάποια από τα μυστικά τού Σχολείου μας. Ένα από τα μυστικά του ήδη το έχουμε εκμυστηρευτεί: Δεν περιορίζεται στο εδώ και τώρα. Ανήκει εξίσου στους «αρχαίους ήχους» (σε εκείνους που, αν και δεν είναι πια εδώ, μας έχουν χαρίσει τη φωνή τους), όσο και στο «φρέσκο αεράκι» (αυτό που φέρνουν οι μαθητές μας, καθώς ατενίζουν τη ζωή να απλώνεται μπροστά τους σαν αδιάβαστο δάσος). Οι «αρχαίοι ήχοι» χαμογελούν γεμάτοι ευγνωμοσύνη, καθώς ζωντανεύουν μέσα από το ενδιαφέρον και την αγάπη των παιδιών γι’ αυτούς. Και τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν, πλουτίζουν από τη δωρεά των αρχαίων. Πλούτος αδαπάνητος κι ακριβή αποσκευή, που θα τους συνοδεύει σε ολάκερη τη ζωή τους.

Ένα άλλο μυστικό τού Σχολείου μας είναι η πολυχρωμία του. Κάθε ένας από μας -μικρός και μεγάλος - δίνει το δικό του χρώμα και καταθέτει τη δική του μοναδική αξία σε αυτό. Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι η ζωή πρέπει να είναι μονόχρωμη και μονόχνοτη... Εμείς, όμως, αντιστεκόμαστε στην στενόκαρδη μονοχρωμία! Μαθαίνουμε -παρά τις αδεξιότητες και τα λάθη μας- να μη ζηλεύουμε και να μη φθονούμε το χρώμα τού άλλου. Η ζωή μας στο Σχολείο είναι μια καθημερινή άσκηση για το πώς θα συνταιριάξουμε το δικό μας χρώμα με το χρώμα τού άλλου σε μια αρμονία χαράς και δημιουργίας.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά μυστικά, που θα σας αφήσουμε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, καθώς θα περιδιαβαίνετε ανάμεσα σε σχέδια δράσης, στιγμιότυπα από μαθήματα και εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθητικές δραστηριότητες, έντυπα κι άλλα πολλά.

Η ιστοσελίδα τού Σχολείου μας είναι -και θα είναι- γεγονός, χάρη στην ενέργεια, τον κόπο και το μεράκι τού καθηγητή τής Πληροφορικής Μανώλη Γεωργάκα. Και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!