Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Επόμενος μήνας
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 36 1 2 3 4 5 6 7
week 37 8 9 10 11 12 13 14
week 38 15 16 17 18 19 20 21
week 39 22 23 24 25 26 27 28
week 40 29 30

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Flat View
Δείτε ανά χρόνο
Μηνιαία προβολή
Δείτε ανά μήνα
Weekly View
Δείτε ανά εβδομάδα
Daily View
Δείτε σήμερα
Search
Αναζήτηση
«Σαν παλιό σινεμά»: Τα παιδιά τραγουδούν για τα παιδιά!
Το Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 180 χρόνων από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (1836–2016), θα πραγματοποιήσει μουσική παράσταση στις 4 και 5 Απριλίου 2016, στο Βασιλικό θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. , στις 8.00 μμ. Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και τα έσοδά της θα διατεθούν στο ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα». Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία διακόσιοι περίπου μαθητές του Δημοτικού με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου/Λυκείου και αποφοίτων και με τη συνοδεία επαγγελματικής ορχήστρας θα αναδείξουν τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, των δεκαετιών ‘60 – ‘70, μέσα από μια περιπλάνηση σε κινηματογραφικές ταινίες της εποχής. 
Μελωδικές παιδικές φωνές, νοσταλγικές αφηγήσεις, αγαπημένα κινηματογραφικά αποσπάσματα και φωτογραφικά ντοκουμέντα, χορός, δρώμενα και αξέχαστες ατάκες θα μας παρασύρουν σε ένα μαγευτικό ταξίδι στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Συνδετικός κρίκος του τότε και του τώρα, η παρουσία της Άννας Φόνσου.

Την εκδήλωση παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και η Άννα Καλαϊτζίδου. Στο τραγούδι συμμετέχει η τραγουδίστρια Εύη Σιαμαντά.

Είναι γνωστό ότι το όραμα των Αρσακείων Σχολείων από τη γέννησή τους (1836) υπήρξε η μόρφωση των γυναικών στην Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς. Τα Αρσάκεια σχολεία έκαναν πραγματικότητα αυτήν την κοινωνική επανάσταση, με συνείδηση ότι μορφώνουν και καλλιεργούν την προσωπικότητα της Ελληνίδας, γιατί, όπως πίστευαν οι ιδρυτές της, μόνο με μορφωμένη την Ελληνίδα θα μπορούσε να σωθεί το έθνος. Η Αρσακειάδα αποτελούσε ανέκαθεν πρότυπο ως σύζυγος, μάνα, αδελφή, επιστήμονας, επιχειρηματίας, καλλιτέχνης, παιδαγωγός. Γιορτάζοντας τα 180 χρόνια φωτίζουμε τις ξεχωριστές αυτές ιδιότητες της Ελληνίδας, μέσα από το αφιέρωμά μας στον ελληνικό κινηματογράφο.

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Καλούμε τους γονείς και φίλους να στηρίξουν την παράσταση η οποία έχει τεράστιο παιδαγωγικό όφελος, καθώς οι μικροί μας πρωταγωνιστές, τα παιδιά μας, γίνονται κοινωνοί σε εξέχουσες καλλιτεχνικές δημιουργίες και γνωρίζουν σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που σφράγισαν με το έργο τους τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, η παράσταση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο ορφανοτροφείο "Μέλισσα". Τα παιδιά μας τραγουδούν και παίζουν για τα παιδιά του ορφανοτροφείου, μαθαίνοντας από μικρά στον εθελοντισμό και σε πράξεις συμπαράστασης στους συνανθρώπους τους.

Παράλληλα στο φουαγιέ του θεάτρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων των μαθητών/τριών της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού. Τα έργα είναι βασισμένα σε δημιουργίες του Γιάννη Μόραλη με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του (Έτος Μόραλη).

Συντελεστές

Διδασκαλία/διεύθυνση χορωδίας: Ηρακλής Παναγόπουλος
Διδασκαλία/επιμέλεια θεατρικών: Αικατερίνη Κουλιακιώτη
Διδασκαλία/επιμέλεια χορευτικών: Στέλλα Εμίνογλου
Δημιουργικό: Συνόδιος Αβδημιώτης, Θεόδωρος Σπανός
Προβολές: Συνόδιος Αβδημιώτης, Βασίλειος Ραπτόπουλος
Κείμενα: Πηνελόπη Χριστοπούλου
Διεύθυνση ορχήστρας: Αχιλλέας Σοφούδης
Πιάνο: Αχιλλέας Σοφούδης, Βιολί: Θάνος Γκιουλετζής, Μπουζούκι: Δημήτρης Ατζέμης, Τρομπέτα: Στέλιος Χατζηκαλέας, Σαξόφωνο: Ζώης Μαντσουλιάνι, Κιθάρα: Μιχάλης Μιτκούδης, Κρουστά: Θάνος Μπιμπιλάκης, Μαντολίνο: Βασίλειος Μυλωνάς 
Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπημένο μας Σκηνοθέτη - Δημιουργό κ. Τάσο Ράντζο για τις πολύτιμες συμβουλές του.