Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τού διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος"Myth2Space" οι μαθητές τής Δ΄, Ε΄ και Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στις 12 Απριλίου 2024, παρουσίασαν μια θεατρική διασκευή τής ομώνυμης ιστορίας τού Λουκιανού με θέμα «Φανταστικό ταξίδι τού Ικαρομένιππου».

Ο κεντρικός ήρωας, αφού απευθύνεται σε κάποιους από τους σοφούς τής αρχαιότητας για να μάθει τα μυστικά τού σύμπαντος αποφασίζει να αποτολμήσει ένα ταξίδι στο Διάστημα μιμούμενος το παράδειγμα τού Ικάρου. Φοράει φτερά πουλιών και ταξιδεύει. Συναντά τον Φαέθοντα και τις κόρες τού Ήλιου, τις Ηλιάδες, και τη Σελήνη. Στη συνέχεια "σκοντάφτει" πάνω σε διάφορους αστερισμούς, καθώς περιπλανιέται μαγεμένος από την ομορφιά τού Σύμπαντος. Έτσι, στην πορεία του συναντά τη μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, τον Βόρειο Στέφανο, τον Ωρίωνα και άλλους αστερισμούς, καθώς και τον πλανήτη Αφροδίτη ή αλλιώς Αυγερινό.

Στην περιπλάνησή του αυτή ο Ικαρομένιππος μαθαίνει πολλά, καθώς ρωτά για την καταγωγή των αστερισμών από τους μύθους. Στο τέλος, όμως, καθώς παρατηρεί τη Γη από μακριά, νοσταλγεί τη μοναδική της ομορφιά. Όταν αστράφτει η Δήλος, που λάμπει μέσα στη θάλασσα, και αντικρίζει τις θαυμαστές εορτές και συνάξεις των ανθρώπων της, ο Ικαρομένιππος αποφασίζει να επιστρέψει ξανά στη Γη. Το ταξίδι του όμως ήταν συναρπαστικό και του έμαθε πολλά!

Μέσα από την πολύπτυχη αυτή θεατρική δράση (αφήγηση, χορός, τραγούδι, μιμική) οι μαθητές εκφράστηκαν ποικιλοτρόπως και ήρθαν σε επαφή με διάφορους αιτιολογικούς μύθους για την προέλευση τού σύμπαντος. Ταυτόχρονα επιδιώχθηκε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη στενή σχέση των αρχαίων ελληνικών λέξεων και μύθων με τα κοσμολογικά ζητήματα, που απασχολούν τόσο την Επιστήμη όσο και την Τέχνη.

Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε η κ. Αγγελική Ζάχου, καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής.