Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο Γενικός Γραμματέας του Συνεδρίου Δ. Σακελλάρης αναφέρθηκε στις αντιφατικές απόψεις του Karl Marx και Friedrich Hegel σχετικά με το θέμα της εξέλιξης της ιστορίας και της κατεύθυνσης της ανθρωπότητας. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου Πατρών Ε. Πετράκης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις και τον γρήγορο ρυθμό που επέβαλαν στη ζωή μας, υπογραμμίζοντας ότι οι θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και αρχές έχουν εγκαταλειφθεί. Στη συνέχεια, μιλώντας εξ ονόματος του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, επεσήμανε: «… Ο τίτλος τού Συνεδρίου είναι εμφανώς φιλόδοξος αλλά και προκλητικός. Φιλόδοξος, γιατί θέτει ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί από τα νέα παιδιά που, λόγω τής ηλικίας τους, διαθέτουν εμπειρίες προερχόμενες από ένα σύντομο παρελθόν, αλλά αναπτύσσουν προσδοκίες και όνειρα για ένα μακρό μέλλον. Προκλητικός, γιατί αυτά ακριβώς τα νέα παιδιά προκαλούνται σήμερα να αξιοποιήσουν το παρελθόν των άλλων – μιας και το δικό τους είναι ακόμη πολύ μικρό – για να χτίσουν ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται, ως προς την ποιότητά του, από τα συστατικά με τα οποία θα το χτίσουν. Αν τα υλικά του είναι εφήμερα και φθηνά, το μέλλον τους θα είναι ζοφερό, ίσως σαν αυτό των ηρώων τού Huxley. Αν, αντίθετα, τα υλικά είναι ποιοτικά και δοκιμασμένα στο χρόνο, τότε το μέλλον αυτό θα αξίζει να το ζήσει κανείς. Αυτό το μέλλον – που αξίζει να το ζήσουν τα παιδιά μας – μπορούμε να το χτίσουμε, μεταξύ άλλων, με υλικό την εκσυγχρονισμένη ποιοτική εκπαίδευση, ένα δείγμα τής οποίας αποτελούν τα καθιερωμένα πλέον Συνέδρια τού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών….»
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας Γ. Αλεξόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του ΟΗΕ, ενώ η κ. Σ. Χριστοπούλου εκπροσωπώντας τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κ. Γιαννόπουλο χαρακτήρισε το συνέδριο ATSMUN ως μια μοναδική ευκαιρία ευαισθητοποίησης και αφυπνίσεως της νεότερης γενιάς όσον αφορά διεθνή θέματα πρωταρχικής σημασίας. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός της Συντονίστριας Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Α. Μπαλωμένου η οποία εκπροσώπησε τον Οργανωτικό Συντονιστή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Σ. Παπαδάκη.
Η Πρόξενος της Ελβετίας Δ. Ελλάδας κ. Φ. Μητροπούλου τόνισε ότι το ΑΤSMUN είναι η τέλεια εισαγωγή στον κόσμο της διπλωματίας και επεσήμανε τη σύνδεση της Ελβετίας με τον Έλληνα διπλωμάτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Για άλλη μια φορά, ο κ. R. Stern, διακεκριμένος δικηγόρος και συντονιστής του ICJ, αναφέρθηκε στην ηθική που πρέπει να διέπει έναν "Γενναίο νέο κόσμο". Τέλος, ο κ. S. Taylor, Σύμβουλος του Cambridge Assessment English Language, αναφέρθηκε στο βιβλίο "Ο γενναίος νέος κόσμος" του Aldous Huxley και για την εξέλιξη που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. Το παρόν στην τελετή έναρξης έδωσαν η Επόπτρια των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Β. Παπαπέτρου, καθώς και ο Συντονιστής των Ελληνικών των Αρσακείων - Τοσιτσείων Λυκείων κ. Ι. Χριστόπουλος.
Στη συνέχεια οι σύνεδροι μετακινήθηκαν στα Αρσάκεια Σχολεία όπου και ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου και οι οποίες διήρκεσαν για τρεις ημέρες. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συγχαίρει όλους του συμμετέχοντες που συνέβαλαν για ένα την πραγματοποίηση ενός υψηλού επιπέδου και εποικοδομητικού συνεδρίου.
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/en/latest/97-greek/schools/patra/patra-high-school/37514-arsakeia-patron-4o-diethnes-mathitiko-montelo-inomenon-ethnon-2#sigProId258f67c55f
https://arsakeio.gr/en/latest/97-greek/schools/patra/patra-high-school/37514-arsakeia-patron-4o-diethnes-mathitiko-montelo-inomenon-ethnon-2#sigProId258f67c55f