Η εκδήλωση, που παρακολούθησαν μαθητές των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, άνοιξε με την εισαγωγική τοποθέτηση της φιλολόγου του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Μαρίας Μπουζινέλου. Με αφορμή το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Η πιο όμορφη θάλασσα», μίλησε για τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης και την ικανότητά της να εμψυχώνει, να εμπνέει πίστη και τόλμη, να γίνεται γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε στη βράβευση των παιδιών. Τα βραβεία ανακοινώθηκαν από την κ. Πρεβενιού, καθηγήτρια καλλιτεχνικών του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης και την κ. Ευτυχία Σταματέλλου, φιλόλογο, υποδιευθύντρια του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης. Τα βραβεία απένειμαν στους μαθητές και στις μαθήτριες οι λογοτέχνες και οι καλλιτέχνες που έκριναν τα έργα τους. Διήγημα: Ελένη Κατσαμά, Μαρία Παπαγιάννη, Ποίηση: Δανάη Σιώζιου, Μαρία Τοπάλη, Χρωματική Σύνθεση & Σκίτσο: Αλίκη Ρήγου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μουσική: Μιχάλης Καλογεράκης, Φωτογραφία: Garo Kalaydjian, Άγγελος Νικολόπουλος, Ταινία Μικρού Μήκους: Στέλιος Μωραϊτίδης, Αλέξανδρος Χαντζής.
Στους μαθητές που βραβεύτηκαν δόθηκαν από την κ. Έφη Ταμπακάκη, φιλόλογο του Α΄ Λυκείου Ψυχικού, τα εξής βιβλία: Ζωρζ Σαρή, «Ο θησαυρός της Βαγίας» (Graphic Novel), Α. Παπαδάτου - Τ. Αποστολίδη, «Αριστοτέλης», Καζούο Ισιγκούρο, «Η Κλάρα και ο ήλιος», Ν. Τουμπακάρη, «Μινόρε Μανές, Μυθιστορηματική ανάπλαση της μουσικής ζωής στη Σμύρνη, 1900-1922», Οδυσσέα Ελύτη, «Προσανατολισμοί», Τίτου Πατρίκιου, «ΠΟΙΗΜΑΤΑ, τόμος Β’», Ηλία Βενέζη, «Αιολική γη», Ισίδωρου Ζουργού, «Στη σκιά της πεταλούδας».
Ακολούθησε η παρουσίαση της ταινίας, των μουσικών έργων και η ανάγνωση των ποιημάτων και διηγημάτων που βραβεύτηκαν από την ηθοποιό και απόφοιτο των σχολείων μας Θάλεια Σταματέλου.
Την ευθύνη για τη ροή του προγράμματος είχε η συντονίστρια των φιλολόγων των Αρσακείων Γυμνασίων κ. Καλλιόπη Αυγουστίνου.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο απόφοιτος των σχολείων μας, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πάρις Δόμαλης, οι προσκεκλημένοι τόνισαν τη σημασία που έχει για τους νέους η ενασχόληση με την τέχνη. Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι καλεσμένοι τόνισαν επίσης στα παιδιά ότι η επαφή με την τέχνη είναι απελευθερωτική, γιατί μέσα από αυτή βρίσκουμε διέξοδο στις υπαρξιακές μας αγωνίες, διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας και επικοινωνούμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας, αφού η τέχνη αποτελεί ένα «εργαλείο» αυτογνωσίας. Εξάλλου, όπως υποστήριξαν, ένας κόσμος χωρίς τέχνη θα ήταν αβίωτος, ακόμα και αν η διαδικασία της δημιουργίας είναι πολλές φορές επώδυνη και βασανιστική. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι ότι η ενασχόληση με την τέχνη κρατά τον δημιουργό «ζωντανό», τον βοηθά να «μεταβολίζει» τη ζωή, να την μοιράζεται με τους άλλους και να συνομιλεί μαζί τους. Στη διάρκεια της συζήτησης οι καλεσμένοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την απόφαση των μαθητών μας να εκφραστούν μέσα από τα έργα τους, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα αυτό ως μία «ηρωική έξοδο» τόσο δύσκολη και γι’ αυτό τόσο γενναία και ουσιαστική σε μια εποχή σαν τη σημερινή. Γι’ αυτό μάλιστα, επικαλούμενοι τον Ίκαρο, σύμβολο της νεανικής περιέργειας, ορμής και τόλμης τόνισαν πόσο η τέχνη κάνει τη ζωή να αξίζει περισσότερο.
Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τους κριτές, ο Μιχάλης Καλογεράκης τραγούδησε και έπαιξε στην κιθάρα του δύο ποιήματα μελοποιημένα από τον ίδιο, με θέμα τα παιδιά.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Φ.Ε, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης ευχαρίστησε τους καλεσμένους και τους μαθητές και επεσήμανε πόσο σημαντικές είναι τέτοιες εκδηλώσεις που μυούν τα παιδιά στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργικότητας, τα ευαισθητοποιούν και τα κάνουν σκεπτόμενους πολίτες. Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες της Επόπτριας, κ. Παπαπέτρου-Μουρσελά που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους μαθητές μας, γι’ αυτό το διαρκές ταξίδι προς την ελπίδα που προσφέρει πάντα η νεανική τους έμπνευση και η δημιουργική τους φαντασία.
Δείτε τα βραβεία και τα βιογραφικά των κριτών εδώ:
https://alote.arsakeio.gr/