e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

January 2025
Last month   Next month
S M T W T F S
week 1 1 2 3 4
week 2 5 6 7 8 9 10 11
week 3 12 13 14 15 16 17 18
week 4 19 20 21 22 23 24 25
week 5 26 27 28 29 30 31

Τα  Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία  έχουν μακρά παράδοση συμμετοχής, από το 1994, σε διάφορους αστρονομικούς διαγωνισμούς και διεθνή αστρονομικά δρώμενα με πολλαπλά βραβευμένες  συμμετοχές και διεθνείς συνεργασίες με τη  NASA, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, το ESO, EAAE, προγράμματα ERASMUS αστρονομίας και MINERVA, ΕΠΕΑΕΚ κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 η κ. Μ. Μεταξά και οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης: Αθανασίου Θέμις, Βασιλόπουλος Σπύρος, Γάγγα Μαριτίνα, Γοντζέ Εβελίνα, Γρατσίας Μανώλης, Δρίβα Αφροδίτη και Θεοδώρου Γιάννης συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους 24 χωρών, στο πλαίσιο τού προγράμματος "Herschel's experiment", το οποίο υλοποιήθηκε στο Σχολείο τον Σεπτέμβριο τού 2021.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών τής Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Διάδοσης τής Αστρονομίας NASE και τής UNESCO. Μάλιστα έχει συμπεριληφθεί ως ένα από τα προγράμματα τής International Day of Light τής UNESCO, όπου εορτάζεται ο ρόλος τού φωτός στην επιστήμη, τον πολιτισμό, την τέχνη, την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη.
Στόχος του προγράμματος ήταν να επαναληφθεί το πείραμα τού φημισμένου αστρονόμου William Herschel, που έγινε το 1800, και με το οποίο ανακάλυψε την αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία.

Οι μαθητές οι μαθητές ανέλυσαν το λευκό φως του Ήλιου με κατάλληλο πρίσμα, σε συγκεκριμένη πειραματική διάταξη. Κατόπιν πήραν με θερμόμετρα τις θερμοκρασίες των χρωμάτων στα οποία αναλύθηκε αυτό. Έκπληξη ήταν η καταγραφή θερμοκρασίας υψηλότερης του περιβάλλοντος στην περιοχή, δίπλα στο κόκκινο χρώμα του φάσματος. Έτσι ανακαλύφθηκε το «αόρατο» υπέρυθρο!

Ακολουθούν εντυπώσεις των μαθητών:
«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα για το πείραμα τού Herschel ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, μέσω τής οποίας ήρθαμε σε επαφή με φυσικούς από όλον τον κόσμο. [...]

Όσον αφορά στο πείραμα ήταν εντυπωσιακό το πώς μπορέσαμε να προσεγγίσουμε ένα περίπλοκο φαινόμενο με μια τόσο απλή και βιωματική διαδικασία.
Πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μεταξά για την ευκαιρία που μας έδωσε και το Σχολείο μας για τον εξοπλισμό που μας παρείχε».