Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) βρίσκει και φέτος τα Αρσάκεια με πλήθος σημαντικών δράσεων για το περιβάλλον.
Εδώ και χρόνια οι μαθητές των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις που ξεπερνούν τα στενά πλαίσια των συνηθισμένων σχολικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων, καλλιεργώντας την οικολογική συνείδηση και την ιδέα της αειφορίας.
Βιώσιμη ανάπτυξη, κομποστοποίηση και μηδενικά απορρίμματα
Μαθητές τού Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν στον 4ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό με τίτλο «Bravo Schools - Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο», ο οποίος στοχεύει στην προώθηση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης τού ΟΗΕ στην ελληνική κοινωνία.
Οι μαθητές υλοποίησαν δράσεις σχετικές με την επίτευξη τού 12ου παγκόσμιου στόχου, που αφορά στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή αγαθών. Καλλιέργησαν τα δικά τους λαχανικά, έφτιαξαν το δικό τους λίπασμα (με κομποστοποίηση) και ετοίμασαν κουπόνια δώρων «φιλικά προς το περιβάλλον». Επίσης, δημιούργησαν μια ωραία αφίσα, η οποία αποτελεί έναν χρήσιμο και πρακτικό οδηγό με προτάσεις για μηδενικά απορρίμματα (Zero waste).
Οικολογικό βιωματικό εργαστήριο και κοινωνική δράση
Ο βιολογικός λαχανόκηπος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης αποτελεί τμήμα τού οικολογικού βιωματικού εργαστηρίου που, μαζί με τον βοτανικό κήπο, λειτουργεί στα Σχολεία από το 2012. Η διαμόρφωση τού κήπου (πρωτοβουλία της κ. Λουκίας Σπυράτου, καθηγήτριας της Οικιακής Οικονομίας) ακολουθεί τις αρχές τού περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Τα λαχανικά που παράγουν οι μαθητές είναι βιολογικά, καθώς δεν γίνεται χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων. Ο σχολικός λαχανόκηπος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο βιωματικής εκπαίδευσης τόσο για την αειφόρο ανάπτυξη όσο και για την υγιεινή διατροφή. Η προσφορά των λαχανικών σε κοινωφελή ιδρύματα, π.χ. στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Διονύσου και στην Τράπεζα Τροφίμων, συνεχίζεται από το 2012 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των προγραμμάτων εθελοντισμού και φιλανθρωπίας των Σχολείων. Τον δικό τους περιφραγμένο λαχανόκηπο έχουν όμως και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, στον οποίο φυτεύουν με τα χέρια τους μαρουλάκια, με την καθοδήγηση των κηπουρών, τα περιποιούνται, τα συλλέγουν και τα παίρνουν φρέσκα στο σπίτι τους για να τα απολαύσουν οικογενειακώς!
Οικολογικά Αρσάκεια με Πράσινη σημαία!
Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού συμμετέχει στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Σχολική Αυλή» τού διεθνούς δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» τής Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας τής Φύσης, αλλά και στις δράσεις τού Νηπιαγωγείου σχετικά με τους "17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης". Οι δράσεις τού Νηπιαγωγείου αφορούν στον 11ο στόχο για τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και τη μείωση του δυσμενούς περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πόλεων. Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού το 2018 εντάχθηκε επίσημα στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO (ASPnet Schools), καθώς και στο δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους 17 παγκόσμιους στόχους τού ΟΗΕ (Sustainable Development Goals School Club), έχει δε βραβευτεί επανειλημμένως για τις περιβαλλοντικές του δράσεις με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων. Πράσινη σημαία έχουν κερδίσει επίσης το Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης και το Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.
Βοτανικός κήπος και βοτανικό θερμοκήπιο
Στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού υπάρχει επίσης βοτανικός κήπος και βοτανικό θερμοκήπιο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο διαθεματικού περιβαλλοντικού προγράμματος στο Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και υλοποιείται ετησίως με συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αφορά στην καλλιέργεια και επεξεργασία βοτάνων στα παρτέρια του Ασκληπιού, του Ιπποκράτη, του Γαληνού και του Διοσκουρίδη (Γη, ζωή, βότανα) και στην καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και καλλωπιστικών φυτών. Οι μαθητές ανακαλύπτουν μόνοι τους τις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων καλλιεργώντας ταυτόχρονα δεξιότητες, τις οποίες δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν μέσα στη σχολική αίθουσα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γη, Ζωή, Βότανα, Κήπος και Θερμοκήπιο» (Φυτοχημεία, Οικολογία, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Χημεία Περιβάλλοντος) εξελίσσεται από τον Νοέμβριο του 2012 με τον συντονισμό της χημικού κ. Ευδοκίας Πατσιλινάκου.
Θεματικό Πάρκο με συστήματα υδροπονίας και βιολογικής καλλιέργειας
Στο Αρσάκειο Πατρών έχει δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό Θεματικό Πάρκο που προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού με το περιβάλλον και την αειφορία. Στον χώρο του υπάρχουν μεταξύ άλλων: τρεις υπαίθριες τάξεις για βιωματικές-εργαστηριακές μελέτες σε συνεργασία με Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, πρότυπος βιολογικός κήπος λαχανικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αμπελώνα, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να βιώσουν την εμπειρία της παραγωγής ενός προϊόντος από την αρχή (στον αγρό) έως το τέλος (στη συσκευασία), μικρό υδροπονικό κλειστό σύστημα παραγωγής φυλλωδών λαχανικών (indoor farming) για την εξοικείωση με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και προσέγγισης της μάθησης με διαθεματικό και διεπιστημονικό τρόπο και υδροπονική μονάδα παραγωγής φράουλας για την εφαρμογή της γεωπονίας στη σύγχρονη διδακτική πρακτική!
«Πράσινη» επιχειρηματικότητα και μια υιοθεσία… λύκαινας!
Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας της Ζώνης Πολιτισμού μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μια «πράσινη» επιχείρηση με το έξυπνο όνομα aw(e)are. Η επιχείρηση καλύπτει την ανάγκη ποιοτικής και οικονομικής ένδυσης παιδιών και εφήβων, ενώ την ίδια στιγμή μέσω της ανακύκλωσης ρούχων συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές συγκεντρώνουν ρούχα που είτε δεν τους κάνουν πια είτε δεν τους αρέσουν και τα διαθέτουν προς πώληση στους μαθητές του Σχολείου τους.
Στο Αρσάκειο Ιωαννίνων, ανάμεσα σε ποικίλα περιβαλλοντικά προγράμματα, οι μαθητές του Δημοτικού υιοθέτησαν προ ετών συμβολικά μια… λύκαινα, την Οριάνα, την οποία φιλοξενούσε στο Καταφύγιο Λύκων η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» στη Φλώρινα, καλύπτοντας μέρος των εξόδων διατροφής και περίθαλψής της, συμβάλλοντας έτσι εμπράκτως στην προστασία ενός υπό εξαφάνιση ζώου.