e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

November 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στα Σχολεία τής Εκάλης.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων (1948-2018) από την υπογραφή τής Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», που τελεί υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας και τής Προεδρίας τής Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία τού Ιδρύματος «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights».
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τού συνεδρίου http://synedria.arsakeio.gr/ 

Το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο δεν απευθύνεται μόνο στους μαθητές των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Ψυχικού, Εκάλης, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, αλλά είναι ανοιχτό και σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων τής Αττικής.

logoXpdfΣκοπός τού Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι βαθιές αλλαγές που συντελούνται στον σύγχρονο κόσμο και πώς αυτές συνδέονται με την προστασία των ήδη αναγνωρισμένων δικαιωμάτων τού ανθρώπου και την ανάδυση νέων. Επίσης επιδιώκεται η ανάπτυξη προβληματισμού για το πώς το σύγχρονο σχολείο προετοιμάζει τους νέους για το «νέο» που κυοφορείται, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες στις κοινωνίες τού σήμερα και τού αύριο, κοινωνίες οι οποίες θα στηρίζονται στις αρχές τού ανθρωπισμού.

Στόχοι τού συνεδρίου είναι οι μαθητές:

  • Να κατανοήσουν ότι ζουν και αναπτύσσονται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η διαφορετικότητα την οποία πρέπει να είναι ικανοί να τη σέβονται και να την αξιοποιούν δημιουργικά.
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε όλους τους τομείς τής ζωής καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την υιοθέτηση των θεμελιωδών αρχών τού ανθρωπισμού.
  • Να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς μπορεί το σχολείο:
  • να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες ζωής που απαιτούνται μέσα στον κόσμο που αλλάζει.
  • να καλλιεργήσει αξίες όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ακεραιότητα.
  • Να κατανοήσουν βιωματικά και ομαδοσυνεργατικά τις διαδικασίες που αφορούν στην παρουσίαση μιας εργασίας σε ένα επιστημονικό μαθητικό συνέδριο, να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική προβολή με τα αποτελέσματα τής έρευνάς τους και να την παρουσιάσουν ενώπιον μαθητικού και επιστημονικού κοινού.
  • Να εκφραστούν με ποικίλες μορφές δημιουργίας έχοντας ως αφετηρία τον προβληματισμό τους σχετικά με το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τι είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία»

Σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights», τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία, όπως και πολλά άλλα ελληνικά σχολεία, εφαρμόζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές να δουν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενεργοποιήσει μέσα τους τη δύναμη να τα υπερασπίζονται στην καθημερινότητά τους, ώστε ως πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου.

mvf4

Το πρόγραμμα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα τής Προεδρίας τής Δημοκρατίας, βασίζεται στο βιβλίο τής διεθνούς ακτιβίστριας και νομικού, κόρης τού Ρόμπερτ Κένεντι, Kerry Kennedy Cuomo «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία: Αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλάζουν τον κόσμο μας», το οποίο περιλαμβάνει τα πορτρέτα και συνεντεύξεις 50 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων πολλών βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες.

Τα κεφάλαια που περιλαμβάνει η ελληνική έκδοση επελέγησαν από το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» τού Υπουργείου Παιδείας, ενώ την τιμητική επιτροπή τού ελληνικού προγράμματος αποτελούν η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ο πρύτανης τού ΕΚΠΑ Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, η ποιήτρια Κική Δημουλά και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, μέλη τής Ακαδημίας Αθηνών, ο πρόεδρος τού Μουσείου τής Ακρόπολης Δημήτριος Παντερμαλής και ο πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, πρώην πρύτανης τού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Speak Truth to Power 10 Speak Truth to Power 07

Την ελληνική έκδοση παρουσίασε ο πρόεδρος τής Φ.Ε. καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης τονίζοντας τα εξής:

«Το βιβλίο αυτό αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό απόκτημα διότι κομίζει στα σχολεία το μέγιστον μάθημα, την αξία τής ανθρώπινης ύπαρξης και το μήνυμα τού αγώνα προς υπεράσπιση όλων των μορφών της: Υπεράσπιση τής ελευθερίας τού ανθρώπου ─όλων των ανθρώπων όπου γης─, υπεράσπιση τής αξιοπρέπειας, τής ζωής, τής μόρφωσης, τής ισότητας, τής δικαιοσύνης, τής προσωπικής ζωής, τής οικογένειας, υπεράσπιση τού σεβασμού των φύλων και κάθε μορφής διαφορετικότητας. Το βιβλίο τής κ. Kennedy είναι εύστοχα και λειτουργικά διαρθρωμένο, ώστε να υπηρετεί πρακτικά και αποτελεσματικά τον σκοπό τής έκδοσης […] είναι εκπληκτική και άξια θαυμασμού η οργάνωση κάθε ενότητας-μαθήματος, όπως την έχουν συλλάβει η κ. Kerry Kennedy και οι συνεργάτες της, με ποικιλία και πλούτο ιδεών και προτάσεων, με ευρηματικότητα, με δραστηριότητες που γεννούν έντονο ενδιαφέρον και οδηγούν πραγματικά σε δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με τα θέματα, ενασχόληση διανοητική και βιωματική. Μετά λόγου γνώσεως λοιπόν, υποστηρίζω ότι όσα σχολεία εφαρμόσουν αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξασφαλίσουν για τους μαθητές τους μια εξοικείωση με καίρια θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, ανθρωπιάς και αυτογνωσίας, με κίνητρα για προσωπική αναζήτηση, σκέψη και προβληματισμό. Τελικά, αυτό το πρόγραμμα βοηθάει τους μαθητές να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι».

Διαβάστε ρεπορτάζ από την παρουσίαση τής ελληνικής έκδοσης.

Η συγγραφέας τού βιβλίου λέει για τον σκοπό τού εκπαιδευτικού προγράμματος: «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο ίδιος μπορεί να κάνει τη διαφορά ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως τελικά οι αλλαγές γίνονται από ανθρώπους όπως εσείς κι εγώ. Με φόβους, ελπίδες και όνειρα σαν τα δικά μας. Αν μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το δίδαγμα στους νέους, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.».

Διαβάστε περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.