e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

June 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 22 1
week 23 2 3 4 5 6 7 8
week 24 9 10 11 12 13 14 15
week 25 16 17 18 19 20 21 22
week 26 23 24 25 26 27 28 29
week 27 30
Τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία, πρωτοπόρα εκπαιδευτικά ιδρύματα με παρουσία 180 ετών στην εκπαιδευτική ζωή τής Ελλάδας, παρέχουν πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη παιδεία στους μαθητές τους.
Πιστεύοντας ότι η έρευνα και η καινοτομία συμβάλλουν στη βελτίωση τής ποιότητας τής ζωής των ανθρώπων και πως το μέλλον συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα τού ατόμου να καινοτομεί και να αξιοποιεί λαμπρές και πρωτοπόρες ιδέες, η Φ.Ε. μεταξύ πολλών άλλων δράσεων έχει καθιερώσει επίσκεψη των αποφοίτων μαθητών των Σχολείων της στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα τής κεντρικής Ευρώπης.
Στις επισκέψεις αυτές, που ξεκίνησαν περίπου πριν από μία δεκαετία και διοργανώνοται από τον Συντονισμό των Φυσικών Επιστημών και από καθηγητές τού κλάδου ΠΕ4, συμμετέχουν οι απόφοιτοι των Αρσακείων – Τοσιτσείων Λυκείων Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Ενδεικτικό τού μεγάλου ενδιαφέροντος των μαθητών είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων, που ανέρχεται περίπου στους 200.
Κατά την παραμονή των αποφοίτων στις χώρες τής κεντρικής Ευρώπης (Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία) πραγματοποιούνται επισκέψεις και ξεναγήσεις σε τέσσερα διεθνή ερευνητικά κέντρα. Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη γίνεται στο CERN (European Organization for Nuclear Research) (πατήστε εδώ), στη «Μέκκα των Φυσικών Επιστημών» τής Γενεύης, το διασημότερο παγκοσμίως ερευνητικό κέντρο υψηλών ενεργειών, την αιχμή και το απαύγασμα τής βασικής έρευνας και τής υψηλής τεχνολογίας.
Ακολουθούν τα δύο ερευνητικά κέντρα τής Γκρενόμπλ το ILL «Institut Laue-Langevin» και το ESRF «European Synchrotron Radiation Facility», που ανήκουν στον επιστημονικό οργανισμό EPN «European Photon & Neutron Science Campus» (πατήστε εδώ). Τα δύο αυτά ινστιτούτα είναι εξειδικευμένα πάνω στην έρευνα τής δομής τής ύλης και στην κατασκευή νέων υλικών, το πρώτο χρησιμοποιώντας δέσμες νετρονίων και το δεύτερο ακτίνες Χ που προέρχονται από ακτινοβολία σύγχροτρον. Τελευταίο, αλλά όχι υποδεέστερο, είναι το ερευνητικό ινστιτούτο IIT «Istituto Italiano di Tecnologia», στη Τζένοβα, με κατεύθυνση κυρίως στη ρομποτική και στα νέα υλικά (πατήστε εδώ).
Η παραμονή των αποφοίτων διανθίζεται με επισκέψεις σε πολύ σημαντικά αξιοθέατα, όπως σε έδρες διεθνών οργανισμών, μεγάλα μουσεία και φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Ενδεικτικά στη Γενεύη: ΟΗΕ, μουσείο Ερυθρού Σταυρού, μουσείο φυσικών επιστημών, στη Βέρνη: οικία Einstein, στη Λωζάννη-Ουσί: μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, στο Μιλάνο: Ντουόμο, μουσείο τού θεάτρου τής Σκάλας κ.ά.
Με τις ξεναγήσεις αυτές ανοίγονται στους απόφοιτους δρόμοι προοπτικής και καινοτομίας. Άλλωστε, στα διεθνή ερευνητικά κέντρα, μέσω των πολύωρων επιστημονικού περιεχομένου ξεναγήσεων αλλά και μέσω τής επαφής με τους νέους Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται εκεί, δημιουργούνται μέσα τους κίνητρα προόδου.

Οι απόφοιτοι μαθητές είπαν
"Το καλοκαιρινό ταξίδι μας στην Ελβετία, ή μάλλον στην Ιταλία-Ελβετία-Γαλλία, ήταν μια πολλαπλή ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να βιώσει κάθε μαθητής. Κάθε μέρα ήταν γεμάτη τόσο από δόση φυσικής επιστήμης όσο και από δόση κουλτούρας και πολιτισμού. Επί 12 ώρες καθημερινά, μαζί με τους συνοδοιπόρους-καθηγητές μας και τον φοβερό μας ξεναγό, «σαρώναμε» τα ερευνητικά κέντρα των τριών χωρών αλλά και τους ιστορικούς χώρους, αξιοθέατα και τα γραφικά χωριουδάκια. Αναμφισβήτητα αυτό το ταξίδι επισφραγίζει τη σχολική μας ζωή στο Αρσάκειο, μιας και αποτελεί το τελευταίο στοιχείο που υποδεικνύει τη μαθητική μας ταυτότητα."
Χρύσα Ιωαννίδη

"Σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό το αξέχαστο ταξίδι. Ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει το σχολικό μας ταξίδι."
Ίρις Πάτρα

"Ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες εβδομάδες που έχω περάσει. Ο συνδυασμός τής καλής παρέας, των εκπληκτικών τοπίων και των ερευνητικών κέντρων ήταν ασυναγώνιστος. Αρχικά μάθαμε και πληροφορηθήκαμε σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και πήραμε μια γεύση για το πώς θα είναι ο κόσμος στις προσεχείς δεκαετίες. Επιπλέον θαυμάσαμε τις συγκλονιστικές πόλεις και τοπία τής κεντρικής Ευρώπης. Όμως, η παρεΐστικη ατμόσφαιρα ήταν η πινελιά προκειμένου η εκδρομή να είναι τέλεια!"
Ηλίας Αρβανιτάκης

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Συντονιστή των Φυσικών Επιστημών και το Σχολείο για την τεράστια ευκαιρία που έδωσαν σε εμένα και στους συμμαθητές μου να γνωρίσουμε από κοντά το CERN και τα άλλα τρία ερευνητικά κέντρα, καθώς και τις ομορφιές τής Ιταλίας, τής Γαλλίας και τής Ελβετίας! Ήταν μια πολύ ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα εμπειρία που θα μας συντροφεύει σε όλη μας την ζωή και που ίσως θα μας ανοίξει νέους δρόμους για το μέλλον! Ήταν όλα οργανωμένα τέλεια και εσείς μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές ήσασταν πάντα δίπλα μας σε ό,τι χρειαζόμασταν!"
Ανδραννή Μανατάκη

"Υπάρχουν μερικές εμπειρίες που μένουν αλώβητες στη μνήμη! Μια τέτοια είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε οι απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων το εφετινό καλοκαίρι και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό. …
Έχοντας ζήσει αυτή την εμπειρία, συνειδητοποιήσαμε πόσο μεγάλη δύναμη έχει ο άνθρωπος. Συνειδητοποιήσαμε την εξέλιξη που τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς. Καταλάβαμε πόσο σαγηνευτική είναι η γνώση και πόσο απεριόριστες οι δυνατότητες της!
Αυτό το ταξίδι ζωής μάς γέμισε ελπίδα, ελπίδα πως ανίατες ασθένειες μπορεί να θεραπευτούν, πως το περιβάλλον μπορεί να σωθεί, πως στον κόσμο μπορεί να επικρατήσει η ειρήνη και να σταματήσουν οι πόλεμοι ... Αυτό το ταξίδι μάς δίδαξε πως η ζωή είναι τελικά ένα ταξίδι και έχοντας ολοκληρώσει τη σχολική μας ''θητεία'' μπορούμε να επιβιβαστούμε στο πρώτο αεροπλάνο και να τη ζήσουμε!"

Έφη και Φωτεινή Αβραμηλά

"Ευχαριστούμε που μας δώσατε αυτήν την ευκαιρία! … Οι πανέμορφες τοποθεσίες που χαράχτηκαν στο μυαλό μου, οι γνώσεις που με καλλιέργησαν, οι χώροι που με ενέπνευσαν και, φυσικά, οι συμμαθητές και οι καθηγητές που με γέμισαν χαρά με τα γέλια, τις συζητήσεις και τα τραγούδια και τον χορό στο πούλμαν αποτελούν την καλύτερη αποχαιρετιστήρια ανάμνηση από το σχολείο."
Γιολάντα Διαμαντοπούλου

 "…Αποκομίσαμε μοναδικές γνώσεις για τα σπουδαιότερα πειράματα τού πλανήτη και, μιλώντας με ερευνητές, πραγματικά άνοιξαν οι ορίζοντες μας! Είδαμε νέους χώρους, ανθρώπους, συμπεριφορές και όλα αυτά μας διαμόρφωσαν. Πλέον πολλοί, μαζί με εμένα, αποκτήσαμε νέα ενδιαφέροντα και ονειρευόμαστε να εργαστούμε εκεί."
Σπύρος Μιχαηλίδης

"…Το CERN, επιβλητικό, εντυπωσιακό, ένα αληθινό θαύμα που καταδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες τού ανθρώπου, τη γοητεία τής σύγχρονης φυσικής και την απεραντοσύνη τού σύμπαντος και τού κόσμου που μας περιβάλλει. Γνωρίσαμε πολλούς αξιόλογους και εξειδικευμένους επιστήμονες με απίστευτες γνώσεις και εξαιρετική καταξίωση στο αντικείμενό τους, τόσο στο CERN όσο και στο ESRF, ένα παρεμφερές ερευνητικό κέντρο."
Φανή Ταϊγανίδου

"...Προσωπικά δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ αυτή την εκδρομή, για την οποία από την αρχή τής χρονιάς θυμάμαι πως αδημονούσαμε και κάναμε ένα σωρό σχέδια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σχολείο, για την πρωτοβουλία που πήρε, έναν προς έναν τους συνοδούς καθηγητές, γι’ αυτό το υπέροχο “δώρο” που μας έκαναν ως απόφοιτους τής Γ΄ Λυκείου."
Φωτεινή Γκότση

"…βασικός σκοπός ήταν να έρθουμε σε επαφή με τη μαγεία τής επιστήμης και τής έρευνας που διεξάγεται στο Cern και στο ESRF.
Πρόκειται για δύο ερευνητικά κέντρα στα οποία συνυπάρχουν όλοι οι πολιτισμοί και συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων. Κατά την επίσκεψή μας στα δύο αυτά κέντρα ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις τής επιστήμης και ζήσαμε λίγο από αυτή τη μαγεία. Ιδιαίτερη υπήρξε επίσης και η επίσκεψή μας στις πάντα χιονισμένες Άλπεις. Καθηλωμένοι μπροστά στα μοναδικά τοπία, στην αρμονία τής φύσης, σε αυτή την απλή ωραιότητα και την απόλυτη καθαρότητα, κλείσαμε σιγά-σιγά το κεφάλαιο όχι μόνο αυτής τής εκδρομής αλλά και όλων των μαθητικών χρόνων…
Δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη κατάληξη. Και για όλα αυτά οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στους συνοδούς καθηγητές, οι οποίοι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έδωσαν την ψυχή τους για να λάμπει πάντα μπροστά μας το αξέχαστο μαθητικό μας τέλος!"

Αλεξάνδρα Χαβάτζα

Οι συνοδοί καθηγητές σχολιάζουν
"Ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο τής έρευνας, είδαμε την προσπάθεια των επιστημόνων να εξωθήσουν την ανθρώπινη γνώση στα όρια της, εντυπωσιαστήκαμε από τις απέραντες δυνατότητες τού ανθρώπινου μυαλού.
Η συμπεριφορά των μαθητών μας ήταν άψογη σε όλη τη διάρκεια τής εκδρομής. Οι εύστοχες ερωτήσεις τους, το ενδιαφέρον τους σε όλες τις ξεναγήσεις και τα απόλυτα ικανοποιημένα πρόσωπα τους στην επιστροφή αποδεικνύουν την επιτυχία τής εκδρομής. Μια ανεκτίμητη, μοναδική εμπειρία που θα συνεχιστεί..."

Δημήτρης Αντωνόπουλος, φυσικός, Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

"Όπως σχολίασαν αρκετοί μαθητές, το ταξίδι αυτό ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει η σχολική τους ζωή. Απόφοιτοι πια, απαλλαγμένοι από το άγχος των εξετάσεων και το βάρος του μαθητικού τους ρόλου, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τους δεσμούς που τους ενώνουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους καθηγητές τους. Οι πλούσιες και πρωτοπόρες εμπειρίες που απέκτησαν τους βοήθησαν να συνειδητοποιήσουν τόσο τους δρόμους που τους ανοίγονται όσο και την αξία των εφοδίων που απέκτησαν στα μαθητικά τους χρόνια. Όσο για μας, τους καθηγητές, η οργάνωση ενός τέτοιου ταξιδιού ήταν μια ακόμα προσπάθεια καθοδήγησης των παιδιών μας σε δρόμους άξιους και ποιοτικούς. Ήταν ένα αντίο γεμάτο με πολλές ευχές!"
Παναγιώτα Παυλή, χημικός, Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης

"Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τα παιδιά και ένα πολύ όμορφο ταξίδι για όλους μας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε στο μέλλον και άλλες ευκαιρίες για να επιβεβαιωθεί το ρητό ότι «τα ωραιότερα ταξίδια δεν τα έχουμε κάνει ακόμη»!"
Αύρα Ευαγγελάτου, βιολόγος, Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

"Μια εκδρομή γεμάτη εικόνες, τέχνη, επιστήμη, γνώση, εμπειρίες, φιλίες και χαρά."
Κώστας Χρυσοβέργης, φυσικός, Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης

"Η εκδρομή, για μια ακόμη φορά, άφησε καταπληκτικές εντυπώσεις στα παιδιά που συμμετείχαν. Μια εκδρομή που καταφέρνει και συνδυάζει τόσο την επιστήμη όσο και τη φύση.
Οι απόφοιτοί μας πήραν μια ιδέα για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στα όρια τής γνώσης και να θέσει το υπόβαθρο για επέκταση τής επιστήμης.
Η εκδρομή κατάφερε να ξεκουράσει και να αποφορτίσει τα παιδία από το στρες και το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, να ενδυναμώσει τις φιλίες και να αφήσει μια γλυκιά ανάμνηση γεμάτη επιστήμη, γνώση, εμπειρίες, εικόνες, αλλά πάνω απ'  όλα μια εκδρομή γεμάτη παιδεία.
Συμπερασματικά, η εκδρομή μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ανεκτίμητη, απόλυτα μοναδική εμπειρία!"

Γιώργος Κουρής, φυσικός, Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

"Η πρακτική διασύνδεση των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών μεταξύ τους, αλλά και με τον κατ' εξοχήν επιστημονικό χώρο τού CERN πραγματοποιήθηκε με τρόπο ιδιαίτερα ξεχωριστό και εφέτος! Οι μαθητές μας, σε ένα απολαυστικό ταξίδι επιστήμης, γνωρίστηκαν αρχικά με τον κόσμο των ακτινοβολιών στο Ινστιτούτο ESRF τής Γκρενόμπλ, στη Γαλλία, και στη συνέχεια μυήθηκαν, από τους αναγνωρισμένους διεθνώς επιστήμονες-ερευνητές τού Ερευνητικού Ινστιτούτου CERN τής Γενεύη,ς στην Ελβετία, στον τρόπο κατασκευής τού επιταχυντή και στη σημασία του στην επιστήμη για την ανακάλυψη των συστατικών τού Σύμπαντος!"
Χρήστος Γεωργίου, φυσικός, Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού