Οι μαθητές των δύο τμημάτων τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, αφού προετοιμάστηκαν κατάλληλα με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Κατερίνας Ταταράκη και Νάσιας Παπαφιτσώρου, επισκέφθηκαν το εμβληματικό κτήριο τού Παλιού Αμαξοστασίου τού ΟΣΥ, στο Γκάζι. Εκεί φιλοξενείται εικαστική έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, με την ευκαιρία τής συμπλήρωσης 500 χρόνων από τον θάνατό του.
Η δραστηριότητα αποτέλεσε μέρος τής δεύτερης διαθεματικής εργασίας τής τάξης, που φέρει τον τίτλο «Ιστορία και Τέχνη: Συναντώντας τον καλλιτέχνη Λεονάρντο Ντα Βίντσι» και μελετά τόσο τις τάσεις και τις τεχνοτροπίες των βασικών εκπροσώπων των καλλιτεχνικών ρευμάτων όσο και τον συσχετισμό τους με τα αντίστοιχα κοινωνικά και φιλοσοφικά ρεύματα που καθόρισαν την ιστορική εξέλιξη.
Κατά την επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις πολλές διαστάσεις αυτής τής εξέχουσας πολύπλευρης ιστορικής προσωπικότητας. Εντυπωσιάστηκαν από τις παραστατικές μηχανικές εφευρέσεις του, τα 75 μοντέλα των εφευρέσεών του, τις αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, τις διαδραστικές μηχανές, τα αντίγραφα των περίφημων κωδίκων του και τα συνολικά πάνω από 200 εκθέματα σχεδιασμένα σε συνεργασία με το Μουσείο Leonardo da Vinci τής Ρώμης.
Η ζωή και το έργο τού μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη παρουσιάζονταν με βιωματικό, οπτικοακουστικό τρόπο, μέσω της προβολής ppt.
Για το τέλος τής ιδιαίτερα πρωτότυπης και ενδιαφέρουσας έκθεσης, οι οργανωτές είχαν επιφυλάξει για τους νεαρούς επισκέπτες μια έκπληξη. Όλοι μαζί εξερεύνησαν το διαχρονικό αινιγματικό χαμόγελο τής Μόνα Λίζα. Τα μυστικά τού πιο διάσημου έργου τέχνης στον κόσμο αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Pascal Cotte και το Lumiere Technology Institute. Η λεπτομερής επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση τού εξαιρετικού αυτού πίνακα κορύφωσε και ολοκλήρωσε την βαθύτερη εκπαιδευτική επιτυχία τής επίσκεψης:
Ένας δρόμος φιλικός ανοίγεται μπροστά στα παιδιά, προτείνοντάς τους τον τρόπο και δίνοντας τους τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να έρχονται πιο κοντά στον συνάνθρωπο: ο δρόμος τής γνώσης και τής τέχνης.