e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

November 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30
«..Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια "δικαιώματα τού ανθρώπου". Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα τού παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες τού χρόνου...»
 Αντώνης Σαμαράκης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα τού Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου, αλλά και τής Ημέρας τού Παιδιού, γενέθλια ημέρα τής UNICEF, στις 11 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης πραγματοποίησαν, μαζί με τις δασκάλες τους κ. Λένα Πανούση και Γιώτα Κοσμοπούλου, σειρά από δραστηριότητες και οδηγήθηκαν σε μια σημαντική προσωπική ανακάλυψη. Ανακάλυψαν τα δικαιώματά τους!
Αφετηρία για αυτή την αναζήτηση ήταν η ανάγνωση και η επεξεργασία τού βιβλίου «Με θέλεις στην ομάδα σου;», από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης – Πυραμίδα, που πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη τού Σχολείου, όπου οι μικροί μαθητές αναρωτήθηκαν για την έννοια τής «ταυτότητας». Συνέχεια στη συζήτηση έδωσε η παρακολούθηση τού βίντεο τής UNICEF "Right to Identity" στον διαδραστικό πίνακα τής τάξης. Ύστερα, στις ώρες τής Ευέλικτης Ζώνης ταξίδεψαν με τη βοήθεια των google maps στην Αφρική, συζήτησαν για τον τρόπο διαβίωσης των παιδιών εκεί και τις ανάγκες τους, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους προς την ιατρική περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευση, τα οποία αναγνώρισαν ως δικαιώματα.
Εστιάζοντας στο θέμα τής εκπαίδευσης τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το δίπολο «υποχρέωση - δικαίωμα» και μέσα από ένα φύλλο εργασίας προχώρησαν στην επεξεργασία τους και τη συνειδητοποίηση τής στενής τους σχέσης. Ακολούθως, στις ώρες της Δημιουργικής Σκέψης, παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους «Ειρήνη», τής Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και την επεξεργάστηκαν με την τεχνική τού Edward de Bono τα «Έξι καπέλα τής σκέψης». Έτσι, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με θέματα διαφορετικότητας και πολιτισμικών διαφορών καταλήγοντας στο ότι «Η γη είναι ένα σπίτι για όλους τους ανθρώπους. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να επικρατεί φιλία, αγάπη ειρήνη».
Ακόμη, κατά τη διάρκεια των ημερών επεξεργασίας τού θέματος στο μάθημα τής Μελέτης Περιβάλλοντος, με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Μαρία Αθανασίου, τα παιδιά έφτιαξαν ομαδικές ζωγραφιές με δέκα από τα δικαιώμα που αναφέρονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα τού Παιδιού με λέξεις-κλειδιά: τροφή, νερό, κατοικία, σχολείο, παιχνίδι, φιλία, υγεία, ισότητα, αγάπη, ειρήνη.