e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

March 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Κ.Π. Καβάφης, ο Έλληνας οικουμενικός ποιητής» στα Σχολεία της Εκάλης.

Επιτυχία η οποία κρίθηκε από την μεγάλη συμμετοχή των μαθητών με οποιαδήποτε μορφή εργασίας, την αθρόα προσέλευση μαθητών κάθε ηλικίας και γονέων, αλλά και τις πολύ θετικές εντυπώσεις και σχόλια των επισκεπτών και, ιδιαίτερα, των Πανεπιστημιακών, Μελετητών και Καλλιτεχνών που αποτέλεσαν τη δεκαεξαμελή Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.


public


Οι 1.200 μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ Λυκείου από όλα τα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που συμμετείχαν στο Συνέδριο κατάφεραν με την καθοδήγηση, υποστήριξη και ενθάρρυνση 160 εκπαιδευτικών- δασκάλων τους και δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά να προσεγγίσουν και να εξοικειωθούν με την καβαφική ποίηση, να εμπλακούν σε βιωματική και δημιουργική ενασχόληση με τα ποιήματα του Καβάφη και να συνειδητοποιήσουν έτσι την αξία και τη δύναμη της έκφρασης μέσα από αυτή τη μορφή τέχνης.


Κυρίως όμως ανέδειξαν μέσα από τις εργασίες τους την οικουμενική απήχηση και διαχρονική αξία του καβαφικού έργου και απέδειξαν ότι η λογοτεχνία και ειδικότερα η ποίηση, όταν είναι υψηλή, μπορεί να συγκινήσει, να διεγείρει προβληματισμούς αλλά και να εμπνεύσει, έστω και έναν αιώνα μετά.

Το περιεχόμενο του Συνεδρίου ήταν πλούσιο και ποικίλο. Εισηγήσεις, αναρτημένες εργασίες, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, ταινίες μικρού μήκους, ψηφιακό υλικό, εικαστικές συνθέσεις, ρητορικά αγωνίσματα, βιωματικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής και χαρακτικής.


Όλο το διήμερο εκτυλίχθηκε μέσα σ’ ένα κλίμα ευφορίας και νεανικού ενθουσιασμού. Έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών παρουσίασαν με σοβαρότητα και παρρησία τις εργασίες τους, συνομίλησαν με Πανεπιστημιακούς, διανοητές και καλλιτέχνες, παρακολούθησαν με προσοχή και χειροκρότησαν τους συμμαθητές τους, εκπαιδευτικοί συμπαραστάθηκαν και επιβράβευσαν τις ομάδες των μαθητών τους, ενώ οι γονείς έγιναν κοινωνοί αυτής της παιδευτικής διαδικασίας.



Δείτε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA για το συνέδριο


Ενδεικτική της απήχησης που το Συνέδριο είχε στο κοινό είναι η απαντητική επιστολή που έγραψε μαθήτρια στο πλαίσιο του βιωματικού εργαστηρίου δημιουργικής γραφής:

Αγαπητέ κ. Καβάφη,

Βρεθήκαμε σήμερα να συζητάμε για σας, «σ’ αυτές τις σκοτεινές» μέρες να ψάχνουμε «παράθυρα» στις δικές σας λέξεις, στους δικούς σας στίχους.

Κι όμως το φως -σας διαβεβαιώ- δεν ήταν τυραννία, αλλά λύτρωση και «παρηγορία».

Ευχαριστούμε


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επισκεφθείτε τον ιστότοπο τού συνεδρίου στο synedria.arsakeio.gr . Εκεί θα βρείτε όλο το σχετικό με το συνέδριο υλικό. Το περιεχόμενο τού ιστοτόπου θα εμπλουτίζεται συνεχώς με οπτικοακουστικό υλικό και αναρτήσεις των μαθητικών εργασιών.