Οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πάτρας συμμετείχαν στη Δράση Ενίσχυσης τής Ενεργού Πολιτειότητας, στο θεματικό πεδίο «Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα». Ο τίτλος τής δράσης ήταν: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και Εγώ - Ένας Ψηφιακός Πολίτης στο Μέλλον».
Σκοπός τού Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» είναι να προετοιμάσει πολίτες με δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας, οι οποίοι θα συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, βασισμένης στην αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.
Οι μαθητές μελέτησαν τις βασικές έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτή, και εκπόνησαν εργασίες μέσα αλλά και έξω από την τάξη.
Συγκεκριμένα:
1. Στο Εργαστήριο Υπολογιστών τού Σχολείου (IS Lab) προσομοίωσαν τον τρόπο λειτουργίας ενός συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, με τη χρήση τού online εργαλείου δημιουργίας μοντέλων μηχανικής μάθησης, "Teachable Machine".
2. Στην υπαίθρια σκακιέρα τού Αρσάκειου Θεματικού Πάρκου προβληματίστηκαν με το «Πρόβλημα των οκτώ Βασιλισσών». Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί ένα από τα βασικά μαθήματα εισαγωγής στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τις πιθανές τοποθετήσεις των 8 βασιλισσών σε μια σκακιέρα 8×8.
3. Στην Εστία Επιστημών, μελετώντας το αντίστοιχο έκθεμα Τεχνητής Νοημοσύνης με τις Οκτώ Βασίλισσες, εντρύφησαν στο συγκεκριμένο πρόβλημα και κατάφεραν να διατυπώσουν αλγοριθμικά μερικές από τις 92 γνωστές λύσεις του.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τις δράσεις ήταν η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου.