Εκτύπωση

Στο πλαίσιο τού μαθήματος SHTEAM, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών μελέτησαν εφέτος, από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Μάιο 2023, τις βασικές αρχές τού βιοκλιματικού σχεδιασμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, το μικροκλίμα, καθώς και τις ιδιότητες των υλικών δόμησης και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Τα παιδιά, αφού μελέτησαν μέσα από παρουσίαση τα βασικά σημεία τής βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ανέλαβαν την πρόκληση να κατασκευάσουν σε μακέτα ένα βιοκλιματικό σχολείο.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Αρσάκειο αποτέλεσε ιδανική έμπνευση, δεδομένου ότι κατασκευαστικά πληροί τις προϋποθέσεις μιας βιοκλιματικής μελέτης. Οι μαθητές στην κατασκευή τους πρότειναν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, ώστε η κατανάλωση ενέργειας να είναι ελάχιστη και οι απαιτήσεις θέρμανσης χαμηλές.

Επιπλέον, μετέτρεψαν τις επικλινείς στέγες τού σχολικού κτηρίου σε «πράσινες ταράτσες», φυτεύοντας δέντρα και καλλιεργώντας λαχανόκηπους, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το βρόχινο νερό τού χειμώνα συλλέγοντάς το σε δεξαμενές.

Με βάση τις ευφάνταστες ιδέες τους, το όφελος από αυτές τις παρεμβάσεις δεν θα είναι μόνο αισθητικό, αλλά κυρίως ενεργειακό.