Εκτύπωση

Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της επετείου των ελευθερίων της πόλεως των Ιωαννίνων και την επικείμενη εθνική επέτειο για την 25η Μαρτίου, μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2025, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων Κώστας Φρόντζος και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου της πόλεως των Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της εκδρομής στο Λαογραφικό Μουσείο, οι μαθητές ξεναγήθηκαν, από το προσωπικό του μουσείου, τόσο στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Χριστοβασίλειος Πολιτεία-Αγώνας, λογοτεχνία, δημοσιογραφία, οικογένεια» όσο και στη μόνιμη συλλογή. Διδάχθηκαν για τη ζωή και το έργο του σημαντικού λογοτέχνη και δημοσιογράφου μα πάνω απ’ όλα αγωνιστή για την ελευθερία, Χρήστου Χρηστοβασίλη. Βίωσαν, χάρη στην ξενάγησή τους στο ίδιο το μουσείο που στεγάζεται σε ένα οθωμανικό αρχοντικό του 19ου αι., την καθημερινότητα μιας οικογένειας του 19ου και 20ου αι.
Ακολούθησε επίσκεψη στα ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου και ξενάγηση στην έκθεση αρχειακού υλικού, με θέμα: «Αντίδωρο Ευποιίας. Ευεργεσία και Ευεργέτες 18ος-20ος αιώνας» η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την Διευθύντρια των ΓΑΚ κ. Μάρθα Παπαδοπούλου και ειδικούς συνεργάτες της. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τους Ηπεριώτες ευεργέτες, εκ των οποίων τρείς είναι και ευεργέτες του Σχολείου μας και είδαν από κοντά τη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, του προδρόμου της Ελληνικής Επανάστασης που φιλοξενείται στο κτίριο των ΓΑΚ. Η Χάρτα αποτελεί το κορυφαίο επίτευγμα του ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά και ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Συνεδριακό Κέντρο «Παναγιώτης Ν. Σουκάκος» των ΓΑΚ όπου φιλοξενείται και η έκθεση Χαρτογραφίας: «Ιστορική και Θρησκευτική Χαρτογραφία», με υλικό από την προσωπική συλλογή του καθηγητή.
Τέλος, τα παιδιά επισκέφθηκαν την εσωτερική ακρόπολη «Ιτς Καλέ» του κάστρου των Ιωαννίνων, όπου βίωσαν στιγμές χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και διαφυγής από το απαιτητικό καθημερινό τους πρόγραμμα.