Εκτύπωση
Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς οι μαθητές τού Γαλλικού τμήματος των Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις σχετικές με τις γιορτινές αυτές ημέρες. Εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για την αγαπημένη τους γιορτή με πολλούς τρόπους:

τραγούδησαν, έγραψαν κάρτες με όμορφες ευχές, έστειλαν γράμματα στον Αϊ-Βασίλη και είπαν τι σημαίνει για αυτούς η γιορτή των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού με καθηγήτριες τις κ. Όλγα Δασκαλοπούλου και Δ. Χατζηιωάννου δραστηριοποιήθηκαν με μια σειρά δραστηριοτήτων εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σχετικών με την ύλη και τις γνώσεις τους.
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης, έχοντας διδαχθεί στη μέθοδο Zig Zag το σχετικό με τα Χριστούγεννα και με τα δώρα λεξιλόγιο, έγραψαν γράμμα στον αγαπημένο τους Père Noël για να τους στείλει το δώρο τής επιθυμίας τους.
Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων έφτιαξαν όμορφες κάρτες στις οποίες έγραψαν τις ευχές τους. Επίσης άκουσαν γαλλικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, έμαθαν το λεξιλόγιο των Χριστουγέννων μέσα από power point, αλλά και έπαιξαν συμπληρώνοντας κουίζ και σταυρόλεξα με το λεξιλόγιο αυτό.
Aκολουθώντας το πνεύμα των εορτών, οι μαθητές των Δ΄ και Στ΄ τάξεων με καθηγήτρια την κ. Α. Καλλιβρούση αναρωτήθηκαν και συμπλήρωσαν τη φράση «Noël c’est…» («Τα Χριστούγεννα είναι...»), ενώ παράλληλα επανέλαβαν και εμπέδωσαν το αντίστοιχο λεξιλόγιο. Απαντώντας ανακάλυψαν πρώτα πως όλοι επιθυμούν την παρουσία τής οικογένειας και των φίλων τους αυτές τις μέρες τής ανάπαυλας από τις σχολικές τους υποχρεώσεις και έπειτα κάποια υλικά αγαθά ενταγμένα στην ατμόσφαιρα τής γιορτής: γλυκά, δώρα... Η καθηγήτριά τους συγκέντρωσε όλες τις σύντομες απαντήσεις τους και διακόσμησε με αυτές ένα εορταστικό ταμπλό στον χώρο τού Σχολείου.
Τέλος, όλοι οι μαθητές τής Στ΄ τάξης διδάχθηκαν έναν γαλλικό δίφωνο χριστουγεννιάτικο κανόνα με τίτλο "Canοn de Noël", τον έντυσαν με μουσική που έπαιξαν οι ίδιοι και τον παρουσίασαν σε μαθητές και γονείς στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που πραγματοποιήθηκεε στο Θέατρο των Σχολείων την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013. Την επιμέλεια και τη διδασκαλία τού τραγουδιού είχε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου. Το ίδιο τραγούδι τραγούδησαν και στα γραφεία τής Διοικήσεως τής Φ.Ε. τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 μεταφέροντας κλίμα χαράς και αισιοδοξίας στο διοικητικό προσωπικό. Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού κ. Ευαγγελία Σαντοριναίου, οι καθηγήτριες Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου, Αθηνά Καλλιβρούση και Δέσποινα Χατζηιωάννου καθώς και η Συντονίστρια τού Γαλλικού τμήματος κ. Χρύσα Παπουτσάκη.
Στο Β΄ Αρσάκειο Δημοτικό οι μαθητές τής Γ΄ τάξης έχοντας διδαχτεί στη μέθοδο Zig Zag το λεξιλόγιο που αφορά στα Χριστούγεννα αλλά και στα δώρα, έγραψαν γράμμα στον αγαπημένο τους Père Noël για να τους στείλει το δώρο που επιθυμούν.
Οι μαθητές των Δ΄ και Ε΄ τάξεων έφτιαξαν κάρτες στις οποίες έγραψαν τις ευχές τους. Επίσης άκουσαν γαλλικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια αλλά και έπαιξαν συμπληρώνοντας κουίζ και σταυρόλεξα με το λεξιλόγιο των Χριστουγέννων.
Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης, αφού μελέτησαν τα έθιμα στη Γαλλία για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων μέσα από power point, συζήτησαν για τις ομοιότητες και τις διαφορές με τα αντίστοιχα ελληνικά έθιμα αυτών των ημερών. Επίσης φιλοτέχνησαν κάρτες στις οποίες έγραψαν ευχές απευθυνόμενοι σε όλα τα παιδιά τού κόσμου στα Γαλλικά.
Την επιμέλεια των δράσεων είχαν οι καθηγήτριες Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου, Αθηνά Καλλιβρούση και Δέσποινα Χατζηιωάννου.
Ο μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού ζωγράφισαν, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, έγραψαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη και εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους με βάση την αντίστοιχη ενότητα τού βιβλίου τους Zig Zag 1.
Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και έφτιαξαν ευχετήριες κάρτες με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους κ. Δέσποινας Χατζηιωάννου και Αθηνάς Καλλιβρούση.
Στο πλαίσιο τού διαθεματικού τους προγράμματος «Τα Χριστούγεννα στην ελληνική λογοτεχνία», οι μαθητές τής Ε΄ τάξης διάβασαν στην τάξη, με την επίβλεψη των καθηγητριών τους κ. Όλγας Δασκαλοπούλου και Δέσποινας Χατζηιωάννου, το γαλλικό παραμύθι "24 petites souris avant Noël". Στη συνέχεια φιλοτέχνησαν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Τα 24 μικρά ποντικάκια, ένα για κάθε ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, διασκέδασαν τους μαθητές και τους έδωσαν ιδέες για να δημιουργήσουν την δική τους εικονογράφηση τής ιστορίας. Επίσης ενημερώθηκαν για τα γαλλικά έθιμα των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς μέσα από την πλατφόρμα e-arsakeio.
Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης ενημερώθηκαν, μέσα από την πλατφόρμα e-arsakeio, για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς στη Γαλλία και έφτιαξαν κάρτες με την βοήθεια των καθηγητριών τους κ. Όλγας Δασκαλοπούλου και .Δέσποινας Χατζηιωάννου.

Σκοπός όλων αυτών των δράσεων ήταν η συμμετοχή των μαθητών στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και η ελεύθερη έκφρασή τους στη γαλλική γλώσσα, μέσα από διαφορετικές βιωματικές δραστηριότητες που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις και τους κάνουν να αισθάνονται χαρά συμμετέχοντας σε αυτές.

Τέλος οι μαθητές τού μαζί με τις καθηγήτριές τους των Γαλλικών ετοίμασαν υλικό με θέμα «Χριστούγεννα στη Γαλλία: έθιμα και παραδόσεις», με το οποίο στόλισαν δύο ταμπλό στην αίθουσα εκδηλώσεων τής Στοάς τού Βιβλίου.