Εκτύπωση
Το πασίγνωστο βιβλίο τού Καρόλου Ντίκενς «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» διάβασαν και επεξεργάστηκαν οι μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων Αγγλικών επιπέδου Proficiency τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού με την καθηγήτριά τους κ. Μαίρη Μαρίν.
Το βιβλίο, ένα από τα δημοφιλέστερα διηγήματα παγκοσμίως, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1843 από τον ίδιο τον Κάρολο Ντίκενς. Αγαπήθηκε αμέσως από τους αναγνώστες και μετατράπηκε σε χριστουγεννιάτικη παράδοση για ολόκληρες γενιές. Είναι η πρώτη ιστορία που πραγματεύτηκε το ταξίδι στον χρόνο και ίσως η πιο αγαπημένη ιστορία με πνεύματα. Στο βάθος της όμως αναφέρεται στην προσωπική λύτρωση. Τον Δεκέμβριο 2014 οι μαθητές διάβασαν το διήγημα μέσα από την ιστοσελίδα των Αγγλικών τού e-arsakeio, ενώ παράλληλα παρακολούθησαν την ταινία «A Christmas Carol», σε 4 συνέχειες, και απάντησαν σε ερωτήσεις ειδικά σχεδιασμένου φυλλαδίου από την κ. Μαρίν που αναρτήθηκε στο e-arsakeio.
Η ταινία τού 2009, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις με τους Τζιμ Κάρεϊ, Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ, Μπομπ Χόσκινς, θεωρείται η πιστότερη και εντυπωσιακότερη μεταφορά τού βιβλίου στον κινηματογράφο. Οι εμπνευστές τού φιλμ αισθάνθηκαν ότι καμιά προηγούμενη μεταφορά τού διηγήματος δεν το παρουσίαζε όπως το είχε φανταστεί ο Ντίκενς. «Η ιστορία από μόνη της είναι τόσο κινηματογραφική, σαν να την έγραψε ο Ντίκενς με στόχο να γίνει ταινία» λέει ο σκηνοθέτης τού έργου Ρόμπερτ Ζεμέκις. Αναμφίβολα, ο Ζεμέκις είχε στο πλευρό του έναν ασυναγώνιστο σύμμαχο: την τρισδιάστατη τεχνολογία. Με μια ειδική τεχνική, που επιτρέπει την ψηφιακή αποτύπωση των ερμηνειών των ηθοποιών στον χώρο, σε ένα εύρος 360 μοιρών, ο κόσμος τού Ντίκενς μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη χωρίς κανένα καλλιτεχνικό περιορισμό, επιτρέποντας στους θεατές ένα ταξίδι στον χωροχρόνο που παλιότερα δεν θα ήταν δυνατόν. Σχεδόν για πρώτη φορά μια μεταφορά χρησιμοποιεί ακριβώς τα λόγια τού Ντίκενς αλλά και τις περιγραφές του. Χωρίς το εύπλαστο πρόσωπο τού Κάρεϊ και το εκπληκτικό ταλέντο στην απόδοση των διαφόρων φωνών αλλά και κινήσεων, μιας και υποδύεται συνολικά 7 χαρακτήρες (τον Scrooge σε διάφορες ηλικίες συν τα 3 πνέυματα), το "Christmas Carol" δεν θα ήταν το ίδιο. Ο Scrooge απογειώνεται ως πραγματικά κακός και ανελέητα τσιγκούνης γέρος που έχει ξεχάσει να ζει. Τη μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα τής βικτοριανής Αγγλίας, αφού ο Zemeckis παίρνει το ρίσκο να αποτυπώσει με σκληρό, σχεδόν ανατριχιαστικό τρόπο την ιστορία τού Scrooge. Δεν φοβάται να τρομάξει τους μικρούς θεατές, ώστε να δείξει αυτό που ήθελε να πει ο Ντίκενς, ένα νοσταλγικό διήγημα, ύμνο στην εξιλέωση και όχι ένα παιδικό παραμυθάκι.
Οι μαθητές απόλαυσαν τόσο την ανάγνωση τού βιβλίου όσο και την προβολή τής ταινίας.