Γράφει η μαθήτρια Μαρία Ανδρεάκου (τμήμα Β΄1):
Η επιλογή μεταξύ της ζωής στην αρχαία Αίγυπτο ή στην αρχαία Ελλάδα εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις αξίες του καθενός. Ας εξετάσουμε μερικά χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής σε κάθε πολιτισμό.
Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Στον ελεύθερο χρόνο τους, όσοι ανήκαν στην ανώτερη τάξη ασχολούνταν με το κυνήγι, την άθληση (το χόκεϊ, το χάντμπολ, την τοξοβολία, τη γυμναστική), το ψάρεμα, τα επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Η κατώτερη τάξη απολάμβανε κάποιες από αυτές τις ασχολίες, το κολύμπι και τη βαρκάδα. Τα παιδιά μάθαιναν να κολυμπούν από μικρή ηλικία, ενώ η μουσική, ο χορός, η γυμναστική και η πάλη ήταν δημοφιλείς δραστηριότητες. Οι Αιγύπτιοι ζούσαν σε απλά σπίτια από πλίνθους, φορούσαν λινά ρούχα λόγω του ζεστού κλίματος και τρέφονταν κυρίως με ψωμί, μπύρα, λαχανικά και ψάρια. Επιπλέον, η ύπαρξη στρατού ήταν πολύ σημαντική στην αρχαία Αίγυπτο. Ο στρατός ήταν πολύ ισχυρός και συνέβαλε στη διατήρηση της κυριαρχίας της Αιγύπτου στην Εγγύς Ανατολή. Ωστόσο, ένα κομμάτι για το οποίο ξεχωρίζει η Αίγυπτος είναι η θρησκεία. Είχαν πολλούς θεούς, που προστάτευαν και βοηθούσαν τους ανθρώπους. Επίσης, υπήρχαν πολλές θρησκευτικές παραδόσεις και όχι ένα ενιαίο θρησκευτικό σύστημα. Οι Αιγύπτιοι, επίσης, πίστευαν στη μεταθανάτια ζωή και επένδυαν σε ταφικές πρακτικές.
Από την άλλη, παρατηρούμε διαφορές στη νοοτροπία και στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Αρχικά, όσον αφορά στη διασκέδαση, οι άνδρες στην αρχαία Αθήνα, όταν ήθελαν να συναντηθούν για να συζητήσουν για τα κοινά, τη φιλοσοφία και τον αθλητισμό, οργάνωναν κάθε φορά σε ένα από τα σπίτια της παρέας συμπόσια, κοινές δηλαδή οινοποσίες για την ενίσχυση των φιλικών δεσμών. Στον χώρο υπήρχαν ανάκλιντρα, για να ξαπλώνουν οι άνδρες και χαμηλά τραπέζια για τα φαγητά. Η διατροφή περιλάμβανε κυρίως ψωμί, ελιές, τυρί και κρασί. Ωστόσο, η ζωή της γυναίκας περιοριζόταν συνήθως στις δραστηριότητες του σπιτιού. Από μικρή ηλικία, τα κορίτσια έπρεπε να μάθουν να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού. Οι μητέρες τους ή κάποιες δούλες τα βοηθούσαν να μάθουν να μαγειρεύουν, να γνέθουν και να ζυμώνουν. Από τις πιο σημαντικές καθημερινές ασχολίες των γυναικών ήταν η ύφανση στον αργαλειό. Ακόμα, η γυμναστική ήταν υποχρεωτική για τα αγόρια, ενώ όταν γίνονταν δώδεκα χρόνων γυμνάζονταν στην παλαίστρα, άθλημα σημαντικό για τη διάπλαση του σώματος. Όπως και στην Αίγυπτο, έτσι και στην αρχαία Ελλάδα η θρησκεία ήταν στενά συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή και τις κοινωνικές πρακτικές. Οι Έλληνες πίστευαν σε ένα πολυθεϊκό πάνθεο, το δωδεκάθεο, με θεούς που αντιπροσώπευαν διάφορες πλευρές της φύσης και της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι θεοί λάμβαναν τιμές μέσω θυσιών και εορτών.
Αναμφίβολα, η επιλογή ανάμεσα σε δύο τόσο σημαντικούς πολιτισμούς είναι δύσκολη! Το στοιχείο της εκπαίδευσης, της άθλησης και της διασκέδασης δε λείπει από πουθενά. Συνεπώς, η απόφαση εξαρτάται από το αν κάποιος προτιμά μια κοινωνία με έντονη θρησκευτική ζωή και σταθερή ιεραρχία, όπως η αρχαία Αίγυπτος ή μια κοινωνία με έμφαση στη φιλοσοφία, τη δημοκρατία (στην Αθήνα) και την πολιτιστική ανάπτυξη, όπως η αρχαία Ελλάδα. Προσωπικά, επιλέγω το δεύτερο! Εσείς;