Εκτύπωση

Γράφουν η μαθήτρια Αθηνά Ορφανού (Β΄3) και ο μαθητής Κωνσταντίνος Χειρίδης (Β΄4):

Η Βουλή των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο λειτουργεί σε ετήσια βάση από το σχολικό έτος 1995-1996 σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και της Kύπρου (από το 2002 συνεργάζεται και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας). Απευθύνεται στους μαθητές της Α΄και B΄ τάξης όλων των ενιαίων λυκείων και τεχνικών επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων της χώρας. Πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής του Προγράμματος υπήρξε ο αείμνηστος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης έως τον θάνατό του το 2003. Στη συνέχεια, ανέλαβε ο λογοτέχνης, ακαδημαϊκός Ιάκωβος Καμπανέλλης έως τον Οκτώβριο του 2007. Από το 2007 έως τις αρχές του 2010, πρόεδρος ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Τον Μάρτιο του 2010 ανέλαβε ως πρόεδρος η συγγραφέας Σοφία Ζαραμπούκα.

Tο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» έχει ως βασικό στόχο την καλλιέργεια της θετικής στάσης των νέων απέναντι στα κοινά της χώρας, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τις αρχές, τους κανόνες και τις αξίες του Κοινοβουλευτισμού. Συγκεκριμένα, 260 έφηβοι-βουλευτές κληρώνονται μετά από διαγωνισμό από σχολεία της Ελλάδος, 20 από τα σχολεία της Κύπρου και 20 από ελληνικά σχολεία του απόδημου Ελληνισμού στο εξωτερικό (σύνολο 300). Μελετούν και ερευνούν θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τον τόπο τους, την πατρίδα τους και συνεδριάζουν στις αίθουσες της Βουλής των Ελλήνων τον Ιούλιο. Το σώμα της «Βουλής των Εφήβων» χωρίζεται σε πέντε Επιτροπές, που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Eπιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι έφηβοι συζητούν κατά Επιτροπή τους προβληματισμούς και τις αντίστοιχες προτάσεις, που καταγράφονται στη «Σύνθεση των Κειμένων». Στη συνέχεια, συνεδριάζουν σε Oλομέλεια, όπου συζητούν τις προτάσεις που ψηφίστηκαν στις Επιτροπές. H Oλομέλεια δέχεται ή απορρίπτει τις επιμέρους προτάσεις των εφήβων βουλευτών. Tα πρακτικά των πέντε Επιτροπών και της Oλομέλειας της «Bουλής των Eφήβων» αναρτώνται στο Διαδίκτυο, τυπώνονται και αποστέλλονται σε όλους, όσοι ενδιαφέρονται.

Με τις συνόδους αυτές δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να συζητούν τις διαπιστώσεις και τις κρίσεις τους για το παρόν, αλλά και να περιγράφουν το όραμά τους για το μέλλον, στοιχεία απαραίτητα για κάθε σχεδιασμό της Πολιτείας, αλλά και για την αυτοσυνειδησία της νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών. Mε την καθιέρωση της «Bουλής των Eφήβων» ως θεσμού οι νέοι εκφράζουν τις απόψεις τους πάνω σε σημαντικά κοινωνικά θέματα, στο πλαίσιο ενός υπεύθυνου δημόσιου διαλόγου. Κάτι τέτοιο μπορεί να διαμορφώσει την προσωπικότητα ενός σωστού μελλοντικού πολίτη, αφού εκεί οι μαθητές ασκούνται και στο να ακούνε και να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις. Αναμφίβολα, το ενδιαφέρον που δείχνουν τόσα σχολεία και τόσοι μαθητές για τον θεσμό αυτό, δίνει σε όλους μας ελπίδα για την αυριανή κοινωνία…