Εκτύπωση

Γράφουν οι μαθήτριες Μαρία Καρακατσάνη και Σοφία Κορρέ τής Γ΄2 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

Ο Τζέιμς Χάρισον δεν είναι σταρ τού σινεμά, ωστόσο είναι ένας πραγματικός υπερήρωας. Γιατί; Καθώς τα τελευταία 60 χρόνια έχει δώσει αίμα πάνω από 1.173 φορές! Οι περισσότεροι αιμοδότες δίνουν συχνά λίγο από τον χρόνο τους για να σώσουν μια ζωή. Όμως στο αίμα τού Χάρισον υπάρχει κάτι που το κάνει πιο πολύτιμο και από τον χρυσό. Έχει κάνει πάνω από 1.000 δωρεές καθ’ όλη τη διάρκεια τής ζωής του και οι δωρεές αυτές εκτιμάται ότι έσωσαν πάνω από δύο εκατομμύρια αγέννητα μωρά!

Ο Τζέιμς Χάρισον γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1936. Σε ηλικία 14 ετών υποβλήθηκε σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο στήθος, η οποία απαιτούσε 13 λίτρα αίματος. Μετά την επέμβαση παρέμεινε στο νοσοκομείο για τρεις μήνες. Συνειδητοποιώντας ότι το αίμα είχε σώσει τη ζωή του, δεσμεύτηκε να αρχίσει να δίνει αίμα αμέσως μόλις θαέκλεινε τα 18 του χρόνια, δηλαδή το επιτρεπτό όριο ηλικίας. Το αίμα τού Aυστραλού περιέχει ένα σπάνιο αντίσωμα που ονομάζεται Anti-D (γνωστό και ως ανοσοσφαιρίνη Rho D), το οποίο μετά από επεξεργασία έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας ένεσης, που ονομάζεται Anti-D, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση τής νόσου Rhesus. Χορηγείται μόνο σε μητέρες που είναι έγκυοι  με αρνητική ομάδα αίματος και έχουν συλλάβει με σύντροφο που έχει θετική ομάδα αίματος (συμπεριλαμβανομένης και τής δικής του κόρης Τρέισι). Σε αυτή την ασθένεια το αίμα μιας εγκύου αρχίζει να επιτίθεται στα κύτταρα τού αίματος τού αγέννητου μωρού της. Στις χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και σε θάνατο για τα μωρά.

«Στην Αυστραλία, μέχρι και το 1967, χιλιάδες μωρά πέθαιναν κάθε χρόνο, με τους γιατρούς να αδυνατούν να κατανοήσουν το γιατί!» θυμάται σήμερα η Τζέμα Φάλκενμιρ, εκπρόσωπος τού τμήματος αιμοδοσίας τού Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού. «Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές, ενώ πολλά μωρά γεννιούνταν με εγκεφαλικές βλάβες. Η Αυστραλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εντόπισαν έναν αιμοδότη με αυτά τα αντισώματα, κάτι αρκετά επαναστατικό για την εποχή».

Δεδομένου ότι η Αυστραλία έχει πολιτική που απαγορεύει τις αιμοδοσίες από άτομα ηλικίας άνω των 81 ετών, ο Τζέιμς έκανε την τελευταία δωρεά του στις 11 Μαΐου 2018. Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Έχω σώσει πολλές ζωές και έχω βοηθήσει να έρθουν πολλά παιδιά στον κόσμο και, ναι, αυτό με κάνει να αισθάνομαι όμορφα». Στον Χάρισον απονεμήθηκε το μετάλλιο τού Τάγματος τής Αυστραλίας στις 7 Ιουνίου 1999. Το 2011 ήταν υποψήφιος στο τοπικό τμήμα Ηρώων τής Νέας Νότιας Ουαλίας των Βραβείων Αυστραλίας τής Χρονιάς, ενώ η ιδιαίτερη αυτή ιδιότητα τού αίματός του τού έχει χαρίσει μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Ο διακριτικός αυτός ήρωας παραμένει ένας καλοσυνάτος άνθρωπος χαμηλών τόνων. Αγαπά την κόρη και τα εγγόνια του, συλλέγει γραμματόσημα, ενώ απολαμβάνει να κάνει την καθιερωμένη καθημερινή του βόλτα.