Εκτύπωση

Γράφουν οι μαθήτριες Μαρία Καρακατσάνη και Σοφία Κορρέ (Γ΄2) τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

 "Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση» είχε πει κάποτε ο Ντελακρουά, ωστόσο η δικαίωση ήρθε αιώνες αργότερα. Ήταν φθινόπωρο τού 1997, όταν ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός τής ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια τού ποιητή και μελετητή τής ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε τής Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα τής εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη. Ακριβώς όπως η ποίηση: συνδυάζει το φως τής αισιοδοξίας με το σκοτάδι τού πένθους.

Η πρώτη ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο τής πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με πολλή εθελοντική δουλειά και είχε μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης τής Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο τού οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες τής Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. Τον Οκτώβριο τού 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, διοργανώνει το «Ποίηση και Κινηματογράφος» στον κινηματογράφο "Τριανόν", με καλεσμένους τους Κάλλια Παπαδάκη, Άννα Αφεντουλίδου, Νίκο Γκέλιας, Κόρα Καρβούνη, Νάνα Παπαδάκη, Δημήτρη Παπανικολάου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, οι οποίοι μιλούν για τα κοινά ανάμεσα στις δύο μορφές τέχνης. (21/3, 8 μ.μ.)

Ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, φέρνει στο αμφιθέατρου τού κτηρίου μια σειρά βιντεοσκοπημένων ποιημάτων των Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Σαχτούρη, Καρούζου, Μάτση Χατζηλαζάρου, Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργου Ιωάννου, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Βαρβέρη και άλλων, με θέμα «Η ποίηση μας βρίσκει». (21/3 (8.30 μ.μ.)

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν τον μαγικό κόσμο τής ελληνικής ποίησης, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Λεοντής και ο Γιάννης Σπανός.
Η επιμέλεια των κειμένων είναι τού Γιώργου Λιάνη. Στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Ακούγονται μελοποιημένοι οι: Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος."